• Lenovo ThinkPad T510

  Izdelki Lenovo (in prej IBM) imajo v svetu prenosnih računalnikov prav poseben status, ki ga uspešno ohranjajo tudi z najnovejšo generacijo prenosnikov, kateri pripada model T510. Odet je v povsem neatraktivno, nesvetleče, z magnezijem ojačano ohišje črne barve, ki je silno čvrsto a hkrati prijetno za dotik. Sama oblika prenosnika se ne razlikuje bistveno od preteklih modelov, tudi tistih, starih več let. A Lenovo ThinkPad ni prenosnik za ljudi, ki želijo lep prenosnik. Tu je v ospredju kakovost izdelave, trpežnost in odličnost delovanja.

  Objavljeno: 28.5.2010 12:26 | Avtor: David Vidmar | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
 • Lenovo Thinkpad T410

  Lenovo je serijo Thinkpad podedoval od podjetja IBM, od katerega je pred nekaj leti odkupil oddelek osebnih računalnikov. Tradicionalno so to poslovni prenosniki, ki niso praktično nikogar očarali po videzu, a so se uporabnikom prikupili predvsem zaradi dobre kakovosti izdelave. Časi pa se spreminjajo in Lenovo je začel pod znamko Thinkpad prodajati tudi bistveno cenejše prenosnike - nižja cena pa se seveda pozna tudi pri kakovosti in pri opremljenosti. No, preizkušeni model T410 je Thinkpad stare šole.

  Objavljeno: 28.5.2010 12:22 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
 • Sony Vaio VPC-S11X9E

  Ob prenosniku Vaio serije S je v našem uredništvu marsikdo pripomnil kaj spodbudnega v smislu: "Ta Vaio je pa res lep." In res je videti dobro, brez nepotrebnih dodatnih futurističnih lepotnih dodatkov in tudi brez pretiranega minimalizma, kot ga dandanašnji najdemo pri nekaterih izdelovalcih. Njegovo ohišje je izdelano zelo trdno, nanj nimamo niti najmanjše pripombe, poleg tega pa je zaradi uporabe magnezijeve zlitine tudi lahko. In prav tako fin je tudi zaključek zunanje plastike, ki na nekaterih mestih deluje kot fin vodobrusni papir. Zelo dobra je tudi tipkovnica, na kateri pa zmoti v našem primeru nekoliko valovita tipka za presledek, ki nekoliko kvari celoten vtis. Veliko boljši sta tipki drsne ploščice, ki sta med najboljšimi sploh.

 • Viewsonic ViewBook VNB130

  Lahki 13,3-palčni Viewsonic ima veliko željo po zgledovanju po Applovih izdelkih. To je opaziti že pri samem imenu (na voljo je tudi ViewBook Pro) in na pogled že od celotne embalaže naprej, vse do privzetega ozadja na namizju. Tako je ohišje s tipkovnico vred odeto v srebrno plastiko, tipki drsne ploščice pa sta združeni v eno. Zaslon je obrobljen s črno svetlečo plastiko, za čiščenje je priložena tudi krpica. Tipkovnica je dovolj velika, vendar ni dovolj trdno vpeta, poleg tega s povsem ravnimi tipkami, med katerimi ni vmesnega prostora, ne omogoča povsem suverenega tipkanja, pa tudi kakovost nekaterih tipk je nekoliko slabša.

 • Medion Akoya E-1222

  Naprav, za katere na splošno menimo, da si zaslužijo naziv netbook, je vse manj. Mislimo na poceni prenosnike, katerih zasloni gredo do deset palcev. Večina izdelovalcev se vse bolj usmerja na malce večje, predvsem pa dražje modele. A se kljub vsemu še najde tudi kak bolj klasičen model - kot pravkar preizkušeni Medion Akoya E-1222.

 • Lenovo Thinkpad Edge

  Kot smo na nedavnem velikem preizkusu netbookov videli tudi sami, se te naprave vse bolj povečujejo. Marsikateremu uporabniku se zdi majhen, prenosljiv prenosnik v osnovi dobra zamisel, a bi kljub vsemu rad malo več kot le desetpalčni zaslon (in razmeroma majhno tipkovnico). Slednje so nam na tiskovni konferenci pred nedavnim potrdili tudi v Lenovu - preizkusili pa smo tudi njihov prvi odgovor.

 • Asus EEE PC 1201N

  Tajvanski Asus je začetnik in glavni krivec za uspešno prodajo netbookov. Če je meril zaslon njihovega prvega primerka, EEE PC, 7 palcev, pa so naslednje generacije netbookov postajale vedno večje. Trenutni neuradni rekorder prihaja spet iz Asusove delavnice, imenuje se EEE PC 1201N in ima zaslon z diagonalo kar 12,1 palca.

 • Medion Akoya P6622

  Bodimo pošteni, pred preizkusom prenosnika Medion Akoya P6622 smo bili kar nekoliko skeptični - gre namreč za znamko računalnikov in računalniške zunanje opreme, ki je po Evropi naprodaj v trgovinah Hofer (oz. Aldi), kjer smo bolj vajeni kupovati poceni jogurte in salame, pa še vse mogoče izdelke v takih in drugačnih akcijah. Pa še teh izdelkov se drži sloves nižje kakovosti kot tistih v dražjih trgovinah z zvenečimi imeni. Kaj lahko pričakujemo od prenosnika, ki je stal nekaj med pršutom in orodjem za obrezovanje žive meje? Izkaže se, da veliko!

  Objavljeno: 9.4.2010 20:34 | Avtor: David Vidmar | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
 • Dell Latitude E5400

  Dellov Latitude E5400 se ponaša z zelo prefinjeno in izjemno nevpadljivo nesvetlečo črno podobo. Ker je kakovostno izdelan, pa zaradi tega še zdaleč ne deluje dolgočasno ali monotono.

 • Lenovo Ideapad U550 (20034)

  Nekoč so bili prenosniki "velikega modrega" znani po špartanskem oblikovanju, katerega vpliv je še vedno čutiti v liniji prenosnikov ThinkPad. A Lenovo je hitro začel segati po širšem krogu kupcev.

 • MSI X410

  MSI X410 je prvi računalnik na našem testu z najnovejšim AMDjevim procesorjem Athlon Neo, ki je namenjen tankim prenosnikom.

 • Acer Aspire 1410

  Netbooki so začeli svojo pot pri majhnih, komaj sedempalčnih zaslonih. V zadnjih dveh letih se je ta diagonala hitro dvignila na deset palcev - sodeč po prodajnih paletah večine izdelovalcev pa se ta še dviguje. Na voljo je vse več prenosnikov z 11- in več palčnimi zasloni - novi Acerjev Aspire 1410 je že eden izmed njih. Logika je preprosta: vzameš najboljše lastnosti netbooka (majhne mere, nizka teža) in popraviš tisto, kar uporabnike najbolj moti (majhen zaslon, slaba strojna zmogljivost). Moramo priznati, da so nam ti prenosniki kar všeč - še vedno ohranjajo zelo solidno prenosljivost ob povsem uporabni velikosti zaslona.

 • Fujitsu Lifebook T5010

  O tabličnih računalnikih se zadnjih nekaj tednov silno veliko govori - a te naprave še zdaleč niso nove. V podjetju Fujitsu imajo že kar nekaj izkušenj s takimi računalniki, prenosnik Lifebook T5010 pa je najnovejši tablični izdelek. Gre za prenosnik, ki mu lahko zaslon zavrtimo okoli osi in z njim pokrijemo tipkovnico - v rokah pa imamo tako tablični računalnik, ki ga upravljamo bodisi s priloženim pisalom bodisi s prsti. Seveda obvlada tudi več hkratnih dotikov (torej tehnologijo "multi-touch").

 • Toshiba Satellite T100-10x

  Toshibin novi prenosnik Satellite T100 (s podoznako 10x) je značilen zgled naprave, ki ne ve, kam pravzaprav sodi. Podobno težavo smo imeli med preizkusom tudi sami, saj smo se zelo težko odločili, ali gre za netbook ali ne. Dejansko se pri vseh lastnostih nekako uvršča med prave netbooke in manjše, lažje prenosnike. Na koncu smo se odločili, da prenosnik meri bolj med netbooke kot med klasične prenosnike.

 • Toshiba Satellite L500-1GG

  Toshibina serija prenosnikov Satellite meri predvsem na domače uporabnike oziroma tiste, ki se jim zdi pri nakupu zelo pomembna predvsem cena izdelka. Novi model L500-1GG je razmeroma zmogljiv predstavnik te serije. Oblikovno ni nič posebnega, v oči pade svetleča plastika, na kateri pa se radi poznajo prstni odtisi. Žal je svetleč tudi zaslon, toda to je nekaterim uporabnikom tudi všeč.

 • Toshiba Qosmio X300-158

  Toshiba Qosmio X300 je igričarska zver, zaprta v divje rdeče ohišje, ki ga na pokrovu krasijo plameni. S tem izraža svojo namembnost in želi podžigati ljubitelje iger, s svojo zasnovo predvsem tistih najzahtevnejših, 3D.

 • HP ProBook 4310s

  Čeprav je HP ProBook 4310s po imenu zelo podoben večjemu bratu, očem deluje prijetneje. Morda zato, ker smo se novih HPjevih oblikovalskih pristopov nekoliko privadili, verjetno pa tudi zaradi svojih manjših mer.

 • HP ProBook 4510s

  V Monitorjevem laboratoriju se je znašel tudi HP ProBook 4510s, a moramo zaradi množice izpeljank istega modela dodati še podrobnejšo oznako, ki se glasi "nx417ea".

 • Asus N61VG

  Asus je poleg Acerja še en uveljavljen tajvanski izdelovalec prenosnikov. Odlikuje se po zmernih cenah, znan pa je tudi po tem, da je z razvpitim EEE sprožil mrzlico netbookov.

 • Asus UL50AG

  Asus se je trga prenosnih računalnikov domiselno lotil z modelom malega prenosnika EEE, ki pa se danes že počasi utaplja v množici konkurentov. A Asusovo domiselno iskanje tržnih niš na rastočem trgu prenosnikov se nadaljuje. V roke smo dobili model UL50AG.

 • HP Mini 110

  Še prašiček je prikupen, ko je majhen, pravi ljudska modrost. A puhasti kužki so še bolj prikupni, kajne? V HPju se zato ne zanašajo več le na majhne mere. Svojo serijo malih prenosnikov so dopolnili še s HP Mini 110 studia Tord Boontje, odetim v "dizajnerska" oblačila. A seveda videz ni vse, kar je lahko modno. Zato so računalniku dodali še pridevnik "ekološki".

Monitor na Facebooku

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji