Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Toshiba Satellite T100-10x

Toshibin novi prenosnik Satellite T100 (s podoznako 10x) je značilen zgled naprave, ki ne ve, kam pravzaprav sodi. Podobno težavo smo imeli med preizkusom tudi sami, saj smo se zelo težko odločili, ali gre za netbook ali ne. Dejansko se pri vseh lastnostih nekako uvršča med prave netbooke in manjše, lažje prenosnike. Na koncu smo se odločili, da prenosnik meri bolj med netbooke kot med klasične prenosnike.

Prvo, kar pri malčku opazimo, so prstni odtisi. Ohišje je namreč izdelano iz svetleče črne plastike, na kateri se pozna dobesedno vsak dotik. To pri tako prenosljivem prenosniku moti še bolj kot pri večjih prenosnikih, ki večino življenja preživijo na pisalnih mizah. Če ne drugega, smo med skoraj vsakim klikom podzavestno čistili tipko pod sledilno ploščico (ta tipka je ena, a jo lahko pritisnemo na levi ali na desni strani). Zaslon meri 11,6 palca, kar bi moralo biti ravno prav za vse, ki so kritični do velikosti zaslonov na večini netbookov.

Strojna oprema je podrejena predvsem mobilnosti naprave. Tako so vgradili razmeroma varčen procesor Pentium Mobile U2700, ki bije pri frekvenci 1,3 GHz. Gre za enojedrni procesor, ki porabi le malo več energije kot procesorji iz serije Atom, a bistveno manj kot dvojedrni procesorji Core 2. Pomnilnika je razmeroma veliko, vsaj v primerjavi z večino netbookov, konkretno 3 GB. Tudi disk je solidne velikosti, 350 GB. Po pričakovanjih pa prenosnik nima optične enote, bomo pa toliko več uporabljali bralnik pomnilniških kartic. Grafična kartica je integrirana in glede na druge netbooke presenetljivo zmogljiva. Zelo zmogljiv je tudi akumulator, ki v navezi z varčnim procesorjem zdrži štiri ure in 17 minut (vsaj na našem preizkusu). Operacijski sistem je Windows 7 Home Premium, gre pa za 64-bitno različico.

Opremljenost je klasična, od treh vmesnikov USB pa do izhoda VGA in omrežnega vmesnika. Posebnost med netbooki je izhod HDMI, bluetooth je pa dobrodošel dodatek. Manj dobrodošli so vsi programi, ki so jih pri Toshibi dodali. Nam so šli večinoma le na živce, saj smo po vsakem zagonu redno ugašali kar nekaj sporočilnih oken.

Kljub temu je Toshibin Satellite T100-10x odličen mali prenosnik. Po eni strani je še vedno dokaj majhen, lahek in prenosljiv, po drugi pa opazno zmogljivejši od večine netbookov. Zelo pohvalna je tudi zdržljivost akumulatorja, malo manj pa cena naprave, saj je s svojimi 657 evri zelo drag malček.

Toshiba Satellite T100-10x

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 58.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 49.

Trajanje delovanja: 4 ure 17 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 4.

Mere: 28,6 × 21,1 × 2,49 cm., 1,6 kg.

Značilnosti: Intel Pentium Mobile U2700, 1,3 GHz, 3072 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g, bluetooth.

Zaslon: 11,6-palčni, 1366 x 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium (64 bit).

Cena: 657 EUR

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Vzdržljivost akumulatorja, tipkovnica, kakovost izdelave.

Proti: Cena, svetleča plastika, na kateri se nabirajo prstni odtisi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji