Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor Januar 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

HP ProBook 4310s

Čeprav je HP ProBook 4310s po imenu zelo podoben večjemu bratu, očem deluje prijetneje. Morda zato, ker smo se novih HPjevih oblikovalskih pristopov nekoliko privadili, verjetno pa tudi zaradi svojih manjših mer.

Pokrov zaslona je lakasto črn, plastika ohišja okrog tipkovnice pa je prijetna za otip, a dojemljiva za mastne madeže naših rok. Med tipkami sicer solidno vpete tipkovnice, ki pa se ponekod vendarle rahlo vdaja pod pritiski, so nekakšni kanalčki, v katerih se nabira naključna nesnaga. To je po svoje dobro, saj nam drobtine in dlake kodrajo živce, dokler jih ne odstranimo, medtem ko se pri klasični tipkovnici utaborijo v podtipkovničnem sistemu rovov. Nad tipkovnico je kovinska mrežica, na sredini katere je turkizno osvetljen gumb za vklop srebrne barve, na levi pa najdemo nekaj indikatorjev LED in tipalo za nastavljanje glasnosti, ki je občutljivo za dotik. In zato dokaj samosvoje, saj le stežka z enim potegom nastavimo glasnost od ene do druge skrajnosti, pri tem pa nimamo nikakršne povratne informacije o našem početju, razen prikaza na zaslonu. Drsna ploščica je pomaknjena rahlo v levo in ne izstopa s svojo velikostjo, gumbi pa so odzivni in prijetni, a imajo kar globok hod. Svoje mesto pa je našlo tudi tipalo prstnih odtisov, ki smo ga bolj vajeni v "b" serijah HPjevih prenosnikov. Za razliko od modela 4510s 4310s na spodnji strani ponudi dostop do vijakov in pokrovčkov, ki olajšajo nadgradnjo strojne opreme.

Zaradi osebnih preferenc smo se razveselili nesvetlečega zaslona, ki meri po diagonali 13,3 palca, a premore enako ločljivost kakor večji brat, in sicer 1366 × 768 pik. Osvetljen je z ledicami, žal pa je prikaz barv močno odvisen od kota gledanja. Tako močno, da ne moremo videti enotne barve na zaslonu. Uporabnost za grafično oblikovanje ali urejanje fotografij je zato le pogojna, čeprav so strojne zmogljivosti prav solidne. Intelov dvojedrnik teče pri 2,2 GHz, vgrajenih pa je 3 GB pomnilnika, kar bo močno zmanjšalo skomine po uporabi 64-bitnega operacijskega sistema. Priložen je namreč Windows Vista Business 32 bit. Disk s prostornino 320 GB se vrti s 7200 obrati na minuto. Optična enota pa je tako blizu napajalnega priključka, da nas vtič in kabel pogosto ovirata pri odpiranju in vstavljanju ploščka.

Pri vmesnikih ni prav nikakršnih presenečenj. Razen črnega kvadratka na robu ohišja, nad katerim je narisan simbol modemskega priklopa. Razmišljali smo, da ga potrebuje res tako malo kupcev, da je škoda, da se v luknjici nabira prah. A smo kljub temu skopali gumijast čep, pod njim pa našli praznino. Razočaranje je delno popravil vmesnik HDMI, ki sicer ne bi smel biti več posebnost. Trije vmesniki USB, izhod VGA, bralnik kartic, priključki zvočne kartice in omrežni vmesnik pa nas že dolgo puščajo ravnodušne.

HP ProBook 4310s je simpatičen prenosnik, ki s 13,3-palčnim zaslonom ponudi zelo dober kompromis med prenosnostjo in ločljivostjo. Tudi meritve zmogljivosti so bile med boljšimi v tem razredu. A veliko laže bi ga priporočili, če bi imel še vmesnik firewire in boljši zaslon.

HP ProBook 4310s

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 93.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 92.

Trajanje delovanja: 2 uri 59 minut.

Zgradba in oprema: 6

Velikost in teža: 3

Mere: 32,5 × 22,8 × 2,73 cm, 2 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T6670 2,2 GHz, Intel GMA 4500HD, 3 GB RAM, 320 GB disk s 7200 obrati na minuto.

Zaslon: 13,3-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 796 EUR.

Prodaja: HP partnerji, www.hp.com/si/partnerji.

Za: Tipkovnica, zasnova.

Proti: Kotna vidljivost zaslona, napajalni priključek moti odpiranje optične enote.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji