Testi - Prenosni računalniki / Avtor - Matic Zupančič

 • Fujitsu Lifebook E751

  Začnimo pri prvem vtisu. Tega smo si seveda ustvarili ob poznavanju drugih Fujitsujevih prenosnih računalnikov, ki večinoma segajo v višji cenovni in zmogljivostni razred. Razočarala sta nas videz in izdelava ohišja, a smo se med testiranjem in prenašanjem računalnika malce pomirili, saj je kljub videzu, ki daje občutek, da je ohišje ceneno, to trdno in robustno.

 • Toshiba Portege R830-112

  Kategorija lahkih prenosnikov v naši primerjalni tabeli s prenosnikom Portege R830-112 dobiva novega prvaka. Dobra opremljenost, ki se pozna tudi pri zmogljivosti, in teža iz njega naredita prenosnik, po katerem bodo posegali poslovneži, ki radi nosijo s seboj zmogljivo in lahko napravo.

 • HP Envy 14

  HP s serijo Envy (v prevodu: zavidanje, "fovšija") meri na človeško značajsko pomanjkljivost. K sreči ni treba, da krava crkne sosedu, vsekakor pa si lahko privoščimo boljši prenosnik kot sosed. Z Envyjem je to lahko, saj je notes lepo oblikovan, z vgraviranim vzorcem na kovinskem ohišju, hkrati pa je več kot solidno strojno zasnovan.

 • Lenovo ThinkPad Edge 11

  Novi modeli mini prenosnikov praktično vseh večjih izdelovalcev jasno kažejo, da ti še niso vrgli puške v koruzo in se ne pustijo prestrašiti povečani prodaji iPadov in klonov na androidni podlagi. Očitno kupci še vedno želijo tudi čistokrvne mini prenosnike, ki se jih v sili da uporabiti še za kaj drugega, ne le za brskanje po spletu in igranje abotnih igric.

 • MSI CX 605

  Po daljšem času smo v našem laboratoriju spet preizkušali MSIjev prenosnik. MSI CX605 je izdelek, ki smo ga zaradi cene uvrstili med cenejše prenosnike, namenjen pa je domačim uporabnikom. Pograjamo lahko odsotnost resnega, modernega operacijskega sistema (nameščen FreeDOS). Jasno je, da bo na večini prodanih primerkov našel svoje mesto piratiziran Microsoftov izdelek, saj so vsi potrebni gonilniki priročno priloženi na zgoščenki.

 • HP Mini 210-2000sm

  HPjev Mini 210 je pri kupcih HPjevih miniprenosnikov zelo priljubljen. V prejšnji inkarnaciji je imel tudi oblikovno bolj všečne različice, ki jih je med drugim oblikovala tudi priznana oblikovalka modnih dodatkov Vivienne Tam.

 • Toshiba Satellite A660-14J

  Toshiba A660 po cenovnem kriteriju komaj še spada med cenejše računalnike. Kljub temu bo po njem rad posegel tudi kak zahtevnejši kupec z željo po dobrem večpredstavnem prenosniku, saj je to eden redkih prenosnikov, ki stane okrog 1000 evrov in ima že vgrajeno blu-ray enoto. Poleg tega ima v ohišje vgrajene zvočnike, ki se ponašajo z nalepko Harman/Kardon.

 • Acer 7741G-434G64M

  Acerjev prenosnik 7741G je po svoji zasnovi pravzaprav nadomestek za domače družinsko namizno računalo. To potrjujejo tudi velik 17,3-palčni zaslon, polna tipkovnica s številskim delom in, ne nazadnje, druge vgrajene komponente. 640 GB disk bo tako dovolj velik za shranjevanje večpredstavnih vsebin, ki nastajajo doma. Za računsko moč poskrbi Intelov Core i5 430M, ki teče pri taktu 2,26 GHz in pri svojem delovanju uporablja 4 GB pomnilnika.

 • Fujitsu Lifebook T900

  Fujitsu v zadnjem času že prav preseneča s svojimi izdelki. Lifebook T900 je zmogljiv in zaradi "T" v oznaki tudi zelo uporaben prenosni računalnik. T je namreč oznaka, ki nas napelje na izraz "tablet" oziroma koncept računalnika, pri katerem lahko zaslon, ravno nasprotno kot običajno, poveznemo čez tipkovnico in tako računalnik upravljamo prek zaslona, ki je občutljiv za dotik. Tako je lažje na primer na vlaku, avtobusu in še kje, brati spletne strani, dokumente.

 • Fujitsu Lifebook S760

  Fujitsu Lifebook S760 se s svojim 13,3 palca velikim zaslonom in dobrim kilogramom in pol uvršča med lahke prenosnike. Ta velikost zaslona, ki je, mimogrede, silno tanek, omogoča, da je tudi tipkovnica v običajnih merah, namizje pa še vedno dosega ločljivost 1366×786, ki je običajna pri tej diagonali. Kljub majhnim meram in teži (videli smo že lažje orebisbuje v tej kategoriji) pa je zelo dobro opremljen, tudi z optično enoto.

 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji