Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Januar 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Lenovo ThinkPad Edge 11

Novi modeli mini prenosnikov praktično vseh večjih izdelovalcev jasno kažejo, da ti še niso vrgli puške v koruzo in se ne pustijo prestrašiti povečani prodaji iPadov in klonov na androidni podlagi. Očitno kupci še vedno želijo tudi čistokrvne mini prenosnike, ki se jih v sili da uporabiti še za kaj drugega, ne le za brskanje po spletu in igranje abotnih igric.

Thinkpad Edge 11 je najmanjši član Lenovove družine malih prenosnikov. Kot nam že ime izdaja, gre za napravo z 11,6-palčnim zaslonom, ki dosega ločljivost 1366 × 786 pik, in to ga dela primernega tudi za nezahtevno delo s preglednicami.

Tipkovnica na modelu, ki smo ga imeli na testu, je sicer ameriška, vendar se bo na naših prodajnih policah zagotovo dobila tudi slovenska izpeljanka. Nad samo tipkovnico nimamo nobenih pripomb, saj je izdelana zelo kakovostno in omogoča udobno tipkanje, čeprav je malenkost manjša od standardnih mer. Kazalko lahko po zaslonu premikamo s solidno izdelano sledilno ploščico ali s krmilno paličico, ki v Lenovo prenosnikih ostaja standardna oprema.

Opremljenost računalnika z vmesniki je za ta razred običajna (3 × USB, LAN, VGA, izhod za slušalke, čitalnik pomnilniških kartic, spletna kamera), izstopa pa nadstandardni HDMI vmesnik, ki omogoča povezovanje na zunanje monitorje in druge video naprave. Eden izmed vtičev USB omogoča napajanje zunanjih naprav, npr. telefona, tudi ko je računalnik izklopljen.

Kar se tiče strojne zasnove, je Edge 11 dobro opremljen. AMD Athlon II Neo K325 z dvema jedroma teče s frekvenco 1,3 GHz in dobro sodeluje z 2 GB pomnilnika, podatke pa zapisuje na 230 GB disk. Optične enote seveda ni - mislim, da je večina uporabnikov tudi ne bo pogrešala. Zelo dobro pa za grafiko poskrbi ATIjeva Mobility Radeon HD4225, ki po tej plati prenosnik izstreli med grafično najbolj zmogljive. Tudi po računski moči izstopa, saj ga na naši lestvici prekaša le Acer Aspire 1410, ki smo ga preizkusili v prejšnji številki.

Za popolno uporabniško izkušnjo bi lahko razvojniki malčku namenili nesvetleč premaz zaslona, tako pa okolica odseva od njega in po nepotrebnem obremenjuje uporabnikove oči. Prav tako odsevna in zloščena je tudi zgornja ploskev pokrova sicer lično oblikovanega mini prenosnika, kar omogoča prstom, da neovirano puščajo sledove in tvorijo zanimive vzorce odtisov vseh, ki so ga držali v rokah. V uredništvu pa se sprašujemo, kdaj bo minila ta "odsevna" praksa izdelovalcev - vseh po vrsti.

Lenovo ThinkPad Edge 11

Hitrost (SYSmark Productivity): 62.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 76.

Trajanje delovanja: 3 ure 40 minut.

Mere: 28,4 × 21,1 × 2,9 cm, 1,5 kg.

Značilnosti: AMD Athlon II Neo K325 Dual-Core, 1,3 GHz, 2 GB RAM, 230 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 11,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Pro.

Cena: 560 EUR.

Prodaja: www.alterna-i.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 2.

Za: Zmogljivost, tipkovnica, HDMI.

Proti: Avtonomija akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji