Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Lenovo Thinkpad Edge

Kot smo na nedavnem velikem preizkusu netbookov videli tudi sami, se te naprave vse bolj povečujejo. Marsikateremu uporabniku se zdi majhen, prenosljiv prenosnik v osnovi dobra zamisel, a bi kljub vsemu rad malo več kot le desetpalčni zaslon (in razmeroma majhno tipkovnico). Slednje so nam na tiskovni konferenci pred nedavnim potrdili tudi v Lenovu - preizkusili pa smo tudi njihov prvi odgovor.

Računalnik se imenuje Thinkpad Edge, s podoznako 0197-22u. Prenosnikov v novi seriji Edge bo s časom vse več, njihove skupne lastnosti pa naj bi bile razmeroma visoka kakovost izdelave (želijo se torej zgledovati po starejših prenosnikih z imenom Thinkpad) ob solidni prenosljivosti in znosni ceni. Tokrat preizkušeni Edge je res med bolj prenosljivimi modeli - za to je najbolj zaslužen trinajstpalčni zaslon. Seveda pa pomaga tudi razmeroma tanko in kompaktno ohišje. To ni ravno thinkpadovsko - pokrov je iz lakirane črne plastike (na voljo je tudi v rdeči barvi), v oči pa bode majhna rdeča lučka nad črko "i" v napisu Thinkpad - to se ponovi pod tipkovnico. Sicer pa je ohišje dokaj kakovostno, a vendarle ni primerljivo s dražjimi modeli Thinkpad (je pa boljše kot pri kakem Ideapad U350).

Pravzaprav lahko do podobnega sklepa pridemo pri večini računalnikovih lastnosti. Tudi tipkovnica je načeloma solidna, a kljub temu slabša kot pri boljših bratih - je pa tu še vedno rdeča krmilna paličica (poleg dobre in razmeroma velike sledilne ploščice). Poleg dveh tipk pod sledilno ploščico so tu tudi tri tipke nad njo. Zvok je povprečen, zaslon pa dokaj kakovosten - tako kar zadeva barve kot tudi vidni kot, le osvetljenost bi lahko bila malce bolj enakomerna.

Za osrčje so pri tem modelu izbrali AMDjev dvojedrni procesor Athlon Neo X2. Ta bije pri frekvenci 1,6 GHz. Pomnilnika je 4 GB, začudeni pa smo bili nad odločitvijo o operacijskem sistemu - naloženi je bil Windows 7 Professional v 32-bitni izvedbi, zaradi česar se dejansko izkoristi le 2,75 GB pomnilnika (vsaj tako je povedala nadzorna plošča). Kot smo pri AMDjih zadnje čase vajeni, je bila vgrajena Atijeva grafična rešitev - konkretno njihov Radeon HD 3200. Prenosnik se je na preizkusih zmogljivosti izkazal podpovprečno, vsaj v primerjavi z navadnimi prenosniki. Je pa opazno zmogljivejši od večine današnjih netbookov. To še posebej velja za grafično kartico. Prenosnik se na preizkusu zmogljivosti akumulatorja odreže povprečno - lahko rečemo, da so tri ure in 42 minut soliden rezultat, čeprav bi si od tega modela morda želeli še kaj več. Res pa je, da bi bila posledično tudi cena opazno višja - tako pa je dobrih 500 evrov.

Lenovo Thinkpad Edge 0197-22u

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 63.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 86.

Trajanje delovanja: 3 ure 42 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 6.

Mere: 32,2 × 22,8 × 2,54 cm., 1,6 kg.

Značilnosti: AMD Athlon Neo X2 Dual-core L625 1,6 GHz, 4096 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, WWAN 3G modul.

Zaslon: 13,3-palčni, 1366 x 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional (32 bit).

Cena: 520 EUR.

Prodaja: Alterna, DISS, Mikropis, www.alterna-i.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Za: Mere, cena, razmerje med prenosljivostjo in uporabnostjo.

Proti: Le 32-biten operacijski sistem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji