Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Januar 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

MSI CX 605

Po daljšem času smo v našem laboratoriju spet preizkušali MSIjev prenosnik. MSI CX605 je izdelek, ki smo ga zaradi cene uvrstili med cenejše prenosnike, namenjen pa je domačim uporabnikom. Pograjamo lahko odsotnost resnega, modernega operacijskega sistema (nameščen FreeDOS). Jasno je, da bo na večini prodanih primerkov našel svoje mesto piratiziran Microsoftov izdelek, saj so vsi potrebni gonilniki priročno priloženi na zgoščenki.

V strojnem smislu je CX605 zasnovan na MSIjevem čipovju SiS 672, Intelov procesor na matični plošči (Dual Core T4500) pa utripa z 2,3 GHz, podatke za računanje pa dobiva od pomnilnika, ki ga je za 4 GB. Za zapisovanje podatkov sta na voljo za današnje razmere povprečni 320 GB disk in optična enota DVD-RW. Za izris posameznih pik na 15,6-palčnem zaslonu z razmeroma nizko ločljivostjo 1366 × 768, skrbi kartica ATI Mobility Radeon HD 5470. Na naših grafičnih testih se je izkazala zelo dobro in se uvršča v zgornjo polovico lestvice. Kot je že običajno, bo uporabniško izkušnjo pri delu z grafiko kazila le odsevna površina zaslona LCD.

Na moderno oblikovanem ohišju so uporabniku na voljo trije priključki USB, spletna kamera, izhod VGA, čitalec kartic, vmesnik HDMI in priključka za slušalke in mikrofon.

Za interakcijo med uporabnikom in operacijskim sistemom skrbita sledilna ploščica, ki ima za razliko od povsem gladkega naslona za roke hrapavo površino, da jo lahko takoj začutimo pod prsti. Deluje dobro in natančno, nekaj težav bi lahko imeli le uporabniki z malce bolj potnimi rokami. Žal pa ne moremo pohvaliti tipkovnice, ki je precej naporna za tipkanje. Njen oblikovni slog se zgleduje pri podobnih Applovih izdelkih, a gre žal za slabo kopijo. Tisti, ki so navajeni slepega tipkanja, pa bodo potrebovali nekaj časa, da se privadijo na enojno višino vračalke (enter). Kljub vsemu je pohvalno, da je skrajni desni del namenjen številskemu delu, kar pride marsikateremu uporabniku, ki rad vnaša številske podatke, zelo prav.

6-celična baterija omogoča prenosniku danes podpovprečno avtonomijo - s programom MobileMark 2007 smo je namerili zgolj za 1 uro in 39 minut.    

Po drugih testih se MSI CX605 uvršča v zlato sredino naše lestvice cenejših prenosnikov. Brez pomišljanja bi ga priporočili srednješolski mladini za običajno šolsko delo in kratkočasenje.

MSI CX 605

Hitrost (SYSmark Productivity): 71.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 121.

Trajanje delovanja: 1 ura 39 minut.

Mere: 37,4 × 24,7 × 3,5 cm, 2,5 kg.

Značilnosti: Intel Dual Core T4500, 2,3 GHz, 4 GB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: FreeDOS.

Cena: 599 EUR.

Prodaja: www.avtera.si.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 8.

Za: Solidne zmogljivosti.

Proti: Brez operacijskega sistema, tipkovnica, trajanje baterije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji