Objavljeno: 31.8.2010 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Julij-avgust 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Dell Studio 1747

Dell Studio 1747 je predstavnik Dellovih sedemnajstpalčnih večpredstavnih prenosnikov, ki so s svojo zmogljivostjo in opremo nadomestek klasičnih osebnih računalnikov. Na voljo je več različnih konfiguracij in dodatkov, kot so na primer tv sprejemnik, 3G modem ali za dotik občutljivi zaslon.

Preizkušeni model sicer nima nobenega od prej omenjenih dodatkov, ima pa dovolj procesorske moči, saj ga poganja Intelov Core i7 Q 720 pri 1,60 GHz. Zraven spada še 4 GB pomnilnika in 500 GB diska, na voljo pa je še en prazen prostor za dodaten disk. Za grafično zahtevne aplikacije skrbi ATI Mobility Radeon HD 4650 s 1024 MB pomnilnika. Da lahko zmogljivosti grafične kartice prikažemo še na drugih zaslonih, skrbijo kar trije izhodi: VGA, HDMI in DisplayPort.

Z vtičnicami USB so malce skoparili, saj so na voljo le tri, ena je kombinirana z vmesnikom eSATA. Na voljo je še vmesnik firewire, dvojni avdio izhod, reža za kartice Express Card ter bralnik pomnilniških kartic. Opazimo lahko še antenski priklop, ki ga lahko izkoristimo, če dokupimo kartico za tv sprejemnik. Vgradnja te kartice je bolj ali manj preprosta in z malo spretnosti to lahko postorimo brez posredovanja serviserjev. Ne gre pozabiti še na spletno kamero z ločljivostjo 2 milijona pik z dvema mikrofonoma, ki je vgrajena nad zaslonom. Za brezžično povezavo skrbita tako modri zob kot brezžični omrežni vmesnik, za baterijo pa se skriva reža za kartico SIM, ki pa je uporabna zgolj pri dokupu modema.

Ohišje prenosnika je dobro in trdno grajeno. Pokrov je prevlečen z gumi podobno snovjo, v našem primeru modre barve, in je zelo lep na pogled, povrh pa še odporen proti praskam. To smo, sicer bolj nežno, tudi preizkusili. Čeprav ima vgrajen 17,3-palčni zaslon, ki premore ločljivost 1600 × 900 pik (na voljo so tudi različice s polno ločljivostjo HD), je prenosnik dokaj kompakten in vsaj na sprednjem delu razmeroma tanek. Zadnji del pa je rahlo odebeljen in dodatno (zaradi baterije) za centimeter dvignjen v zrak. To obenem omogoča lažje hlajenje in udobnejše tipkanje, a vendar nekoliko manj prijetno tlačenje v torbo.

Tipkovnica s številskim delom je precej trdno grajena, ob močnejšem pritisku se le malenkost upogiba. V oči bodejo le slabo dotiskani slovenski znaki. Sledilna plošča je precej velika in omogoča večprstno upravljanje. Morda je le za nameček preveč občutljiva, saj včasih, če prst preveč "sploščimo" oz. če imamo sosednji prst preblizu, zazna dvojni ukaz. Torej nekoliko nerodno, če imamo bolj leno roko, oz. če prstov ne držimo tako kot pri angleški čajanki.

Izbiramo lahko med šest- ali devetceličnim akumulatorjem, naš prenosnik je bil opremljen z devetceličnim, ki zadostuje za dobre štiri ure delovanja, to pa je za tako zmogljiv prenosnik več kot dovolj. Ob nakupu dobimo že prednaloženi 64-bitni operacijski sistem Microsoft Windows 7 Home Premium ter Dellove programe za upravljanje s kamero, ustvarjanje varnostnih kopij in ščitenje podatkov.

S svojo zmogljivostjo in razmeroma ugodno ceno, se je Dell Studio 1747 izkazal za dobro izbiro, še posebej, če izbiramo med prenosniki s sedemnajstpalčnim zaslonom.

Dell Studio 1747

Productivity: 119.

VideoCreation: 178.

Trajanje delovanja: 4 ure 5 minut.

Zgradba in oprema: 10.

Velikost in teža: 10.

Mere: 41,3 × 28,0 × 3,9 cm, 3,2 kg.

Značilnosti: Intel Core i7 Q 720, 1,60 GHz, 4096 MB ram, 500 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 17,3-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64bit.

Cena: 1199 EUR.

Prodaja: www.d-1.si.

Za: Zmogljivost, zmogljivost akumulatorja.

Proti: Preobčutljiva sledilna plošča.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji