Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Marec 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

HP Envy 14

HP s serijo Envy (v prevodu: zavidanje, "fovšija") meri na človeško značajsko pomanjkljivost. K sreči ni treba, da krava crkne sosedu, vsekakor pa si lahko privoščimo boljši prenosnik kot sosed. Z Envyjem je to lahko, saj je notes lepo oblikovan, z vgraviranim vzorcem na kovinskem ohišju, hkrati pa je več kot solidno strojno zasnovan.

Nič ne bomo zgrešili, če rečemo, da je pri nekaterih rešitvah HP iskal navdih pri izdelovalcu z obgrizenim jabolkom v logotipu. DVD enota nima pladnja, na katerega bi vstavljali medij, marveč ga potisnemo v režo. Druga zelo dobro prenesena lastnost je osvetljena tipkovnica, ki močno poveča uporabnost v temi. Tretje opažanje pa velja kar samemu ohišju, saj je, podobno kot pri Applovih izdelkih, kovinsko, skoraj monolitno in zelo robustno.

Za računsko moč skrbi Intelov Core i5 M460, ki teče z 2,5 GHz. Štirje gigabajti pomnilnika tudi narekujejo 64-bitno različico Windows 7 Home Premium, podatki pa bodo počivali na 500 GB velikem disku.

Za grafiko skrbita dva grafična vmesnika, ki ju lahko med delovanjem preklapljamo. Za zahtevnejše grafične naloge bo najprimernejši ATIjev Mobility Radeon HD 5650. Ko računalnik poganjamo na baterije, pa lahko prepustimo grafična opravila v procesor vgrajeni grafični enoti. Razlika med njima je seveda očitna, še najbolj pa se pokaže v podaljšani avtonomiji, ko teče šibkejši Intelov vmesnik. Opravili smo testa zmogljivosti baterije za oba grafična procesorja. Ob vklopljeni ATI grafiki je bila avtonomija 3 ure in 17 minut, ob testu Intelove grafike pa se je podaljšala na več kot solidne 4 ure.

V ohišje sta vgrajeni dve USB vtičnici, eSATA vmesnik, displayport in HDMI vtič. Priključnih možnosti je torej kar nekaj, lahko pa bi bil dodan še kakšen USB vtič.

Po zmogljivostih je 14-palčni Envy močnejši kot Envy 17, ki smo ga testirali minulega septembra. Nekoliko šibkejši je le na področju grafike. Kljub temu pa tehnične in zmogljivostne karakteristike potisnejo prenosnik v zgornji del naše lestvice dražjih notesov.

Kot smo že omenili, je tipkovnica od spodaj osvetljena, tako da so osvetljeni le znaki na tipkah. Sama izdelava je solidna in lahko rečemo, da je tako dobro izdelanih tipkovnic malo med prenosniki. Roka dobro počiva na naslonu, tipkanje pa je zelo prijetno.

Nikakor pa ne moremo mimo največje pomanjkljivosti tega (in tudi vseh drugih HPjevih prenosnikov, ki jih prodajajo v zadnjega pol leta; nekaj malega smo o tem že pisali pri prenovljenem HPjevem Mini 210). Sledilna ploščica je izvedena tako porazno, da se čudimo, da HP zaradi negodovanja uporabnikov v spletu tega problema še ni resno vzel pod drobnogled. Sledilna ploščica je vendar eden izmed pomembnejših uporabniških vmesnikov, ki mu izdelovalci posvečajo veliko pozornosti. HPjevim snovalcem se je očitno nekje zataknilo.

Vse težave okrog krmilne naprave izvirajo iz dejstva, da je del površine, ki je namenjen dvema gumboma, prav tako občutljiv za dotik kot vsa preostala površina sledilne ploščice. Številni uporabniki imajo med premikanjem kazalke po zaslonu en prst vedno na enem izmed gumbov, saj je tako delo najhitrejše. Če skušamo pri HPjevem izumu delati na tak način, smo obsojeni na neuspeh, saj nam kazalka neukročeno skače po zaslonu in ko se končno odločimo za klik, se nam lahko zgodi, da bomo kliknili povsem napačen gumb ali pa povsem tretje okno. Res porazno in obupno. Morebitna hitra rešitev, ki bolj spada v epizodo risanke "A je to", je z lepilnim trakom prelepljen del, kjer bi radi imeli gumbe.

HP Envy 14

Hitrost (SYSmark Productivity): 135.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 191.

Trajanje delovanja: 4 ure 2 minuti.

Mere: 23,7 × 35,6 × 2,8, 2,5 kg.

Značilnosti: Intel Core i5 M 460, 2,53 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 14,5-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium, 64-bitni.

Cena: 1249 EUR.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 9.

Za: Videz, kakovost izdelave, zmogljivost, zmogljivost akumulatorja.

Proti: Porazno slaba izvedba sledilne ploščice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji