Objavljeno: 31.8.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Julij-avgust 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Toshiba Sattelite L650

Tokrat preizkušeni Sattelite je prenosnik, zaprt v preprosto oblikovano in razmeroma tanko svetleče črno ohišje, obogateno s sivkastim vzorcem, na katerem pa se zelo hitro poznajo prstni odtisi. Zaslon se odpira lepo in tudi sicer je prenosnik sestavljen dovolj kakovostno, vtis pa kvari del ohišja nad optično enoto in pod njo, ki se preveč upogiba.

Tudi tipkovnica tega prenosnika razočara. Resda je opremljena tudi s številskim delom, vendar razen dovolj povratnih informacij na tipkah ne predstavlja prav nobenih ugodnosti. Tipke so povsem ploščate in neprijetne za tipkanje, poleg tega pa se celotna tipkovnica tudi upogiba.

Povsem drugačna zgodba so zmogljivosti tega prenosnika. Te so po zaslugi v sredino Intelove ponudbe postavljenega Core i5, ki bije pri 2,27 GHz Atijeve Mobility Radeon HD 5145, ki premore 512 MB pomnilnika, zelo dobre. Poleg tega se prenosnik kljub osnovnemu akumulatorju z zmogljivostjo 5300 mAh lahko pohvali s tremi urami in pol avtonomije; to je glede na zmogljivosti zelo dobro. K dobrim rezultatom naših preizkušanj pripomore tudi 4 GB pomnilnika, za shranjevanje pa je dodeljenega 320 GB prostora na disku. Če se tam skriva glasba, bo treba poseči po dodatnih zvočnikih, saj vgrajeni ne premorejo visoke glasnosti, poleg tega je kakovost zvoka ob predvajanju določenih višjih tonov zelo slaba.

Nad povprečnim in nekoliko premalo ločljivim zaslonom se skriva spletna kamera, pod tipkovnico pa najdemo tipko za izklop drsne ploščice, kar je uporabno, kadar je v prenosnik vklopljena miška. Prenosnik ni okrašen z dodatnimi tipkami za nastavljanje glasnosti ali pa drugimi večpredstavnimi bližnjicami, zaradi česar je videti klasično in prečiščeno.

Na levi strani stojijo vhod zvočne kartice ter izhodi zvočne in grafične kartice, tudi digitalni HDMI ter analogni VGA. Zraven je še priključek eSATA, ki je lahko tudi eden izmed treh priključkov USB, druga dva sta na desni. Držita se nekoliko preveč skupaj, družbo pa jima dela še optična enota in bralnik pomnilniških kartic.

Toshiba ponuja za ceno 800 evrov zmogljiv prenosnik, primeren za resno delo, pa tudi igranje nekoliko zahtevnejših 3D iger. Cena je glede na ponujeno razmeroma ugodna, davek za njeno postavko pa se pozna predvsem na kakovosti nekaterih delov ohišja in slabšemu zvoku.

Toshiba Sattelite L650

Productivity: 123.

VideoCreation: 165.

Trajanje delovanja: 3 ure 28 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 8.

Mere: 38 × 25 × 2,8 cm, 2,5 kg.

Značilnosti: Intel Core i5-430M, 2,27 GHz, 4096 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64-bit.

Cena: 800 EUR.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Za: Zmogljivost, avtonomija, preprosta oblika.

Proti: Ločljivost zaslona, zvok, tipkovnica, ohišje ob optični enoti, nima slovenske tipkovnice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji