Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor September 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Fujitsu Lifebook T900

Fujitsu v zadnjem času že prav preseneča s svojimi izdelki. Lifebook T900 je zmogljiv in zaradi "T" v oznaki tudi zelo uporaben prenosni računalnik. T je namreč oznaka, ki nas napelje na izraz "tablet" oziroma koncept računalnika, pri katerem lahko zaslon, ravno nasprotno kot običajno, poveznemo čez tipkovnico in tako računalnik upravljamo prek zaslona, ki je občutljiv za dotik. Tako je lažje na primer na vlaku, avtobusu in še kje, brati spletne strani, dokumente.

Že sama opremljenost računalnika nam namiguje, da ne gre za poceni napravo. V notranjosti pri taktu 2,67 GHz teče zmogljiv Intel i7 620M, ki uporablja 4 GB pomnilnika. Za polno izkoriščenost slednjega so v prenosnik nameščeni 64-bitni Windows 7 Professional. 320 GB diska pa je tudi dovolj za odlaganje uporabnikovih datotek. Za grafično pospeševanje je zadolženo kar grafično jedro v samem procesorju - to za svoje potrebe uporablja tudi sistemski pomnilnik. 13,3-palčni zaslon z ločljivostjo 1280 × 800 pik naredi napravo še sprejemljivo veliko (in težko), da jo lahko vsak dan prenašamo naokrog. Kot smo že namignili, je zaslon občutljiv za dotik. Uporabniška izkušnja, ko "skrijemo" tipkovnico in T900 krmilimo s prsti, je razmeroma dobra. Laže gre s posebnim pisalom, ki se skriva v ohišju in ga enostavno izvlečemo. Izkušnja se sicer težko primerja s kakšno čistokrvno tablico (iPad), saj ima ne nazadnje tudi povsem drugačno uporabnost.

Da je mobilnost in neodvisnost od žičnih in brezžičnih omrežij popolna, je na zadnji strani moč vstaviti podatkovno kartico SIM, ki nas poveže z omrežjem 3G. Tudi opremljenost z drugimi vmesniki je solidna: trije vhodi USB, firewire, express card, čitalnik pametnih kartic, brezžični vmesnik podpira vse standarde, ki jih srečujemo (a/b/g/n), tudi enota DVD ne manjka.

Meritve uvrščajo T900 v zgornjo polovico dražjih prenosnikov, ki so v naši tabeli, to pa je posledica močnega procesorja. Še posebej dobro se odreže pri Sysmarkovem testu, ki preverja hitrost ustvarjanja video vsebin in 3D predmetov. S slabimi štirimi urami avtonomije pa se tudi kar dobro odreže glede na preostalo konkurenco.

Fujitsu Lifebook T900

Hitrost (SYSmark Productivity): 131.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 189.

Trajanje delovanja: 3 ure 51 minut.

Mere: 31,9 × 24,4 × 3,7, 2,1 kg.

Značilnosti: Intel Core i7 620M, 2,67 GHz, 4 GB RAM, 320 GB disk, 802.11 a/b/g/n in bluetooth.

Zaslon: 13,3 palčni, 1280 × 800.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional 64-bit.

Cena: 2000 EUR.

Prodaja: www.avtera.si, point.gorenje.si, www.likopris.si

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 10.

Za: Za dotik občutljiv zaslon, opremljenost, zmogljivost.

Proti: Nizka ločljivost za 13,3-palčni zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji