Objavljeno: 28.5.2010 12:29 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Sony Vaio VPCF11ME/H

Novi Sony Vaio, ki ima nekoliko neprijazno oznako VPCF11ME/H, je namenjen zahtevnejšim uporabnikom, predvsem pa tudi tistim, ki želijo nekoliko bolj večpredstavno naravnan prenosnik. Hvali se namreč s kar 16,6-palčnim zaslonom, ki je med bolj kakovostnimi, vsaj kar zadeva barve in vidni kot. Njegova posebnost je tudi visoka ločljivost kar 1920 x 1080 pik - skupaj z vgrajenim pogonom blu-ray je torej kakor nalašč za ogled filmov v polni ločljivosti HD. Seveda ima tudi izhod HDMI, prav pa pride tudi optični zvočni izhod.

Na pogled deluje prenosnik razmeroma majhen glede na dejanske mere - tudi teža ni pretirana. Videz je malce bolj zadržan (a kljub temu všečen), zunanjost je iz temno sive plastike, notranjost je svetlejša, tipkovnica pa ima črne, med seboj ločene tipke. Te so za naše pojme preveč ravne, tipkovnica pa bi bila lahko malenkost trša. Kakovost izdelave je sicer povsem solidna. Priključkov je dovolj, poleg omenjenega izhoda HDMI imamo še navaden VGA, po tri izhode USB (eden je hkrati tudi vmesnik eSata - morda bi si želeli le še kak USB več) in celo vmesnik firewire. Za povezljivost skrbi omrežni vmesnik ter brezžična vmesnika Wlan in bluetooth. Za razširitev funkcionalnosti je na voljo reža ExpressCard, spredaj pa sta bralnika za kartice SD in Sonyjeve kartice iz družine MemoryStick.

Osrčje prenosnika predstavlja povsem nov Intelov procesor iz družine i5, model M520, ki bije pri taktu 2,4 GHz. Družbo mu delajo 4 GB pomnilnika in zmogljiva grafična kartica podjetja Nvidia, model GeForce GT 330M. Celotna kombinacija se je odlično odrezala na preizkusih zmogljivosti. Tako na preizkusih Sysmark kot tudi na preizkusih grafične zmogljivosti 3DMark 2006 je ta prenosnik izredno konkurenčen. Naložene dobimo Windows 7 Home Premium v 64-bitni izvedbi. Ta strojna zmogljivost pa se pozna pri trajanju delovanja - sploh, ker so v Sonyju dodali akumulator z zmogljivostjo le 4200 mAh. Na našem preizkusu je tako zdržal 2 uri in 35 minut - ravno dovolj za večino filmov.

Novi Vaio se nam je prikupil predvsem zaradi strojne zmogljivosti - tako pri poganjanju poslovnih programov kot pri novejših igrah. Odličen je predvsem zaslon, slabša pa zmogljivost akumulatorja. Kot nadomestilo za namizni računalnik se bo zelo dobro znašel, seveda pa moramo v zakup vzeti tudi ceno - 1319 evrov.

Sony Vaio VPCF11ME/H

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 117.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 167.

Trajanje delovanja: 2 uri 35 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 9.

Mere: 38,7 × 26,3 × 4,1 cm, 3,2 kg.

Značilnosti: Intel Core i5 M520, 2,4 GHz, 4096 MB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, blu-ray.

Zaslon: 16,6-palčni, 1920 x 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium (64 bit).

Cena: 1319 EUR.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Za: Kakovost zaslona, velikost in ločljivost zaslona, snemalnik blu-ray, zmogljivost, grafična zmogljivost, videz.

Proti: Le trije vhodi USB, zmogljivost akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji