• HP Envy 17

    Računalniki so lahko, tako kot marsikatera draga naprava, tudi predmet zavisti. Le da tega izdelovalci niso še nikoli obešali na tako velik zvon kot zdaj pri Hpju. Tako so svojo novo linijo oblikovalsko naprednih prenosnikov poimenovali kar Envy - to je v slovenščini seveda zavist. Gre za serijo računalnikov, ki naj bi bila namenjena predvsem večpredstavnim vsebinam, njeni ciljni publiki pa pomeni videz več kot povprečnemu računalnikarju. Preizkusili smo največji prenosnik iz te serije, model Envy 17.

  • Asus UL30JT-RX008V

    Podjetje Asus daje precejšen poudarek mobilnosti prenosnih računalnikov. O tem priča velik uspeh v razredu netbookov, pa tudi zelo pestra izbira lahkih oz., kot jih imenuje Asus, "superiorno mobilnih" prenosnih računalnikov. Iz tega izbora smo si pobliže ogledali model UL30JT.

  • Dell Studio 1747

    Dell Studio 1747 je predstavnik Dellovih sedemnajstpalčnih večpredstavnih prenosnikov, ki so s svojo zmogljivostjo in opremo nadomestek klasičnih osebnih računalnikov. Na voljo je več različnih konfiguracij in dodatkov, kot so na primer tv sprejemnik, 3G modem ali za dotik občutljivi zaslon.

  • Fujitsu Lifebook S710

    Strup se skriva v majhnih stekleničkah, so nas učili. In to bi brez težav zapisali tudi za tokrat preizkušeni Fujitsu Lifebook S710. Razmeroma majhen prenosnik, opremljen s 14-palčnim širokokotnim zaslonom, ni svetleč, zato okoliške luči niso vidne na sliki. Pri takšnem prenosniku bi si želeli še kakovostnejše matrike, pa tudi nad zaslonom ni spletne kamere, čeprav je tam zanjo pripravljeno mesto.

  • Toshiba Sattelite L650

    Tokrat preizkušeni Sattelite je prenosnik, zaprt v preprosto oblikovano in razmeroma tanko svetleče črno ohišje, obogateno s sivkastim vzorcem, na katerem pa se zelo hitro poznajo prstni odtisi. Zaslon se odpira lepo in tudi sicer je prenosnik sestavljen dovolj kakovostno, vtis pa kvari del ohišja nad optično enoto in pod njo, ki se preveč upogiba.

  • Toshiba Tecra S11-11H

    Tecra S11-11H je klasično oblikovan poslovni prenosnik, ki ne vzbuja pozornosti, vendar je kljub temu prijeten na pogled in kakovostno sestavljen. Za praske ni pretirano občutljiv in edino, kar ga oddaljuje od odlične klasične črnine, sta kičasti kromirani tipki drsne ploščice, ki ju loči prav tako kromiran čitalnik prstnih odtisov.

  • Sony VAIO VPCEA1S1E

    VAIO VPCEA1S1E je opremljen z novim Intelovim procesorjem, sicer le dvojedrnim Core i3. Seveda se rezultati hitrostnih preizkusov ne morejo primerjati z rezultati prenosnika VPCF11S1E, ki smo ga tudi preizkusili, so pa še zmeraj zelo dobri. Za to je zaslužnih tudi 4 GB pomnilnika, ki ga v celoti izkoristi 64-bitni operacijski sistem Windows 7 za rabo doma.

  • Sony VAIO VPCF11S1E-B

    Sonyjev prenosnik (z imenom, ki si ga je nemogoče zapomniti) VAIO VPCF11S1E je trenutno eden najzmogljivejših prenosnikov na našem trgu. Za to gre zasluga predvsem novemu štirijedrnemu Intelovemu procesorju Core i7 720QM, k hitrejšemu delu pa pripomore tudi 6 GB pomnilnika. Seveda je za polno izkoriščenje pomnilnika nujen 64-bitni operacijski sistem, nameščena je različica Windows 7 za rabo doma.

  • Toshiba Tecra A11-10D

    Toshibina serija Tecra je namenjena poslovnim uporabnikom, ki zahtevajo robusten in zmogljiv prenosnik, ki se zna postaviti tudi s sprejemljivo ceno. Tako je tokrat preizkušeni prenosnik zaprt v razmeroma preprosto in klasično oblikovano, vendar kakovostno ohišje. V celoti ga obdaja črna barva, tako reliefni pokrov, ki preprečuje, da bi se prehitro opazila praske, kot tudi notranjost prenosnika.

  • Medion Akoya P8614

    Tabu o kupovanju prenosnih računalnikov Medion v prodajalnah trgovske verige Hofer smo podrli že v aprilski številki Monitorja. Tokrat smo preizkušali pravega velikana, Akoya P8614, ki ima 18,4-palčni zaslon. Jasno, da gre za računalnik, ki ni namenjen nenehnemu prenašanju, temveč sodi na mizo - kot nadomestek za pravo nad- ali podmizno škatlo. V resnici s 3,8 kilograma niti ni tako neroden in ga v sili lahko prenašamo, če le imamo dovolj veliko torbico ali nahrbtnik.

  • Fujitsu Lifebook S760

    Fujitsu Lifebook S760 se s svojim 13,3 palca velikim zaslonom in dobrim kilogramom in pol uvršča med lahke prenosnike. Ta velikost zaslona, ki je, mimogrede, silno tanek, omogoča, da je tudi tipkovnica v običajnih merah, namizje pa še vedno dosega ločljivost 1366×786, ki je običajna pri tej diagonali. Kljub majhnim meram in teži (videli smo že lažje orebisbuje v tej kategoriji) pa je zelo dobro opremljen, tudi z optično enoto.

  • Lenovo G560

    Novi Lenovo serije G ni postavljen na dno cenovne lestvice kot njegov sorodnik G550, ki smo ga preizkusili pred kratkim. Ohišje ima nekoliko bolj dovršeno ali pa, če želimo, prestižno, k takemu vtisu pa največ pripomore predvsem aluminijasta plošča, na kateri počivajo dlani med tipkanjem na kakovostno tipkovnico. Ta ima tudi ozek številski del, kar je na 15-palčniku prej izjema kot pravilo.

  • Lenovo IdeaPad S10-3

    Lenovo je s svojimi prenosniki ThinkPad v vrhu izdelovalcev. V podjetju se trudijo, da bi enak sloves uživali tudi njihovi netbooki. Domnevamo, da so zaradi tega svojo družino netbookov poimenovali IdeaPad. Model S10-3 iz te družine je tipični netbook, ki ima "normalni", desetpalčni zaslon ločljivosti 1024 × 600 pik. V ta paket spadajo še procesor Atom, gigabajt pomnilnika, 160 GB disk ter Intelova integrirana grafična kartica. Hitrostni rezultati so pri netbookih drugotnega pomena.

  • Sony Vaio VPCY11S1E

    Sony Vaio z nenavadno oznako VPCY11S1E, ki bolj spominja na serijsko številko izdelka kot na oznako modela, je 13-palčni malček s poreklom, ki se že na pogled loči od cenejših konkurentov.

    Objavljeno: 28.5.2010 12:46 | Avtor: David Vidmar | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Sony Vaio VPC-EB1S1

    Najzmogljivejši Vaio iz serije EB se ponaša s 15,5-palčnim zaslonom v razmerju 16 : 9, ki se sicer lepo odpira in daje dovolj svetlosti, vendar je njegova ločljivost s 1366 × 768 pikami za tako veliko diagonalo nekoliko premajhna. Kakovost ohišja je dobra, vendar že ob prvem stiku z našimi rokami zmoti preveč cenena plastika pod optično enoto, ki se neprijetno upogiba.

    Objavljeno: 28.5.2010 12:32 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Sony Vaio VPCF11ME/H

    Novi Sony Vaio, ki ima nekoliko neprijazno oznako VPCF11ME/H, je namenjen zahtevnejšim uporabnikom, predvsem pa tudi tistim, ki želijo nekoliko bolj večpredstavno naravnan prenosnik. Hvali se namreč s kar 16,6-palčnim zaslonom, ki je med bolj kakovostnimi, vsaj kar zadeva barve in vidni kot. Njegova posebnost je tudi visoka ločljivost kar 1920 x 1080 pik - skupaj z vgrajenim pogonom blu-ray je torej kakor nalašč za ogled filmov v polni ločljivosti HD. Seveda ima tudi izhod HDMI, prav pa pride tudi optični zvočni izhod.

    Objavljeno: 28.5.2010 12:29 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Lenovo ThinkPad T510

    Izdelki Lenovo (in prej IBM) imajo v svetu prenosnih računalnikov prav poseben status, ki ga uspešno ohranjajo tudi z najnovejšo generacijo prenosnikov, kateri pripada model T510. Odet je v povsem neatraktivno, nesvetleče, z magnezijem ojačano ohišje črne barve, ki je silno čvrsto a hkrati prijetno za dotik. Sama oblika prenosnika se ne razlikuje bistveno od preteklih modelov, tudi tistih, starih več let. A Lenovo ThinkPad ni prenosnik za ljudi, ki želijo lep prenosnik. Tu je v ospredju kakovost izdelave, trpežnost in odličnost delovanja.

    Objavljeno: 28.5.2010 12:26 | Avtor: David Vidmar | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Lenovo Thinkpad T410

    Lenovo je serijo Thinkpad podedoval od podjetja IBM, od katerega je pred nekaj leti odkupil oddelek osebnih računalnikov. Tradicionalno so to poslovni prenosniki, ki niso praktično nikogar očarali po videzu, a so se uporabnikom prikupili predvsem zaradi dobre kakovosti izdelave. Časi pa se spreminjajo in Lenovo je začel pod znamko Thinkpad prodajati tudi bistveno cenejše prenosnike - nižja cena pa se seveda pozna tudi pri kakovosti in pri opremljenosti. No, preizkušeni model T410 je Thinkpad stare šole.

    Objavljeno: 28.5.2010 12:22 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Sony Vaio VPC-S11X9E

    Ob prenosniku Vaio serije S je v našem uredništvu marsikdo pripomnil kaj spodbudnega v smislu: "Ta Vaio je pa res lep." In res je videti dobro, brez nepotrebnih dodatnih futurističnih lepotnih dodatkov in tudi brez pretiranega minimalizma, kot ga dandanašnji najdemo pri nekaterih izdelovalcih. Njegovo ohišje je izdelano zelo trdno, nanj nimamo niti najmanjše pripombe, poleg tega pa je zaradi uporabe magnezijeve zlitine tudi lahko. In prav tako fin je tudi zaključek zunanje plastike, ki na nekaterih mestih deluje kot fin vodobrusni papir. Zelo dobra je tudi tipkovnica, na kateri pa zmoti v našem primeru nekoliko valovita tipka za presledek, ki nekoliko kvari celoten vtis. Veliko boljši sta tipki drsne ploščice, ki sta med najboljšimi sploh.

  • Viewsonic ViewBook VNB130

    Lahki 13,3-palčni Viewsonic ima veliko željo po zgledovanju po Applovih izdelkih. To je opaziti že pri samem imenu (na voljo je tudi ViewBook Pro) in na pogled že od celotne embalaže naprej, vse do privzetega ozadja na namizju. Tako je ohišje s tipkovnico vred odeto v srebrno plastiko, tipki drsne ploščice pa sta združeni v eno. Zaslon je obrobljen s črno svetlečo plastiko, za čiščenje je priložena tudi krpica. Tipkovnica je dovolj velika, vendar ni dovolj trdno vpeta, poleg tega s povsem ravnimi tipkami, med katerimi ni vmesnega prostora, ne omogoča povsem suverenega tipkanja, pa tudi kakovost nekaterih tipk je nekoliko slabša.

  • Medion Akoya E-1222

    Naprav, za katere na splošno menimo, da si zaslužijo naziv netbook, je vse manj. Mislimo na poceni prenosnike, katerih zasloni gredo do deset palcev. Večina izdelovalcev se vse bolj usmerja na malce večje, predvsem pa dražje modele. A se kljub vsemu še najde tudi kak bolj klasičen model - kot pravkar preizkušeni Medion Akoya E-1222.

  • Lenovo Thinkpad Edge

    Kot smo na nedavnem velikem preizkusu netbookov videli tudi sami, se te naprave vse bolj povečujejo. Marsikateremu uporabniku se zdi majhen, prenosljiv prenosnik v osnovi dobra zamisel, a bi kljub vsemu rad malo več kot le desetpalčni zaslon (in razmeroma majhno tipkovnico). Slednje so nam na tiskovni konferenci pred nedavnim potrdili tudi v Lenovu - preizkusili pa smo tudi njihov prvi odgovor.

  • Asus EEE PC 1201N

    Tajvanski Asus je začetnik in glavni krivec za uspešno prodajo netbookov. Če je meril zaslon njihovega prvega primerka, EEE PC, 7 palcev, pa so naslednje generacije netbookov postajale vedno večje. Trenutni neuradni rekorder prihaja spet iz Asusove delavnice, imenuje se EEE PC 1201N in ima zaslon z diagonalo kar 12,1 palca.

  • Medion Akoya P6622

    Bodimo pošteni, pred preizkusom prenosnika Medion Akoya P6622 smo bili kar nekoliko skeptični - gre namreč za znamko računalnikov in računalniške zunanje opreme, ki je po Evropi naprodaj v trgovinah Hofer (oz. Aldi), kjer smo bolj vajeni kupovati poceni jogurte in salame, pa še vse mogoče izdelke v takih in drugačnih akcijah. Pa še teh izdelkov se drži sloves nižje kakovosti kot tistih v dražjih trgovinah z zvenečimi imeni. Kaj lahko pričakujemo od prenosnika, ki je stal nekaj med pršutom in orodjem za obrezovanje žive meje? Izkaže se, da veliko!

    Objavljeno: 9.4.2010 20:34 | Avtor: David Vidmar | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Dell Latitude E5400

    Dellov Latitude E5400 se ponaša z zelo prefinjeno in izjemno nevpadljivo nesvetlečo črno podobo. Ker je kakovostno izdelan, pa zaradi tega še zdaleč ne deluje dolgočasno ali monotono.

  • Lenovo Ideapad U550 (20034)

    Nekoč so bili prenosniki "velikega modrega" znani po špartanskem oblikovanju, katerega vpliv je še vedno čutiti v liniji prenosnikov ThinkPad. A Lenovo je hitro začel segati po širšem krogu kupcev.

  • MSI X410

    MSI X410 je prvi računalnik na našem testu z najnovejšim AMDjevim procesorjem Athlon Neo, ki je namenjen tankim prenosnikom.

  • Acer Aspire 1410

    Netbooki so začeli svojo pot pri majhnih, komaj sedempalčnih zaslonih. V zadnjih dveh letih se je ta diagonala hitro dvignila na deset palcev - sodeč po prodajnih paletah večine izdelovalcev pa se ta še dviguje. Na voljo je vse več prenosnikov z 11- in več palčnimi zasloni - novi Acerjev Aspire 1410 je že eden izmed njih. Logika je preprosta: vzameš najboljše lastnosti netbooka (majhne mere, nizka teža) in popraviš tisto, kar uporabnike najbolj moti (majhen zaslon, slaba strojna zmogljivost). Moramo priznati, da so nam ti prenosniki kar všeč - še vedno ohranjajo zelo solidno prenosljivost ob povsem uporabni velikosti zaslona.

  • Fujitsu Lifebook T5010

    O tabličnih računalnikih se zadnjih nekaj tednov silno veliko govori - a te naprave še zdaleč niso nove. V podjetju Fujitsu imajo že kar nekaj izkušenj s takimi računalniki, prenosnik Lifebook T5010 pa je najnovejši tablični izdelek. Gre za prenosnik, ki mu lahko zaslon zavrtimo okoli osi in z njim pokrijemo tipkovnico - v rokah pa imamo tako tablični računalnik, ki ga upravljamo bodisi s priloženim pisalom bodisi s prsti. Seveda obvlada tudi več hkratnih dotikov (torej tehnologijo "multi-touch").

  • Toshiba Satellite T100-10x

    Toshibin novi prenosnik Satellite T100 (s podoznako 10x) je značilen zgled naprave, ki ne ve, kam pravzaprav sodi. Podobno težavo smo imeli med preizkusom tudi sami, saj smo se zelo težko odločili, ali gre za netbook ali ne. Dejansko se pri vseh lastnostih nekako uvršča med prave netbooke in manjše, lažje prenosnike. Na koncu smo se odločili, da prenosnik meri bolj med netbooke kot med klasične prenosnike.

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji