Objavljeno: 29.6.2010 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Junij 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Medion Akoya P8614

Tabu o kupovanju prenosnih računalnikov Medion v prodajalnah trgovske verige Hofer smo podrli že v aprilski številki Monitorja. Tokrat smo preizkušali pravega velikana, Akoya P8614, ki ima 18,4-palčni zaslon. Jasno, da gre za računalnik, ki ni namenjen nenehnemu prenašanju, temveč sodi na mizo - kot nadomestek za pravo nad- ali podmizno škatlo. V resnici s 3,8 kilograma niti ni tako neroden in ga v sili lahko prenašamo, če le imamo dovolj veliko torbico ali nahrbtnik.

Vsekakor gre za zelo zmogljiv računalnik, tako po vgrajenih delih kot tudi sodeč po rezultatih na naših hitrostnih preizkusih. Srce prenosnika je Intelov novi procesor Core i5, ki mu dela družbo 4 GB hitrega pomnilnika DDR3. Za shranjevanje podatkov sta na voljo 500 GB disk in zapisovalnik DVD. Orjaški zaslon ponuja sliko neobičajne ločljivosti 1680 × 945 pik. Za njen prikaz poskrbi kartica ATI Mobility Radeon HD 5165. Pri preizkušanju je kartica dosegla dobre rezultate (ne pa bleščečih).

Prenosnik je opremljen s standardnimi vmesniki in priključki, trem vmesnikom USB delajo družbo vmesniki VGA, HDMI, eSATA in ožičeni omrežni vmesnik. Fotografi bodo veseli bralnika pomnilniških kartic, ni pa reže za razširitvene kartice. Za brezžično komuniciranje poskrbita brezžična kartica Wi-Fi in modri zob.

Tipkovnica je še ena v nizu tistih, ki se zgledujejo po Applovi z ločenimi tipkami. Ker je prostora več kot dovolj, ji je dodan številski del. Občutek pri tipkanju je soliden, tudi sledilna ploščica s tipkama korektno opravi svoje delo. Levo od tipkovnice je še dovolj prostora za dodatne tipke za krmiljenje predvajalnika plošč CD ali DVD.

Glede na velikost računalnika (predvsem zaslona, ki je velik porabnik energije) in na njegovo omejeno prenosljivost, bi sklepali, da trajanje akumulatorja ne bo dosti večje od 1 ure. Zato smo bili nad dobrima dvema urama in pol prijetno presenečeni.

Na disk je nameščena slovenska različica okolja Windows 7 za domačo uporabo. Dodanih je nekaj standardnih programov (za predvajanje filmov DVD, za zapisovanje optičnih nosilcev), Microsoftov Works in protivirusni program BullGuard. Kot presenečenje je dodan še Corelov program Draw Essentials. Lahko rečemo, veliko muzike za ne preveč denarja.

Medion Akoya P8614

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 140.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 171.

Trajanje delovanja: 2 uri 42 minut.

Zgradba in oprema: 8,5.

Velikost in teža: 7.

Mere: cm, 3,8 kg.

Značilnosti: Intel Core i5-430M, 2,53 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 a/g.

Zaslon: 18,4-palčni, 1680 × 945 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home.

Prodaja: Hofer, www.hofer.si.

Cena: 799 EUR.

Za: Cena. Zmogljivost.

Proti: Mere prenosnika in napajalnika za električno energijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji