Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Dell Latitude E5400

Dellov Latitude E5400 se ponaša z zelo prefinjeno in izjemno nevpadljivo nesvetlečo črno podobo. Ker je kakovostno izdelan, pa zaradi tega še zdaleč ne deluje dolgočasno ali monotono.

Nekoliko poživi osvetlitev, ki je za razliko od večine izdelkov, kjer vedno najdemo raznobarvne lučke, le modra.

Zaslon prenosnika se trdno zapira, morda celo nekoliko preveč, saj enoročno odpiranje ni mogoče. Kakovostno celoto zaokrožuje trdna tipkovnica, ki pa bi lahko dala nekoliko več povratnih informacij, vendar je tukaj nekaj odvisno tudi od želja posameznika. Poleg drsne ploščice je na voljo še krmilna paličica, njene tipke pa so nekoliko preblizu sami drsni ploščici.

Zmogljivosti prenosnika so zelo uravnotežene in jih lahko umestimo v zgornjo sredino, po rezultatih naših preizkušanj pa nekoliko zanimivo navzgor izstopa obdelava 3D podatkov. To bo vsekakor koristilo tistim, ki imajo opravka z modeliranjem, teža pa nastane pri prikazu teh objektov, saj bi si želeli nekoliko zmogljivejšo grafiko. Ta prav tako ni primerna za igranje zahtevnejših iger. Prenosnik je opremljen s 160 GB diska, ki se vrti s 7200 obrati na minuto, Intelov Core 2 Duo pa tiktaka pri 2,26 GHz v družbi 2 GB pomnilnika.

Avtonomija je dobra, saj bo prenosnik brez napajanja ostal pri življenju dobre tri ure in tudi ko v temi zmanjka energije, ni težav z iskanjem napajalnega kabla v temi, saj je ta na koncu lepo označen z modro osvetlitvijo. Težava lahko nastane le, če imamo v tistem trenutku v prenosniku vklopljen kak zajetnejši ključ USB, saj je vtičnica povsem ob dveh vhodih USB na desni strani. Tukaj najdemo še priključka zvočne kartice in optično enoto, katere tipka za odpiranje je za otip označena tako, da jo zlahka iščemo levo ali pa desno natanko ob njeni dejanski lokaciji. Na sprednji strani prenosnika je bralnik pomnilniških kartic, družbo pa mu dela še dobrodošlo analogno stikalo za brezžično povezavo. Na levi sta na voljo še dva vhoda USB, ki sta prav tako preblizu drug drugemu, pa analogna izhoda VGA in S-Video, omrežni in modemski vhod, ne izostaja pa niti priključek firewire, ob katerem je mesto za razširitveno kartico.

Omeniti velja še nesvetleč zaslon, ki se kljub velikosti le 14,1 palca ponaša z ločljivostjo 1440 × 900 pik, kamera nad njim ni vgrajena, zmore pa samodejno prilagoditi osvetlitev glede na okoliško. Tipalo lahko kadarkoli izklopimo s pritiskom na tipko in svetlost se dobrodošlo povrne k prejšnji nastavitvi.

Čeprav bi mu pristajal tudi kak digitalni izhod HDMI in nekoliko zmogljivejša grafična kartica, je Latitude E5400 za ceno 794 evrov, z okoljem Windows Vista Business, odlično poslovno orodje.

Dell Latitude E5400

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 103.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 99.

Trajanje delovanja: 3:07.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 6.

Mere: 33,8 × 24,4 × 3,7 cm, 2,54 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo P8400, 2,26 GHz, 2048 MB RAM, 160 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n.

Zaslon: 14,1-palčni, 1440 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business Edition.

Cena: 794 EUR.

Prodaja: D-1, www.d-1.si.

Za: Trajanje akumulatorja, kakovostna izdelava, enostavna oblika, cena, kakovostna tipkovnica, napajalni kabel, viden v temi.

Proti: Zvok, višja masa od nekatere konkurence, vhodi USB preblizu napajalnemu, tipka za odpiranje optične enote, grafične zmogljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji