Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

MSI X410

MSI X410 je prvi računalnik na našem testu z najnovejšim AMDjevim procesorjem Athlon Neo, ki je namenjen tankim prenosnikom.

Zaprt meri v debelino le slaba dva centimetra in pol, nekaj dodatnih premišljenih oblikovalskih potez pa njegovo eleganco le še stopnjuje. Naš primerek je bil odet v črno srebrne barve, na voljo pa sta še beli izvedenki in črno zlata. Ohišje sicer ne deluje izdelano površno, a zaslon se zaradi tankosti občutno zvija, tako da je treba biti ob prenašanju odprtega prenosnika nekoliko pazljiv. Med tipkanjem po udobno veliki tipkovnici, ki jo izdelovalec na svojih spletnih straneh zelo hvali, smo ostali ravnodušni. Na nekaterih delih se precej zvija, slovenski znaki pa so le dotiskani. Tipka "ž" je zato na nenavadnem mestu. Veliko boljša je velika drsna ploščica, čeprav ni večtočkovna. Počivališče dlani med tipkanjem je polno manjših vdolbinic in je prijetno za otip.

Jedro prenosnika sestavljajo AMDjeve rešitve. Procesor Neo MV40 tiktaka z 1,6 GHz in ima na voljo 2 GB pomnilnika RAM. Vgrajena integrirana grafična kartica Ati Radeon X1250 ni nikakršna novost, prav tako ne disk s 320 GB prostora. Za optično enoto inženirji niso našli prostora.

Preizkus strojnih zmogljivosti je pokazal, da se MSI najlaže primerja z mini prenosniki, zasnovanimi okrog procesorjev Intel Atom. V računskih nalogah se sicer obnese za odtenek slabše, a izgubljeno nadoknadi z grafičnimi zmogljivostmi. Žal pa te še vedno ne zadostujejo za predvajanje vsebin polne visoke ločljivosti, k čemur ne pripomore niti nalepka na ohišju "HD ready". Med uporabo nas je motilo še občasno visokofrekvenčno piskanje, katerega izvora nismo odkrili.

Vgrajeni 14-palčni bleščeči zaslon je zelo povprečen, kljub osvetlitvi LED. Enakomernost barv je slaba, udobje dela pa nekoliko popravi ločljivost 1366 × 768 pik. Zvok je bil boljši od pričakovanj, tako da zasilno predvajanje filmov ni izključeno, ogled v dvoje pa še dodatno olajšata dva priklopa za slušalke. A brez omrežne vtičnice ne bo šlo, saj je akumulator zadostoval le za dobro uro in pol dela. Nekoliko nas omejujeta tudi le dva vmesnika USB, ki sta za povrh nameščena še zelo blizu drug drugega, razveselili pa smo se vmesnika HDMI. Na voljo so nam še omrežna vtičnica, vtičnica VGA in bralnik pomnilniških kartic. Nad zaslonom se nahaja spletna kamera, prenosnik pa seveda premore tudi kartico za uporabo brezžičnega omrežja.

Operacijski sistem prenosniku ni priložen, v spletu pa najdemo gonilnike za Windows 7, a so ti le 32-bitni, kljub temu da vgrajeni procesor podpira tudi 64-bitno delovanje.

MSI X410 je zelo eleganten prenosnik, ki bi ga lahko označili tudi kot sploščeni "netbook", saj so njegove strojne zmogljivosti omejene, velikost zaslona pa kar 14 palcev. Tudi cena je primerljiva z mini prenosniki, čeprav moramo upoštevati, da nam MSI za ta denar ne priloži operacijskega sistema.

MSI X410

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 46.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 49.

Trajanje delovanja: 1 ura 38 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 6.

Mere:   34,9 × 23,4 × 2,45 cm, 1,5 kg.

Značilnosti: AMD Athlon Neo MV40 1,6 GHz, Ati Radeon X1250, 2 GB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11b/g/n.

Zaslon: 14-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Brez.

Cena: 390 EUR.

Prodaja: www.acord-92.si.

Za: Tankost ohišja, oblikovanje, cena.

Proti: Šibak akumulator, slabši zaslon, tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji