Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor Januar 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Asus UL50AG

Asus se je trga prenosnih računalnikov domiselno lotil z modelom malega prenosnika EEE, ki pa se danes že počasi utaplja v množici konkurentov. A Asusovo domiselno iskanje tržnih niš na rastočem trgu prenosnikov se nadaljuje. V roke smo dobili model UL50AG.

Ko je prenosnik zaprt, deluje izjemno čvrsto, čeprav je tanek. Pokrov zaslona iz brušenega aluminija daje vtis prestiža. Ob odprtju pa notes pokaže malenkost drugačen, ne tako bleščeč obraz. Ohišje je na otip zelo plastično, na več mestih se tudi rahlo upogiba. Tipkovnica s slovenskim naborom znakov se med običajno uporabo kar občutno zvija. Tipkanje sicer ni neudobno, a zaradi uporabljenih materialov in plitkega hoda tipkovnica ne sodi med boljše. Ima sicer številski del, a se v tipko "0" zajeda desna smerna tipka, to pa povzroča nekaj začetnih preglavic slepega tipkanja vajenim uporabnikom. Tipki drsne ploščice, ki se od preostalega ohišja loči le po majhnih okroglih vdolbinicah, se skrivata pod enotno površino in za aktiviranje je potreben kar čvrst pritisk. Pestrost uporabljenih materialov dopolnjujeta črn spodnji del ohišja in bleščeč črn okvir zaslona.

Omeniti velja, da bomo po nakupu potrebovali kar nekaj minut za odstranjevanje vseh nalepk, ki hvalijo izdelek. Prva izmed njih nosi napis "HD vision". Sklepali smo, da se dotika zaslona, ki izstopa zaradi razmerja stranic 16 : 9, a pogled nanj ni ravno visokoločljivosten. Bleščeči se 15,6-palčnik premore povprečnih 1366 × 768 pik, ravnodušne pa nas je pustila tudi kotna vidljivost, saj se barve ob spreminjanju položaja gledanja močno spreminjajo. Osvetljenost je zahvaljujoč uporabi tehnologije LED zelo enakomerna, zaslon pa energetsko varčen.

Zgled varčnosti predstavlja tudi procesor Intel Core 2 Duo SU7300, ki sicer tiktaka z zgolj 1,3 GHz, a je zadovoljen že z zelo nizkimi napetostmi in zato oddaja malo toplote. To boste sicer vedeli že pred vklopom, saj naj bi bila površina za roke, sodeč po še eni nalepki, ledeno hladna. Če bi bilo to res, bi bržkone sodilo med slabosti računalnika, a gre seveda za pretiravanje. Res pa je, da se prenosnik zelo malo greje in zato brez omrežnega vtiča zdrži kar šest ur in pol. Zmogljivosti sistema niti niso slabe in ob pomoči 500 GB diska ter 4 GB pomnilnika RAM se je prenosnik na testu obnesel solidno. Od integrirane Intelove grafične rešitve pa ne velja pričakovati preveč. Zvok vgrajenih zvočnikov je povprečen, čeprav se hvalijo z imenom priznanega izdelovalca Altec Lansing. Zanimivo pa je, da je glasba veliko prijetnejša, če prenosnik dvignemo nad površino.

Med vmesniki ni bilo presenečenj in razen suhoparnega naštevanja o njih ne moremo prav veliko povedati. Sliko lahko prikazujemo preko vmesnika VGA ali HDMI, štetje vtičev USB se ustavi pri številki 3. Omenimo le, da ima prenosnik kljub tankosti optično enoto.

Asus UL50AG blesti s svojo avtonomijo, ki je primerljiva z malimi prenosniki, a je od njih občutno zmogljivejši in omogoča udobnejšo rabo zaradi velikega zaslona in tipkovnice, ki ni le polne velikosti, temveč vsebuje tudi številski del. Svoje doda tudi sprejemljiva cena, naložen operacijski sistem Windows Vista z možnostjo nadgradnje na Windows 7 in ličen videz. Če upoštevamo še "do zdravja prijazno ultra majhno elektromagnetno motenje", pa je nakup še toliko bolj smiseln. Tega nam sicer ni uspelo izmeriti, a če na nalepki tako piše ...

Asus UL50AG

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 79.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 75.

Trajanje delovanja: 6ur 30 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 7.

Mere: 38,6 × 25,9 × 2,64 cm, 2,3 kg.

Značilnosti: Intel Pentium Core 2 Duo SU7300 1,3 GHz, 4 GB RAM, Intel GMA 4500MHD, 500 GB disk.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium z možnostjo nadgradnje na Windows 7.

Cena: 777 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Trajanje akumulatorja, numerična tipkovnica, pokrov zaslona.

Proti: Zvijajoče se tipkovnica, povprečen zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji