Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor November 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Fujitsu Lifebook E751

Začnimo pri prvem vtisu. Tega smo si seveda ustvarili ob poznavanju drugih Fujitsujevih prenosnih računalnikov, ki večinoma segajo v višji cenovni in zmogljivostni razred. Razočarala sta nas videz in izdelava ohišja, a smo se med testiranjem in prenašanjem računalnika malce pomirili, saj je kljub videzu, ki daje občutek, da je ohišje ceneno, to trdno in robustno.

Opremljenost naprave s priključki je dobra: dva priključka USB 2.0, od katerih je eden kombiniran eSATA, drugi pa omogoča, da prek njega napajamo naprave tudi takrat, ko je računalnik ugasnjen. Tako lahko na primer polnimo baterije telefona. Za prenos slike na zunanje naprave je uporaben v prenosnikih še vedno precej nenavadni Display Port. Malce nenavadno je le, da so razvojniki Lifebooku namenili tudi že skoraj pozabljena Upam, da je točno.

???

Vložišče, kjer navadno leži enota DVD, lahko sprejme vase tudi drugi pogon HDD, dodatno baterijo ali pa zapisovalnik blue-ray, lahko pa vanj vložimo plastično masko in tako dodatno zmanjšamo težo, ki jo prenašamo s seboj. Tako rešitev, ki je nekoč med izdelovalci že bila skoraj standardna, vsekakor pozdravljamo.

Tipkovnica je, za razliko od preostanka zunanjosti, bela, ima pa pravšnjo širino, da so nanjo stlačili še številski del tipkovnice, ki ga bodo znali izkoristiti vsi tisti, ki veliko vnašajo številke. Tipke se ravno prav upirajo prstom, zato je delo prav prijetno. Kazalko po zaslonu vodimo tako s krmilno paličico kot z dobro izvedeno sledilno ploščico, ki ima hrapavo površino, da jo pod prsti hitro začutimo.

Zaslon prenosnika je neodseven, dosega pa dovolj veliko svetilnost, da tudi delo podnevi pod milim nebom ne obremenjuje pretirano oči, čeprav bi ga nekaj dodatne svetilnosti še olajšalo. Kotna vidljivost bi vsekakor lahko bila (precej) boljša. To je hiba, ki bo najbolj motila tistega, ki skuša slediti dogajanju na zaslonu od strani. Čeprav je prenosnik na voljo tudi z zaslonom ločljivosti 1366 × 768, je zaslon testnega modela dosegal višjo ločljivost 1600 × 900, a marsikdo se ne bi otepal še višjih, pa tega pri Fujitsuju, žal, ne ponujajo.

Motor računalnika je Intelov i5-2520M, ki teče s frekvenco 2,7 GHz, za sprotno hranjenje podatkov pa poskrbi 4 GB pomnilnika. Za dolgoročno hranjenje skrbi za današnje čase že nekam skromno velik (320 GB) disk.

Naši standardni testi so pokazali, da se naprava uvršča v zgornjo polovico razpredelnice. Zaznana šibka točka sistema je, pričakovano, grafična zmogljivost, ki jo presega marsikateri cenejši in na splošno počasnejši računalnik.

A tudi ta pomanjkljivost izgubi na teži, ko upoštevamo zelo dolgo avtonomijo, ki jo ponuja 6- celična baterija. Računalnika ne bo treba priključiti na vtičnico vsaj dobre štiri in pol ure, to pa je odličen rezultat.

Fujitsu Lifebook E751

Hitrost (SYSmark Productivity): 147.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 219.

Trajanje delovanja: 4 ure 32 minut.

Mere: 37,4 × 24,5 × 3,7, 2,7 kg.

Značilnosti: Intel Core i5-2520M, 2,7 GHz, 4 GB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium, 64-bitni.

Cena: 972 EUR.

Prodaja: si.fujitsu.com

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 8.

Za: Zmogljivost, avtonomija, podpora USB 3.0.

Proti: Videz ohišja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji