Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Dell Vostro 1015 - G1JG8M1

Dell predstavlja svojega Vostro 1015 kot idealno rešitev za mobilne profesionalce, ki si želijo brezskrbne produktivnosti in povezljivosti. Povedano drugače, gre za povprečen prenosnik brez izstopajočih funkcij in lastnosti, a cenovno ugoden. Oblikovanje je povsem novodobno, s črno lakasto plastiko na pokrovu in okoli zaslona, tudi preostali deli prenosnika so povsem črni. Kakovost izdelave je še kar dobra, vsaj za ta cenovni razred. Prenosnik glede na velikost ni pretežak (tehta 2,45 kilograma).

Prijetno smo bili presenečeni nad tipkovnico. Ta se za naš okus malo preveč vdira, a so tipke odlične, saj so malenkost višje kot pri večini prenosnikov. Oblikovane so zelo dobro, ponujajo dober hod in dobro povratno informacijo. Tipke so solidne velikosti, na desni je še stolpec manjših tipk, a je Enter vseeno dovolj velik, da ga ne zgrešimo. Zaslon je bolj povprečen, je svetleč, diagonala meri vse bolj priljubljenih 15,6 palca, njegova ločljivost pa je širokih 1366 × 768 pik.

Osrčje prenosnika je malce starejši Intel Core 2 Duo, model T6570, ki tiktaka pri frekvenci 2,1 GHz. V podporo ima 4 GB pomnilnika, a je operacijski sistem žal le 32-biten. To pomeni, da bomo v praksi imeli na voljo le dobre 3 GB pomnilnika. Naloženi operacijski sistem je Ubuntu Linux, različica 8.10, ki je sicer stara leto in pol, a jo brez težav nadgradimo na zadnjo različico (10.4). Sistem deluje odlično, saj so poskrbeli za vse potrebne gonilnike. Ob prvem zagonu moramo vnesti le časovni pas, uporabniško ime in geslo (seveda lahko tudi izberemo samodejno prijavo v sistem). Grafika je integrirana Intelova rešitev. Prenosnik se je na naših zmogljivostnih preizkusih še kar dobro odrezal, slabše je bilo pri preizkusih grafike. Čeprav je akumulator na papirju videti malce podhranjen (4200 mAh), je zdržal presenetljivo dolgo - tri ure in pol.

Prenosnik je glede na cenovni rang kar solidno opremljen z vmesniki. Ima štiri vmesnike USB (po dva na vsako stran), vmesnik firewire, razširitveno mesto ExpressCard, izhod VGA in tudi klasični modem. Za povezljivost sta na voljo brezžična in navadna omrežna kartica, ni pa vmesnika firewire. Glede na vse se nam zdi cena zelo konkurenčna - velja 500 evrov.

Dell Vostro 1015

Hitrost (SYSmark Productivity): 94.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 129.

Trajanje delovanja: 3 ure 31 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 8.

Mere: 37,6 x 24,8 x 3,6 cm., 2,4 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T6570, 2,1 GHz, 4096 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 x 768 pik.

Operacijski sistem: Ubuntu 8.10, 32-bitni.

Cena: 499 EUR.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si, D-1, www.d-1.si/partnerji.

Za: Trajanje akumulatorja, cena, kakovost tipkovnice.

Proti: Grafična zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji