Objavljeno: 26.10.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Lenovo IdeaPad Y560

IdeaPad Y560 je car za ljubitelje večpredstavnosti in iger, čeprav bo s prijetno obliko in nekaterimi spretnimi tehnološkimi lastnostmi privabil tudi druge skupine uporabnikov. Razkošno opremljen računalnik ima tudi temu primerno ceno.

Računalniki Lenovo IdeaPad so z zadnjimi modeli vse bolj drzno, čeprav prijetno oblikovni prenosniki, ki imajo na prvi pogled vse manj skupnega s poslovnimi modeli, ki so proslavili tega izdelovalca. Za domačo rabo in zabavo sta nabor funkcij in oblika vsaj tako pomembna kot zanesljivost in zmogljivost, zato je to korak v pravo smer.

Preizkušeni IdeaPad Y560 je zelo značilen predstavnik zamisli, za katero stoji družina IdeaPad, za povrh pa eden zmogljivejših računalnikov ta hip naprodaj. Naš primerek je bil opremljen s procesorjem Intel Core i5 s taktom 2,4 GHz, 4 GB RAM in 500 GB diskom, kar je pisano na kožo tudi tistim najzahtevnejšim. Zmogljivost pa gre v tem primeru žal na račun porabe energije. K tako velikem računalniku so namreč dali presenetljivo majhen akumulator (57Wh), ki je deloma kos elektroniki le, kadar uporabimo energijsko skromnejšo integrirano grafiko. Pri delu z večpredstavnimi programi ali igrami in zmogljivejšo grafiko (ATI Radeon HD 5730) tako lahko računamo le na dobri dve uri dela.

Ohišje računalnika je zelo elegantno. Velike površine zunanjosti so spretno popestrili z vtisnjenimi vzorci v plastiko pokrova. Zanimivo je vzorčeno tudi dno računalnika, vendar so to hkrati reže, ki skrbijo za hlajenje celote. Notranjost je narejena skoraj v celoti iz polirano svetleče plastike. Prijetno za oko, vendar se kmalu povsod vidijo prstni odtisi. Tipkovnica ima zelo velike tipke in je dobra, čeprav lahko pri profesionalnih ThinkPadih naletimo na še boljšo. Sledilna ploščica je velikanska in podpira večkratni dotik. Za naš okus je skoraj prevelika, saj se nam mimogrede dogodi, da jo pomotoma drgnemo z roko in nehote prestavimo kazalec na zaslonu.

Prostora na računalniku ne manjka, tako da so lahko tipke za vklop in nastavitev zvoka postavili celo levo in desno ob tipkovnico. Nad njo je posebnost - funkcijska površina SlideNav, s katero lahko zgolj z dotikom po ohišju izbiramo med tja do osmimi vnaprej določenimi funkcijami in programi. Zanimivo, vendar potrebujemo nekaj časa, da se privadimo.

Tako že pridemo do zaslona, ki je s 15,6 palca radodaren, vendar z razmeroma nizko ločljivostjo (1366 x 768 pik). No, k vgrajeni grafični kartici se dobro poda. Zaščitna plastika in robovi so prav tako svetleči kot notranjost računalnika, kar je prijetno na videz, vendar bomo vselej preklinjali pri dnevni svetlobi, ko bo na zaslonu preveč odsevov. Zaslon ima vgrajeno tudi video kamero.

Pohvaliti pa moramo vgrajene zvočnike, ki jih je prispeval JBL. Od sebe dajo zvok, ki je za tako majhne mere res presenetljivo dober in ne pogrešamo zunanjih zvočnikov. K celotni izkušnji nato še prispeval Dolbyjev sistem Home Theater 3.

Od vmesnikov ne bomo pogrešali kaj dosti, vendar je zanimivo, da kljub prostoru nobeden ni na zadnjem delu računalnika, vsi so na levi ali desni, z režo za kartice SD in stikali tudi na prednji strani. S prenosnikom bomo dobili izhod VGA, štiri vmesnike USB (eden je deljen z vmesnikom eSata), režo za kartice ExpressCard in seveda zapisovalnik DVD. Glede na večpredstavno zasnovo zelo prav pride vmesnik HDMI.

Lenovo Ideapad Y560

Hitrost (SYSmark Productivity): 152.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 188.

Trajanje delovanja: 2 uri 19 minut (Ati Radeon), 3 ure 9 minut (Intel).

Mere: 33,3 × 23,9 × 3,1 cm, 2,23 kg.

Značilnosti: Intel Core i5 M520, 2,4 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Ultimate (64 bit).

Cena: 899 EUR.

Prodaja www.alterna-i.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 10.

Za: Prijetna oblika, zmogljiva zasnova, preklopna grafika, dobri zvočniki, bogata oprema, HDMI.

Proti: Velikost, cena, preveč občutljiva sledilna ploščica, bleščeč zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji