Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor September 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Asus N71JA-TY016

Prenosniki iz serije N71, ki se uvrščajo v "večpredstavnostni" razred, so praviloma večjih mer, z zasloni nad 15 palcev, z nekoliko nadpovprečno zmogljivostjo in bogato opremo. N71JA ustreza prav vsem zahtevam. Že iz same številke modela vidimo, da gre za prenosni računalnik s 17,3-palčnim zaslonom, seveda z osvetlitvijo LED. Pričakovali bi, da bo zaslon ponujal polno ločljivost HD, vendar tudi 1600 × 900 pik ni slabo. Za polno ločljivost HD bo treba poseči po višjem in seveda tudi precej dražjem razredu z 18-palčnimi zasloni.

Asus N71JA je lepo oblikovan, s čistimi linijami, niso pa se mogli upreti LED osvetljavi okoli zvočnikov, ki pa na srečo ne bode tako močno v oči. Glede na to, da je na samem prenosniku prostora več kot dovolj, bi pričakovali, da bo tipkovnica lepo razporejena čez površino. A je Asus, tako kot večina izdelovalcev, uporabil klasično dimenzijo, ki ima številski del nekoliko bolj stisnjen. Tako pač ostane na obeh straneh tipkovnice precej velik neizkoriščen rob. Vgradnja sledilne plošče z možnostjo večprstnega upravljanja je pri Asusu očitno postala stalnica. Večprstno upravljanje se razmeroma dobro obnese, le določenih gibov, kot je na primer vrtenje, se je treba navaditi oz. naučiti. Pri večpredstavnih prenosnikih je seveda treba poskrbeti tudi za dober zvočni sistem. Zvočniki so lično skriti nad tipkovnico, na spodnjem delu pa je še dodatni nizkotonec. Kakovost zvoka je za prenosni računalnik precej dobra, tudi pri najvišji jakosti se zvok ne popači.

Oprema preizkušenega modela ni skromna. Sicer velja omeniti, da je na voljo več različic, ki se razlikujejo predvsem po moči procesorja in dotikih, kot je na primer tv sprejemnik. Tako v našem modelu tiči Intelov procesor Core i5 M 520, ki deluje pri 2,40 GHz, z Intel Mobile HM55 Express procesorskim naborom. Vgrajenih je še 4 GB pomnilnika ter dva diska po 320 GB. Optična enota je klasični zapisovalnik DVD, za grafiko pa skrbi ATIjeva grafična kartica ATI Mobility Radeon HD 5730 s 1024 MB pomnilnika. V celoti je tako Asus N71JA trenutno najzmogljivejši prenosni računalnik, ki se še uvršča na naš seznam cenejših prenosnih računalnikov.

Tudi s pestrostjo vmesnikov niso varčevali, saj bomo poleg VGA in HDMI ter treh vmesnikov USB našli celo novi USB 3.0. Ne manjka niti eSATA ter dvojni avdio izhod z možnostjo S/PDIF. Seveda ne smemo pozabiti tudi na modri zob in brezžični omrežni vmesnik, bralnik pomnilniških kartic ter spletno kamero, ki premore ločljivost dva milijona pik.

Akumulator za tak sistem je nekoliko poddimenzioniran (le 4400 mAh) in zadostuje za slabi dve uri delovanja. Tako ali tako pa so prenosniki te vrste večino časa priključeni na omrežno napetost, saj zaradi svojih mer niso ravno primerni za terensko delo. Žal ob nakupu prenosnika ne dobimo naloženega operacijskega sistema.

Asus N71JA-TY016

Hitrost (SYSmark Productivity): 149.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 180.

Trajanje delovanja: 1 ura 55 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 5.

Mere: 42,0 × 28,4 × 4,10 cm, 3,4 kg.

Značilnosti: Intel Core i5 M 520, 2,40 GHz, 4096 MB ram, 2 x 320 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth, USB 3.0.

Zaslon: 17,3-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: Brez.

Cena: 975 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Zmogljivost, oprema, USB 3.0.

Proti:    Trajanje akumulatorja, brez operacijskega sistema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji