Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Januar 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

HP Mini 210-2000sm

HPjev Mini 210 je pri kupcih HPjevih miniprenosnikov zelo priljubljen. V prejšnji inkarnaciji je imel tudi oblikovno bolj všečne različice, ki jih je med drugim oblikovala tudi priznana oblikovalka modnih dodatkov Vivienne Tam.

Na naše prodajne police pa je prišla nova generacija Mini 210, prav škoda, da ga nismo mogli vključiti na veliki test mini presnosnikov, ki smo ga objavili v prejšnji številki.

Gre za zelo soliden mini prenosnik, ki nas je navdušil predvsem z zelo dolgo avtonomijo. Mobile Mark 2007 je pokazal, da zmore 6-celični akumulator poganjati napravo celih 8 ur in 11 minut. Nagrajenec testa iz prejšnje številke je imel avtonomijo le nekaj več kot 6 ur.

Opremljenost Mini 210-2000sm je standardna za ta razred. Ima tri priključke USB, bralnik pomnilniških kartic, vhod za slušalke, izhod VGA in spletno kamero. V notranjosti procesor Intel Atom N455 teče pri frekvenci 1,66 GHz, dodanega pa je tudi 1 GB RAM pomnilnika. 230 GB disk bi moral povsem zadoščati za povprečnega uporabnika. Brezžični omrežni vmesnik pozna tudi že standard 802.11n, z drugimi napravami pa ga lahko povežemo tudi z bluetooth povezavo. Povsod, kjer pa nimamo dostopa do brezžičnih omrežij, lahko uporabimo povezavo UMTS. Kartico SIM vložimo za akumulatorjem.

Kot so pokazali naši testi, se po računskih zmogljivostih uvršča v sredino naše lestvice mini prenosnikov, pri grafiki pa je praktično enak kot večina drugih mini prenosnikov z vgrajenimi procesorji Atom. Brez težav bodo te lastnosti zadostovale za običajno brskanje po spletu, poslušanje glasbe in tudi ogled filmov na poti - HD (720p) ločljivost mu ne dela težav.

Za interakcijo uporabnika z računalnikom je na voljo udobna, čeprav malce pomanjšana tipkovnica, ki omogoča hitro in lagodno tipkanje. Grajati pa moramo izvedbo sledilne ploščice, ki je avtorju teh vrstic povzročala precejšnje težave. Gre sicer za ploščico, ki je večtočkovno občutljiva, torej zazna premike več prstov hkrati. Nerazumljivo pa je, zakaj so za dotik občutljivi tudi gumbi sledilne ploščice. Marsikateri uporabnik je navajen, da ob premikanju puščice po zaslonu drži palec vedno na enem izmed gumbov. Ob takem načinu dela se HPjeva izvedba izkaže za povsem neuporabno, saj je nadzor nad tem, kje naj bo puščica, povsem nemogoča. Najmanjši premik prsta na gumbu sporoči sistemu, naj se kazalka premakne - in večkrat se zgodi, da pritisnemo kak povsem tretji gumb ali pa kar na drugo okno.

Če izvzamemo zadnjo grajo, gre za soliden mini prenosnik, ki bo marsikaterega kupca prepričal predvsem zaradi dolge avtonomije. Pa tudi cena ni pretirana.

HP Mini 210-2000sm

Hitrost (SYSmark Productivity): 44.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 41.

Trajanje delovanja: 8 ur 11 minut.

Mere: 19,1 × 26,8 × 2,5 cm, 1,47 kg.

Značilnosti: Intel Atom N455, 1,66 GHz, 1 GB RAM, 230 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 10,1-palčni, 1024 × 600 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Starter.

Cena: 399 EUR.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 5.

Za: Zmogljivost baterije, tipkovnica, modul UMTS.

Proti: Neuporabna izvedba sledilne ploščice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji