Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Toshiba Satellite L500-1GG

Toshibina serija prenosnikov Satellite meri predvsem na domače uporabnike oziroma tiste, ki se jim zdi pri nakupu zelo pomembna predvsem cena izdelka. Novi model L500-1GG je razmeroma zmogljiv predstavnik te serije. Oblikovno ni nič posebnega, v oči pade svetleča plastika, na kateri pa se radi poznajo prstni odtisi. Žal je svetleč tudi zaslon, toda to je nekaterim uporabnikom tudi všeč.

Procesor je iz priljubljene Intelove družine Core 2 Duo, model T6600, ki bije pri taktu 2,2 GHz. Prenosnik ima izdatno količino pomnilnika, kar 4 GB. Še dobro, da je nameščena 64-bitna različica operacijskega sistema Windows 7 Home Premium. Ta na opisanem prenosniku deluje odlično, žal pa so pri Toshibi naložili odločno preveč svojih programov, tako da moramo vse prevečkrat ugašati nadležna sporočilna okna. Disk je solidno velik, 350 GB je za navadno delo povsem dovolj. Na preizkusih zmogljivosti se je prenosnik odrezal zelo solidno, sploh pri preizkusu Sysmark VideoCreation, kjer je dosegel najboljši rezultat med cenejšimi modeli. Za grafiko je odgovorna Intelova integrirana kartica zadnjega rodu, ki se nadpovprečno dobro obnese (a kljub vsemu ni primerljiva s samostojnimi karticami iz podjetij Nvidia in Ati). Žal so pri Toshibi varčevali pri akumulatorju, ki je pri našem preizkusu zdržal le uro in 47 minut.

Oprema prenosnika je povsem klasična, ne manjka nič bistvenega. Tako imamo na voljo dva vmesnika USB, še eden pa je kombiniran z vmesnikom eSata (ki je namenjen zunanjim diskom). Za izvoz slike na druge zaslone skrbita izhoda VGA in HDMI, za povezljivost pa sta na voljo omrežni in brezžični vmesnik (slednji podpira standarda 802,11 b in g). Seveda na manjkata optična enota DVD?RW in bralnik pomnilniških kartic, vključena pa je tudi spletna kamera. Kakovost izdelave in materialov je glede na ceno zelo dobra, enako velja tudi za tipkovnico.

Satellite L500-1GG bo dobra izbira za vse, ki potrebujejo soliden računalnik po razumni ceni. Zmogljivosti so zelo dobre, pri opremi pa nismo ničesar pogrešali. Slabše se obnese le pri mobilnosti, saj bomo hitro iskali kako električno vtičnico.

Toshiba Satellite L500-1GG

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 94.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 132.

Trajanje delovanja: 1 ura 47 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 5.

Mere: 38,3 × 25,9 × 3,55 cm, 2,7 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T6600, 2,2 GHz, 4096 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 x 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium (64 bit).

Cena: 705 EUR.

Prodaja: Inea, www.inea.si.

Za: Tipkovnica, kakovost ohišja, 64-bitni OS.

Proti: Zmogljivost akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji