Objavljeno: 31.5.2019 11:30

Microsoft je obupal nad aplikacijami Windows, ki lahko tečejo povsod

Microsoft je že z Windows 8 predstavil idejo aplikacij Windows, ki bi jih razvijalci napisali le enkrat, nato pa bi brez sprememb tekle tako na osebnih računalnikih kot tudi na telefonih, tablicah in celo na igralnem Xboxu in očalih Hololens. Ideja se je imenovala Universal Windows Platform (UWP). Žal se ni nikoli zares prijela, Microsoftovi telefoni so umrli, sedaj pa je de facto umrl tudi UWP.

Microsoft je namreč uradno dovolil, da razvijalci v trgovini Microsoft Store prodajajo tudi običajne Windows programe, ki so narejeni v klasični arhitekturi Win32. Kot pravijo, so »prepoznali«, da je to arhitektura, ki jo imajo radi tako razvijalci kot uporabniki«. Razvijalci UWPja niso nikoli marali, ker je zahteval več dela in prilagajanja, končni rezultat pa ni bil nikoli tako prilagodljiv, kot bi ga bilo mogoče doseči z Win32. Celo sam Microsoft je denimo na hladno postavil razvoj UWP paketa Office, ki bi  bil prilagojen za delo na dotik.

Povedano seveda ne pomeni, da umira tudi Microsoftov Store. Nasprotno, tudi v naš testni laboratorij prihajajo prenosniki z Windows S, posebno različico, ki je neločljivo vezana nanj. Vsak poskus namestitve/zagona kateregakoli programa izven trgovine (katerakoli datoteka .exe) se v Windows S konča z obvestilom o napaki.

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji