Objavljeno: 26.10.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Oktober 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

HP Probook 6550b in 6555b

Preizkušena HPjeva Probooka sta narejena na osnovi ohišja, ki je na pogled zelo podobno tistemu iz Hpjeve najvišje serije Elitebook, ki jo krasi aluminij, le da v tem primeru aluminij nadomešča plastika. Tudi sicer je ohišje nekoliko manj kakovostno kot pri najvišji Hpjevi seriji, vendar kljub temu ne razočara, saj se pokrov odpira lepo, pa tudi nasploh deluje dovolj trdno. Namesto magnetnega zatiča, ki je vgrajen v serijo Elitebook, je tu klasični.

Ko odpremo pokrov, naletimo na sicer kakovosten zaslon, ki pa ni svetleč in tako razprši okoliško svetlobo, a bi si kljub temu želeli nekoliko višjo ločljivost od osnovnih 1366 × 768 pik. Kakovost tipkovnice je dobra, čeprav ne prepriča tako kot pri najboljših konkurenčnih modelih, pa tudi na pogled deluje nekoliko ceneno. Tipke so ravne, vendar med seboj niso fizično ločene, med tipkanjem pa dajejo dovolj povratnih informacij. Hvalimo tudi gumba ob drsni ploščici.

Model 6550b je grajen okrog Intelovega Core i5, ki bije pri 2,66 GHz in sta mu v pomoč za današnje čase skromna 2 GB pomnilnika. Dodana je še integrirana Intelova grafika, ki svojo nalogo opravlja odlično, vendar od nje ne gre pričakovati čudežev, ko je govor o naprednih 3D igrah.

Srce prenosnika 6555b je trojedrnik AMD Phenom II N830, ki bije pri 2,1 GHz, streže pa mu 4 GB pomnilnik. Čeprav ni med najhitrejšimi na trgu, kljub vsemu zadošča za ogled visoko ločljivih posnetkov, kakršen je naš Monitor TV, posnet v ločljivosti 1080i. Grafičnim nalogam je pri tem prenosniku namenjen integriran ATIjev Mobility Radeon HD 4250, ki je sicer dovolj zmogljiv za manj zahtevne grafične programe, vendar zahtevnejšim 3D igram ne bo kos, saj je le primerljiv z grafično močjo svojega brata. Prostor na disku je pri obeh prenosnikih 320 GB.

Na optičnih nosilcih so poleg operacijskih sistemov Windows 7 in Windows Xp priloženi tudi vsi gonilniki, tako da ob vnovični namestitvi ne bo težav z iskanjem po spletu. Je pa 6555b opremljen z 32-bitnim sistemom, model z vgrajenim procesorjem i5 pa s 64-bitnim.

Težave nastanejo, ko želi uporabnik na hitro odpreti optično enoto, saj tipka ni dobro označena. Na desni strani se zraven optične enote skrivata še priključek USB in firewire, nad njima pa leži čitalnik pomnilniških kartic. Na levi so dodatni trije vhodi USB, od katerih je eden lahko tudi priključek eSATA, zraven pa je še HDMI. Na isti strani najdemo še razširitveno mesto ExpressCard ter vhod in izhod zvočne kartice. Na zadnji strani prenosnika sta omrežni priključek in priključek za modem, ne manjka pa niti klasični izhod VGA, zraven katerega je mesto še za napajalni priključek. Prek njega se napaja akumulator z zmogljivostjo 4910 mAh, ki modelu z vgrajenim Intelom zagotavlja 20 minut avtonomije več. Žal je napajalni priključek na zadnji strani zelo skrit in ga je na slepo vselej težko najti. To pri večkratnem dnevnem vklapljanju in izklapljanju poslovnega uporabnika postane nadležno. Na dnu prenosnika se skriva tudi priključek za priklopno postajo, ki omogoča, da tak prenosnik v pisarni nadomesti tudi stacionarni računalnik.

Zmogljivosti prenosnikov so sicer različne, vendar bosta oba dovolj zmogljiva za večino poslovnih uporabnikov. Pri obeh bi si želeli nekoliko višjo ločljivost zaslona ter nekoliko bolj otipljiva napajalni vhod in tipko optične enote. Cene so glede na zmogljivost prav tako različne, saj model 6550b cenijo na 1000 evrov, nekoliko manj zmogljiv 6555b pa velja slabih 800 evrov.

HP Probook 6550b

Hitrost (SYSmark Productivity): 125.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 188.

Trajanje delovanja: 3 ure 25 minut.

Mere: 37,1 × 24,8 × 3,5cm., 2,51 kg.

Značilnosti: Intel Core i5 520M, 2,66 GHz, 2 GB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional 64-bit.

Cena: 985 EUR.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

 

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 8.

 

Za: Zmogljiv procesor, trajanje baterije, priložena dva operacijska sistema, dobra kakovost izdelave.

Proti: Ločljivost zaslona, le 2 GB pomnilnika, otipljivost tipke za odpiranje optične enote in napajalnega vhoda.

HP Probook 6555b

Hitrost (SYSmark Productivity): 93.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 139.

Trajanje delovanja: 3 ure 3 minute.

Mere: 37,1 × 24,8 × 3,5cm., 2,51 kg.

Značilnosti: AMD Phenom II N830, 2,1 GHz, 4 GB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional 32-bit.

Cena: 800 EUR.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

 

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 8.

 

Za: Opremljenost, solidne zmogljivosti glede na ceno, dobra kakovost izdelave.

Proti: Ločljivost zaslona, 32-bitni operacijski sistem, otipljivost tipke za odpiranje optične enote in napajalnega vhoda.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji