Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Sony Vaio VPC-S11X9E

Ob prenosniku Vaio serije S je v našem uredništvu marsikdo pripomnil kaj spodbudnega v smislu: "Ta Vaio je pa res lep." In res je videti dobro, brez nepotrebnih dodatnih futurističnih lepotnih dodatkov in tudi brez pretiranega minimalizma, kot ga dandanašnji najdemo pri nekaterih izdelovalcih. Njegovo ohišje je izdelano zelo trdno, nanj nimamo niti najmanjše pripombe, poleg tega pa je zaradi uporabe magnezijeve zlitine tudi lahko. In prav tako fin je tudi zaključek zunanje plastike, ki na nekaterih mestih deluje kot fin vodobrusni papir. Zelo dobra je tudi tipkovnica, na kateri pa zmoti v našem primeru nekoliko valovita tipka za presledek, ki nekoliko kvari celoten vtis. Veliko boljši sta tipki drsne ploščice, ki sta med najboljšimi sploh.

Odpiranje 13,3-palčnega zaslona, ki je osvetljen s tehnologijo LED, poteka gladko in po želji tudi enoročno, z ločljivostjo 1366 × 768 brez težav omogoča ogled visoko ločljivih video vsebin, pa tudi z zadostno zalogo procesorske moči, ki jo ponuja novi Intel Core i3-330M. Procesor brez težav opravi tudi s tistimi polno ločljivimi posnetki. Za spremembe svetlosti skrbi samodejno tipalo, ki pa ne deluje tako hitro in gladko kot pri nekaterih konkurentih, a vendarle učinkovito kljubuje okoliškim spremembam. Razočara le zvok, ki je sicer kakovosten, vendar bi si želeli, da bi bil tudi nekoliko glasnejši.

Rezultati preizkusov na priloženem 64-bitnem operacijskem sistemu Windows 7 Professional so zelo dobri, saj prenosnik tako izkorišča vse svoje mišice, tudi 4 GB pomnilnika, najbolje pa se je odrezal pri video obdelavi. Glede na integrirano grafiko je tudi grafična moč odlična, čeprav se kljub vsemu ne more primerjati z boljšimi namenskimi mlinčki. Je pa zelo pohvalna avtonomija tega prenosnika, saj kljub le osnovnemu 5000 mAh akumulatorju zagotavlja natanko 4 ure dela brez iskanja vtičnice.

Vhod za napajanje je na levi strani prenosnika, kjer so še en vhod USB, fireWire in izhod VGA, ne manjka pa niti visoko ločljivi HDMI. Nasproti priključka za napajanje, na desni strani zadaj, je tipka za vklop, ki smo jo med prvo rabo nekoliko iskali, zraven pa sta še dva vhoda USB, omrežni priključek, razširitveno mesto in optična enota, katere tipka za odpiranje je spredaj. Tam so še vhodi zvočne kartice, analogno stikalo za brezžične povezave in dva ločena čitalnika pomnilniških kartic.

Vaio VPC-S11X9E je odličen prenosnik, tako po zmogljivostih kot tudi ohišju, zaradi česar ga lahko tistim, ki so pripravljeni za 13,3-palčni prenosnik odšteti 1099 evrov, toplo priporočimo.

Sony Vaio VPC-S11X9E

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 108.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 149.

Trajanje delovanja: 4:00.

Zgradba in oprema: 10.

Velikost in teža: 4.

Mere: 32,9 × 22,9 × 2,8 cm, 1,99 kg.

Značilnosti: Intel Core i3-330M, 2,13 GHz, 4096 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n.

Zaslon: 13,3-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional 64-bit.

Cena: 1099,00 EUR.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Za: Trdnost ohišja in oblika, dobre zmogljivosti in zmogljivosti integrirane grafike, avtonomija, opremljenost, tipki drsne ploščice.

Proti: Valovita tipka "space", glasnost zvočnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji