Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor September 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Toshiba Portege R830-112

Kategorija lahkih prenosnikov v naši primerjalni tabeli s prenosnikom Portege R830-112 dobiva novega prvaka. Dobra opremljenost, ki se pozna tudi pri zmogljivosti, in teža iz njega naredita prenosnik, po katerem bodo posegali poslovneži, ki radi nosijo s seboj zmogljivo in lahko napravo.

V notranjosti računalnika najdemo procesor najnovejše Intelove serije Corei i5-2520M, ki teče s hitrostjo 3,0 GHz, ta pa uporablja 4 GB DDR3 pomnilnika, ki ga je mogoče razširiti do 8 GB. Za grafiko poskrbi kar Intelov grafični vmesnik HD Graphics 3000, ki uporablja do 1,68 GB sistemskega pomnilnika. Pri lahkih prenosnikih redko srečamo naprave, ki bi imele vgrajeno optično enoto. Pri Toshibi so ga kljub temu vgradili, kar še poveča uporabnost celote.

Ohišje je čvrsto in izdelano iz magnezija, na stranicah pa najdemo en USB 2.0, en kombiniran eSATA/USB vtič in en USB 3.0 vtič, ki bo prišel prav pri uporabi najnovejših prenosnih diskov. Poleg običajnih vhodov za slušalke in mikrofon, omrežja, VGA in spletne kamere sta na voljo tudi izhod HDMI in čitalnik za SD kartice. Na spodnji strani je tudi konektor za spojitev s priklopno postajo, še en pokazatelj, da s tem izdelkom pri Toshibi merijo na zahtevne poslovne uporabnike. Takim je pisan na kožo tudi premaz zaslona, saj je matiran, zato odbija malo svetlobe in ga je mogoče uporabljati tudi na prostem, čeprav je res, da mu za udobno delo na soncu manjka nekaj svetilnosti.

Nabor brezžičnih vmesnikov je nekaj večji, kot je običajen pri prenosnih računalnikih. Atherosovem WiFi vmesniku, ki pozna standarde b/g/n, je dodan tudi Ericssonov 3G modem, ki uporabnikom omogoči, da do medmrežja in podatkov v službi pridejo povsod tam, kjer je na voljo mobilni signal tretje generacije.

Naši testi so pokazali, da je v svojem razredu (na naši lestvici) praktično na vseh področjih najmočnejši, navdušujejo pa predvsem grafične zmogljivosti. Test MobileMark 2007, ki izmeri avtonomijo baterije, pa je pokazal, da bodo uporabniki lahko brez tveganja uporabljali računalnik brez priklopa na napajanje kar 5 ur in 18 minut.

Glede na to, da gre za 13-palčni model, je tipkovnica razpotegnjena po vsej širini računalnika in je, seveda, brez ločenega številskega dela. Tipkanje nanjo je udobno in lahkotno, prav tako nimamo pripomb na delo s sledilno ploščico.

Seznam prenosnih računalnikov, ki bi jih avtor te ocene rad nosil s seboj, se je zaradi opisanega prenosnika močno zmanjšal. Ima praktično vse, kar človek pričakuje od spodobnega prenosnega računalnika, ki je namenjen zahtevnejšim službenim opravilom. Zamerimo mu lahko le nekoliko nizko ločljivost zaslona, ki bo motila tiste, ki imajo radi na zaslonu odprtih več oken in delajo z velikimi preglednicami.

Toshiba Portege R830-112

Hitrost (SYSmark Productivity): 153.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 234.

Trajanje delovanja: 5 ur 18 minut.

Mere: 31,6 × 22,7 × 2,6, 1,48 kg.

Značilnosti: Intel Core i5-2520M, 3 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, 3G.

Zaslon: 13,3-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional, 64-bitni.

Cena: 1199 EUR.

Prodaja: www.acord-92.si.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 5.

Za: Zmogljivost, ohišje, teža, podpora USB 3.0.

Proti: Cena, ločljivost zaslona bi lahko bila večja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji