• Lenovo IdeaPad B560A

  Prenosnik IdeaPad B560A je navzven videti kot značilen notes za domačo rabo, vendar ima nekaj značilnosti, ki so zanimive tudi za rabo v poslovnih okoljih. V mislih imamo predvsem zaščito podatkov PortLocker, ki v kombinaciji z bralnikom prstnih odtisov preprečuje nepooblaščeno kopiranje podatkov na ključke in zunanje diske z vmesnikom USB.

  Objavljeno: 24.12.2010 11:39 | Avtor: Vlado Robar | Monitor December 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
 • Toshiba Satellite L675-10U

  Toshiba Satellite L675-10U vsekakor ni majhen prenosnik. Ima kar 17,3 palca velik zaslon 16 : 9, na katerem uporabljamo ločljivost 1600 × 900 pik. Osvetljen je z LED diodami, osvetlitev je lepo enakomerna. Velik zaslon ponuja dovolj prostora tudi tistim bolj razposajenim uporabnikom, ki radi posujejo številne bližnjice in datoteke kar po namizju, pa tudi sicer je večji delovni prostor kar dobrodošel. Pred zaslonom takšnih mer se seveda razgrinja tipkovnica običajne velikosti, s celotnim številskim delom, ki ob testu ni razočarala. Ne deluje preveč trdo in plastično, pod prsti je prijetna, tipke so mehke in tihe.

  Objavljeno: 24.12.2010 11:38 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor December 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
 • Sony Vaio VGN-p31ZK

  Prenosnik Sony Vaio po velikosti sodi v kategorijo mini prenosnih računalnikov, po ceni pa žal ne. Njegova teža je skromnih 0,63 kg, temu primerne so tudi njegove mere - 24,5 × 12 × 1,98 cm. Opremljen je z 8- palčnim zaslonom tehnologije x-black, ki lahko prikaže sliko v ločljivosti UWXGA - 1600 × 768 pik. Škoda, da zaslon ni večji, saj je na vsaki strani zgornjega dela prenosnika še dobrih 2,5 cm prostora, ki bi lahko bil bolje izkoriščen. Srce prenosnika je Intelov procesor Atom Z540, ki utripa s frekvenco 1,86 GHz, prisotnega je tudi 2 GB pomnilnika tipa DDR2.

  Objavljeno: 24.12.2010 11:38 | Avtor: Sašo Čepon | Monitor December 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
 • Toshiba Satellite L655-11R

  Ob veliki izbiri velikih in majhnih prenosnikov so še vedno silno priljubljeni tudi tisti s 15,6-palčnimi zasloni. Med takšne se uvršča tudi Toshiba Satellite L655-11R. Že znani TruBrite Toshibin zaslon je osvetljen z LED diodami in prikazuje ločljivost 1366 × 768 pik.

  Objavljeno: 24.12.2010 11:38 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor December 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
 • Toshiba Satellite A660-14J

  Toshiba A660 po cenovnem kriteriju komaj še spada med cenejše računalnike. Kljub temu bo po njem rad posegel tudi kak zahtevnejši kupec z željo po dobrem večpredstavnem prenosniku, saj je to eden redkih prenosnikov, ki stane okrog 1000 evrov in ima že vgrajeno blu-ray enoto. Poleg tega ima v ohišje vgrajene zvočnike, ki se ponašajo z nalepko Harman/Kardon.

 • HP Probook 6550b in 6555b

  Preizkušena HPjeva Probooka sta narejena na osnovi ohišja, ki je na pogled zelo podobno tistemu iz Hpjeve najvišje serije Elitebook, ki jo krasi aluminij, le da v tem primeru aluminij nadomešča plastika. Tudi sicer je ohišje nekoliko manj kakovostno kot pri najvišji Hpjevi seriji, vendar kljub temu ne razočara, saj se pokrov odpira lepo, pa tudi nasploh deluje dovolj trdno. Namesto magnetnega zatiča, ki je vgrajen v serijo Elitebook, je tu klasični.

 • Lenovo IdeaPad Y560

  IdeaPad Y560 je car za ljubitelje večpredstavnosti in iger, čeprav bo s prijetno obliko in nekaterimi spretnimi tehnološkimi lastnostmi privabil tudi druge skupine uporabnikov. Razkošno opremljen računalnik ima tudi temu primerno ceno.

 • Acer 7741G-434G64M

  Acerjev prenosnik 7741G je po svoji zasnovi pravzaprav nadomestek za domače družinsko namizno računalo. To potrjujejo tudi velik 17,3-palčni zaslon, polna tipkovnica s številskim delom in, ne nazadnje, druge vgrajene komponente. 640 GB disk bo tako dovolj velik za shranjevanje večpredstavnih vsebin, ki nastajajo doma. Za računsko moč poskrbi Intelov Core i5 430M, ki teče pri taktu 2,26 GHz in pri svojem delovanju uporablja 4 GB pomnilnika.

 • Fujitsu Lifebook TH700

  Fujitsu ima kar nekaj izkušenj s prenosniki, ki so hkrati tudi tablični računalniki. Tako smo v začetku leta preizkusili njihov tovrstni model T5010, zdaj pa smo v naš laboratorij dobili še manjšega (in nekoliko cenejšega) brata, model Lifebook TH700.

 • Fujitsu Lifebook T900

  Fujitsu v zadnjem času že prav preseneča s svojimi izdelki. Lifebook T900 je zmogljiv in zaradi "T" v oznaki tudi zelo uporaben prenosni računalnik. T je namreč oznaka, ki nas napelje na izraz "tablet" oziroma koncept računalnika, pri katerem lahko zaslon, ravno nasprotno kot običajno, poveznemo čez tipkovnico in tako računalnik upravljamo prek zaslona, ki je občutljiv za dotik. Tako je lažje na primer na vlaku, avtobusu in še kje, brati spletne strani, dokumente.

 • Asus N71JA-TY016

  Prenosniki iz serije N71, ki se uvrščajo v "večpredstavnostni" razred, so praviloma večjih mer, z zasloni nad 15 palcev, z nekoliko nadpovprečno zmogljivostjo in bogato opremo. N71JA ustreza prav vsem zahtevam. Že iz same številke modela vidimo, da gre za prenosni računalnik s 17,3-palčnim zaslonom, seveda z osvetlitvijo LED. Pričakovali bi, da bo zaslon ponujal polno ločljivost HD, vendar tudi 1600 × 900 pik ni slabo. Za polno ločljivost HD bo treba poseči po višjem in seveda tudi precej dražjem razredu z 18-palčnimi zasloni.

 • Asus K52JC-EX073

  Asusov razred K52 obsega klasične prenosne računalnike z zaslonom velikosti 15,6 palca. Gre za nekakšno zlato sredino ponudbe, v kateri ne bomo našli nadstandardnih konfiguracij. Ciljna skupina so srednje zahtevni uporabniki, ki želijo razmeroma zmogljiv računalnik po neprevisoki ceni.

 • Dell Inspiron 1564 - CS7QKL1

  Dellova serija prenosnikov Inspiron predstavlja srednji cenovni in zmogljivostni razred. Sam videz kaže določen napredek od najcenejših vstopnih modelov. Pokrov je iz lakirane črne plastike, plastika v notranjosti (torej okoli tipkovnice) pa spominja na brušen aluminij. Se pa pri tem malo poznajo prstni odtisi. Kakovost izdelave je dobra, mere zadovoljive, prenosnik ni pretežak.

 • Dell Vostro 1015 - G1JG8M1

  Dell predstavlja svojega Vostro 1015 kot idealno rešitev za mobilne profesionalce, ki si želijo brezskrbne produktivnosti in povezljivosti. Povedano drugače, gre za povprečen prenosnik brez izstopajočih funkcij in lastnosti, a cenovno ugoden. Oblikovanje je povsem novodobno, s črno lakasto plastiko na pokrovu in okoli zaslona, tudi preostali deli prenosnika so povsem črni. Kakovost izdelave je še kar dobra, vsaj za ta cenovni razred. Prenosnik glede na velikost ni pretežak (tehta 2,45 kilograma).

 • HP Envy 17

  Računalniki so lahko, tako kot marsikatera draga naprava, tudi predmet zavisti. Le da tega izdelovalci niso še nikoli obešali na tako velik zvon kot zdaj pri Hpju. Tako so svojo novo linijo oblikovalsko naprednih prenosnikov poimenovali kar Envy - to je v slovenščini seveda zavist. Gre za serijo računalnikov, ki naj bi bila namenjena predvsem večpredstavnim vsebinam, njeni ciljni publiki pa pomeni videz več kot povprečnemu računalnikarju. Preizkusili smo največji prenosnik iz te serije, model Envy 17.

 • Asus UL30JT-RX008V

  Podjetje Asus daje precejšen poudarek mobilnosti prenosnih računalnikov. O tem priča velik uspeh v razredu netbookov, pa tudi zelo pestra izbira lahkih oz., kot jih imenuje Asus, "superiorno mobilnih" prenosnih računalnikov. Iz tega izbora smo si pobliže ogledali model UL30JT.

 • Dell Studio 1747

  Dell Studio 1747 je predstavnik Dellovih sedemnajstpalčnih večpredstavnih prenosnikov, ki so s svojo zmogljivostjo in opremo nadomestek klasičnih osebnih računalnikov. Na voljo je več različnih konfiguracij in dodatkov, kot so na primer tv sprejemnik, 3G modem ali za dotik občutljivi zaslon.

 • Fujitsu Lifebook S710

  Strup se skriva v majhnih stekleničkah, so nas učili. In to bi brez težav zapisali tudi za tokrat preizkušeni Fujitsu Lifebook S710. Razmeroma majhen prenosnik, opremljen s 14-palčnim širokokotnim zaslonom, ni svetleč, zato okoliške luči niso vidne na sliki. Pri takšnem prenosniku bi si želeli še kakovostnejše matrike, pa tudi nad zaslonom ni spletne kamere, čeprav je tam zanjo pripravljeno mesto.

 • Toshiba Sattelite L650

  Tokrat preizkušeni Sattelite je prenosnik, zaprt v preprosto oblikovano in razmeroma tanko svetleče črno ohišje, obogateno s sivkastim vzorcem, na katerem pa se zelo hitro poznajo prstni odtisi. Zaslon se odpira lepo in tudi sicer je prenosnik sestavljen dovolj kakovostno, vtis pa kvari del ohišja nad optično enoto in pod njo, ki se preveč upogiba.

 • Toshiba Tecra S11-11H

  Tecra S11-11H je klasično oblikovan poslovni prenosnik, ki ne vzbuja pozornosti, vendar je kljub temu prijeten na pogled in kakovostno sestavljen. Za praske ni pretirano občutljiv in edino, kar ga oddaljuje od odlične klasične črnine, sta kičasti kromirani tipki drsne ploščice, ki ju loči prav tako kromiran čitalnik prstnih odtisov.

 • Sony VAIO VPCEA1S1E

  VAIO VPCEA1S1E je opremljen z novim Intelovim procesorjem, sicer le dvojedrnim Core i3. Seveda se rezultati hitrostnih preizkusov ne morejo primerjati z rezultati prenosnika VPCF11S1E, ki smo ga tudi preizkusili, so pa še zmeraj zelo dobri. Za to je zaslužnih tudi 4 GB pomnilnika, ki ga v celoti izkoristi 64-bitni operacijski sistem Windows 7 za rabo doma.

 • Sony VAIO VPCF11S1E-B

  Sonyjev prenosnik (z imenom, ki si ga je nemogoče zapomniti) VAIO VPCF11S1E je trenutno eden najzmogljivejših prenosnikov na našem trgu. Za to gre zasluga predvsem novemu štirijedrnemu Intelovemu procesorju Core i7 720QM, k hitrejšemu delu pa pripomore tudi 6 GB pomnilnika. Seveda je za polno izkoriščenje pomnilnika nujen 64-bitni operacijski sistem, nameščena je različica Windows 7 za rabo doma.

 • Toshiba Tecra A11-10D

  Toshibina serija Tecra je namenjena poslovnim uporabnikom, ki zahtevajo robusten in zmogljiv prenosnik, ki se zna postaviti tudi s sprejemljivo ceno. Tako je tokrat preizkušeni prenosnik zaprt v razmeroma preprosto in klasično oblikovano, vendar kakovostno ohišje. V celoti ga obdaja črna barva, tako reliefni pokrov, ki preprečuje, da bi se prehitro opazila praske, kot tudi notranjost prenosnika.

 • Medion Akoya P8614

  Tabu o kupovanju prenosnih računalnikov Medion v prodajalnah trgovske verige Hofer smo podrli že v aprilski številki Monitorja. Tokrat smo preizkušali pravega velikana, Akoya P8614, ki ima 18,4-palčni zaslon. Jasno, da gre za računalnik, ki ni namenjen nenehnemu prenašanju, temveč sodi na mizo - kot nadomestek za pravo nad- ali podmizno škatlo. V resnici s 3,8 kilograma niti ni tako neroden in ga v sili lahko prenašamo, če le imamo dovolj veliko torbico ali nahrbtnik.

 • Fujitsu Lifebook S760

  Fujitsu Lifebook S760 se s svojim 13,3 palca velikim zaslonom in dobrim kilogramom in pol uvršča med lahke prenosnike. Ta velikost zaslona, ki je, mimogrede, silno tanek, omogoča, da je tudi tipkovnica v običajnih merah, namizje pa še vedno dosega ločljivost 1366×786, ki je običajna pri tej diagonali. Kljub majhnim meram in teži (videli smo že lažje orebisbuje v tej kategoriji) pa je zelo dobro opremljen, tudi z optično enoto.

 • Lenovo G560

  Novi Lenovo serije G ni postavljen na dno cenovne lestvice kot njegov sorodnik G550, ki smo ga preizkusili pred kratkim. Ohišje ima nekoliko bolj dovršeno ali pa, če želimo, prestižno, k takemu vtisu pa največ pripomore predvsem aluminijasta plošča, na kateri počivajo dlani med tipkanjem na kakovostno tipkovnico. Ta ima tudi ozek številski del, kar je na 15-palčniku prej izjema kot pravilo.

 • Lenovo IdeaPad S10-3

  Lenovo je s svojimi prenosniki ThinkPad v vrhu izdelovalcev. V podjetju se trudijo, da bi enak sloves uživali tudi njihovi netbooki. Domnevamo, da so zaradi tega svojo družino netbookov poimenovali IdeaPad. Model S10-3 iz te družine je tipični netbook, ki ima "normalni", desetpalčni zaslon ločljivosti 1024 × 600 pik. V ta paket spadajo še procesor Atom, gigabajt pomnilnika, 160 GB disk ter Intelova integrirana grafična kartica. Hitrostni rezultati so pri netbookih drugotnega pomena.

 • Sony Vaio VPCY11S1E

  Sony Vaio z nenavadno oznako VPCY11S1E, ki bolj spominja na serijsko številko izdelka kot na oznako modela, je 13-palčni malček s poreklom, ki se že na pogled loči od cenejših konkurentov.

  Objavljeno: 28.5.2010 12:46 | Avtor: David Vidmar | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
 • Sony Vaio VPC-EB1S1

  Najzmogljivejši Vaio iz serije EB se ponaša s 15,5-palčnim zaslonom v razmerju 16 : 9, ki se sicer lepo odpira in daje dovolj svetlosti, vendar je njegova ločljivost s 1366 × 768 pikami za tako veliko diagonalo nekoliko premajhna. Kakovost ohišja je dobra, vendar že ob prvem stiku z našimi rokami zmoti preveč cenena plastika pod optično enoto, ki se neprijetno upogiba.

  Objavljeno: 28.5.2010 12:32 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
 • Sony Vaio VPCF11ME/H

  Novi Sony Vaio, ki ima nekoliko neprijazno oznako VPCF11ME/H, je namenjen zahtevnejšim uporabnikom, predvsem pa tudi tistim, ki želijo nekoliko bolj večpredstavno naravnan prenosnik. Hvali se namreč s kar 16,6-palčnim zaslonom, ki je med bolj kakovostnimi, vsaj kar zadeva barve in vidni kot. Njegova posebnost je tudi visoka ločljivost kar 1920 x 1080 pik - skupaj z vgrajenim pogonom blu-ray je torej kakor nalašč za ogled filmov v polni ločljivosti HD. Seveda ima tudi izhod HDMI, prav pa pride tudi optični zvočni izhod.

  Objavljeno: 28.5.2010 12:29 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji