Objavljeno: 28.5.2010 12:46 | Avtor: David Vidmar | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Sony Vaio VPCY11S1E

Sony Vaio z nenavadno oznako VPCY11S1E, ki bolj spominja na serijsko številko izdelka kot na oznako modela, je 13-palčni malček s poreklom, ki se že na pogled loči od cenejših konkurentov.

Lično in čvrsto ohišje svetle kovinske barve je enostavno, a lepo. Tipkovnica je nenavadna in spominja na Applove izdelke, le da so Vaiove tipke temne. Čeprav se na začetku zdi tipkanje nekoliko nenavadno, se mu hitro privadimo. Zmotilo nas je, da na tipkah ni slovenskih znakov, oz. so ti le dotiskani.

V ohišju se skriva dokaj skromen procesor Core 2 Duo, ki pa bo povsem dovolj močan za vsakdanje pisarniško delo, težko pa ga označimo za zmogljivega. Družbo mu dela bogatih 4 GB delovnega pomnilnika. Podobno kot za procesor lahko rečemo za dobrih 300 megabajtov velik disk - povprečen po velikost in hitrosti. Povsem enako lahko trdimo tudi za grafično kartico in zaslon. Oba sta solidna, ne navdušujeta, a težko jima kaj posebnega očitamo. Pa zvok? Uganili ste! Soliden.

Malček ne premore optične enote, kar je za to velikost prenosnikov povsem standardno. Trije priključki USB so razporejeni na levi in desni strani prenosnika, na sprednji strani je stikalo za brezžično omrežno kartico in bluetooth vmesnik in čitalnik kartic SD in MemoryStick. Veseli prisotnost priključka HDMI, ne manjka pa tudi že nekoliko pozabljeni firewire.

Na testih zmogljivosti Vaio ni dosegel posebej spodbudnih rezultatov, dobro pa se je odrezal pri avtonomiji. Ta je bila skoraj 6 ur in pol, kar praktično zadostuje za ves delovni dan.

Prvi zagon prenosnika je trajal nenavadno dolgo, razlog za to pa je, da Okna ob nakupu sploh še niso nameščena. V našem primeru smo se lahko odločili med angleško in nizozemsko (?) različico Oken. Z namestitvijo seveda ni nikakršnih težav, ko pa je končana, bo nameščenih silno veliko dodatnih programov in priboljškov, ki bodo povprečnega uporabnika prej motili, kot pa mu omogočili lažje in udobnejše delo z novim prenosnikom.

Kot smo že vajeni, so notesi Vaio za petičneže. V lepem in zelo dobrem ohišju ne bomo našli posebnih tehničnih presežkov, a celota deluje dobro in (predvidevamo) zanesljivo.

Sony Vaio VPCY11S1E

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 75.
Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 89.
Trajanje delovanja: 6:25.
Zgradba in oprema: 8.
Velikost in teža: 10.
Mere: 32,6 × 23,7 × 2,4, 1,78 kg.
Značilnosti: Intel Core 2 Duo SU7300,, 4096 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n.
Zaslon: 13,3-palčni, 1366 × 768 pik.
Operacijski sistem: Windows 7 Professional 64-bit.
Cena:  899 EUR.
Prodaja: CHS, www.chs.si.

Za: Trdnost ohišja in oblika, avtonomija.

Proti: Veliko po nepotrebnem nameščenega programja, zgolj povprečne zmogljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji