Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Dell Inspiron 1564 - CS7QKL1

Dellova serija prenosnikov Inspiron predstavlja srednji cenovni in zmogljivostni razred. Sam videz kaže določen napredek od najcenejših vstopnih modelov. Pokrov je iz lakirane črne plastike, plastika v notranjosti (torej okoli tipkovnice) pa spominja na brušen aluminij. Se pa pri tem malo poznajo prstni odtisi. Kakovost izdelave je dobra, mere zadovoljive, prenosnik ni pretežak.

Zaslon je danes vse bolj priljubljene velikosti, po diagonali meri 15,6 palca, ločljivost je 1366 × 768 pik. Seveda je svetlečega tipa. Tipkovnica je za naše pojme malce slabša kot pri cenejšem Dellu, ki smo ga preizkusili v tej številki, modelu Vostro 1015, čeprav je to mnenje subjektivno. Je namreč trša, a so tipke bistveno nižje in skoraj povsem ravne, ponujajo pa tudi manjši hod. Tistim, ki so sicer navajeni nizkih tipkovnic prenosnikov, bo to načeloma bolj všeč, vsem, ki uporabljamo klasične namizne tipkovnice, pa so višje tipke in večji hod boljša izbira. Na desni strani ima tipkovnica še številčnico, žal pa je tipka Enter prenizka.

Prenosnik ima novo generacijo Intelovih procesorjev, model Core i3 M330, ki deluje pri frekvenci 2.13 GHz. Gre za presenetljivo zmogljiv, a izredno varčen procesor. Pomnilnika je 4 GB, disk pa je razmeroma velik, 500 GB. Grafika je integrirana Intelova. Na preizkusih zmogljivosti se je prenosnik kar dobro izkazal - bolje kot prejšnje generacije v tem cenovnem rangu. Tudi trajanje akumulatorja je povsem solidno, zdržal pa je dobre tri ure. Malce nas je zmotilo to, da vanj ni nameščen operacijski sistem (oziroma je nameščen FreeDos).

Tudi pri opremljenosti s priključki bi se lahko malo bolj potrudili. Pogrešali smo vmesnik firewire, ki ga cenejši Vostro ima. Vmesniki USB so trije, za grafiko sta na voljo VGA in HDMI, za povezljivost pa navadni omrežni vmesnik, brezžični vmesnik in bluetooth. Inspiron 1564 pravzaprav v ničemer ne izstopa. Zmogljivost je sicer dobra, a so razlike v primerjavi z drugimi prenosniki s procesorji Core i3 majhne. Za 700 evrov, kolikor zahtevajo zanj, bi si želeli vsaj še operacijski sistem.

Dell Inspiron 1564

Hitrost (SYSmark Productivity): 105.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 147.

Trajanje delovanja: 3 ure 6 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 8.

Mere: 38 × 24,8 × 3,2 cm, 2,5 kg.

Značilnosti: Intel Core i3 M330, 2,13 GHz, 4096 MB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: FreeDos.

Cena: 700 EUR.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si, D-1, www.d-1.si/partnerji.

Za: Trajanje akumulatorja, zmogljivost.

Proti: Brez OS, ni vmesnika firewire.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji