Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Fujitsu Lifebook TH700

Fujitsu ima kar nekaj izkušenj s prenosniki, ki so hkrati tudi tablični računalniki. Tako smo v začetku leta preizkusili njihov tovrstni model T5010, zdaj pa smo v naš laboratorij dobili še manjšega (in nekoliko cenejšega) brata, model Lifebook TH700.

Tako kot prej je tudi tu najpomembnejša možnost zasuk zaslona in njegova poklopitev čez tipkovnico. Tako nam ostane v roki pravcati tablični računalnik, ki ga lahko upravljamo s prstom ali s priloženim stilusom. Tehnologija zaznavanja dotika je na ravni kapacitivnosti, kar prinaša razmeroma natančno delovanje. Tako kot pri večjem bratu pa je tu še vedno največja težava v operacijskem sistemu Windows 7, ki nikakor ni prilagojen delu na dotik. Enostavno so možnosti na vseh menujih bistveno premajhne, da bi jih zadeli s konico prstov (nohtov ne moremo uporabljati). Na isto težavo naletimo pri povezavah na spletnih straneh, kjer je s seznama takih povezav praktično nemogoče izbrati pravo. Microsoft sicer ponuja kar nekaj brezplačnih programov, ki so namenjeni takšnem upravljanju, a menimo, da bi potrebovali povsem drugačen vmesnik samega sistema. Za delo v tem načinu imamo pod zaslonom nekaj funkcijskih tipk, najbolj uporabna pa je tipka za spremembo orientacije zaslona, saj prenosnik nima tipala za orientacijo (kot je to v navadi pri večini današnjih pametnih telefonov).

Sicer pa je prenosnik kar solidno opremljen. Poganja ga Intelov procesor nove generacije Core i5 M520, ki bije pri 2,4 GHz. Pomnilnika je za 4 GB in to 64-bitni operacijski sistem s pridom izkorišča. Vgrajena grafika je Intelova, disk je velik 500 GB. Na preizkusih zmogljivosti se prenosnik presenetljivo dobro obnese, tudi akumulator je kar dober - zdržal je točno štiri ure.

Ohišje je iz kombinacije svetleče in matirane črne plastike, kakovost izdelave je kar solidna. Zmotila nas je le debelina naprave, sploh glede na preostale mere. Zaradi tega lahko na hitro deluje celo malo staromodno. Tudi teža ni ravno nizka. Tipkovnica nam je bila všeč, saj je razmeroma trdna, tipke pa so prijetne oblike in ravno prav odzivne. Zaslon ni svetleč, njegova kakovost pa je povprečna.

Vmesnikov je načeloma dovolj, le njihova postavitev je malo manj ugodna, saj so večinoma na zadnji strani naprave. Tako imamo tri vmesnike USB, izhoda HDMI in VGA, vmesnik firewire ter navadno in brezžično omrežno kartico. Vgrajena sta tudi modula bluetooth in GPS (za delo z njim je nameščen tudi Garminov program, s katerim prenosnik deluje kot silno velika naprava GPS), dodali pa so tudi modem UMTS.

Skratka, dobro opremljen in solidno zmogljiv prenosnik, ki se spremeni v rahlo težko in debelo tablico. Malo draga naprava z bolj ozko ciljno publiko.

Fujitsu Lifebook TH700

Hitrost (SYSmark Productivity): 121.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 175.

Trajanje delovanja: 4 ure.

Mere: 29,69 × 23,29 × 3,83 cm; 1,9 kg.

Značilnosti: Intel Core i5 M520 2,4 GHz, 4 GB RAM, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium (64 bit).

Cena: 1690 EUR

Prodaja: www.avtera.si, point.gorenje.si, www.likopris.si

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 9.

Za: Tablični način, podpora večkratnemu dotiku, zmogljivost akumulatorja, vgrajen GPS.

Proti: Cena, debelina, teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji