Objavljeno: 28.5.2010 12:26 | Avtor: David Vidmar | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Lenovo ThinkPad T510

Izdelki Lenovo (in prej IBM) imajo v svetu prenosnih računalnikov prav poseben status, ki ga uspešno ohranjajo tudi z najnovejšo generacijo prenosnikov, kateri pripada model T510. Odet je v povsem neatraktivno, nesvetleče, z magnezijem ojačano ohišje črne barve, ki je silno čvrsto a hkrati prijetno za dotik. Sama oblika prenosnika se ne razlikuje bistveno od preteklih modelov, tudi tistih, starih več let. A Lenovo ThinkPad ni prenosnik za ljudi, ki želijo lep prenosnik. Tu je v ospredju kakovost izdelave, trpežnost in odličnost delovanja.

Poslovni prenosnik poganja Intelov procesor Core i7, kar nakazuje, da gre za model, pri katerem ni prostora za kompromise, zato sta mu dodana 4 GB RAM in 500 MB disk, ki se vrti z "namizno" hitrostjo 7200 obratov. Temu primerno je privzeto nameščena 64-bitna profesionalna različica Windows 7.

Nekoliko poseben je tudi zaslon. Je osvetljen s tehnologijo LED in prikazuje sliko v ločljivosti 1600 × 900, ki bo očitno postala nov standard. Čeprav gre za sliko, ki je še nekoliko širša in nižja od ločljivosti, ki smo jih bili vajeni do zdaj (WXGA, WSXGA+ ...), smo se je hitro navadili. Očitna prednost je ta, da ob ogledu video posnetkov v razmerju 16 : 9 slika povsem zapolni zaslon. Nasploh je zaslon odličen, barve so žive in sveže, slika pa enakomerno osvetljena. Zaslon preizkušenega modela ni bil svetleč, kar dodatno pripomore k udobju pri rabi.

Tudi pri priključkih niso skoparili, tako so na voljo štiri vrata USB, od teh so ena posebna, saj so pod napetostjo tudi, kadar je računalnik ugasnjen, in so zato uporabna za polnjenje prenosnih telefonov in drugih naprav. Ena vrata USB so vkomponirana v priključek eSATA. Prenosnik ima še čitalnik pomnilniških kartic, namesto priključkov DVI ali HDMI pa je na voljo DisplayPort, ki se z uporabo pretvornikov resda lahko prelevi v ena ali druga vrata za priklop zaslonov, a je treba pretvornike dokupiti. Navduši tudi zmogljiva spletna kamera, ki zajema sliko ločljivosti 2 megapiksla in zelo dobro deluje tudi ob slabi osvetlitvi. K odlični izkušnji pri komunikaciji prispevata tudi dva vgrajena mikrofona. Preizkušeni računalnik ni imel modula za WWAN, torej 3G mobilnega modema, in čitalnika pametnih kartic, oba pa je mogoče pri nakupu izbrati kot dodatno opremo.

Lenovo je tudi pri T510 dodal nekaj posebnosti, ki so pri tej znamki prenosnikov standard. Govorimo seveda o odlični in proti politju odporni tipkovnici (če vas zanima, ali res deluje, tega raje ne preizkušajte doma - pokukajte na YouTube, kjer je kup posnetkov takih preizkusov!) in vgrajeni lučki, ki osvetljuje tipkovnico. Zvesti ostajajo tudi nenavadni razporeditvi nekaterih tipk na tipkovnici. Od teh bo Lenovovih prenosnikov nevajene uporabnike najbolj zmedla kombinacija tipk Fn in Ctrl, ki sta nasprotni kot pri drugih znamkah. Naj omenimo, da je funkciji teh tipk mogoče zamenjati z enostavno nastavitvijo v nastavitvah BIOS, v tem primeru pač napisi na tipkah ne ustrezajo več dejanskem stanju. Vgrajena je sledilna ploščica, ki z ustreznim Lenovovim gonilnikom razume do tri dotike hkrati, ne manjka pa tudi sledilna paličica, ki jo v Lenovu imenujejo PointStick.

Če se pri drugih izdelovalcih navadno pritožujemo, da nameščajo odvečno programsko opremo, ki je ne potrebujemo, Lenovu tega ne moremo očitati. Resda so nameščene preizkusne različice Pisarne in protivirusnega programja, a si vse pohvale zasluži dodatna sistemska programska oprema za upravljanje baterije in nadzor preostale avtonomije. Gre za odličen izdelek s kopico nastavitev, a hkrati enostavnim delovanjem. Zelo priročna je funkcija "battery stretch", ki z ekstremnim varčevanjem iz baterije iztisne dodatnih nekaj minut delovanja, ki so lahko v nekaterih primerih zelo dragocene. Podobno lahko pohvalimo programsko opremo za posebne tipke in nameščanje in posodabljanje gonilnikov. Odvečna se nam zdi edino nadgradnja upravljanja omrežnih povezav, ki po našem mnenju povsem zadovoljivo delujejo kar v samih Oknih 7.

Lenovo ThinkPad T510

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 133.
Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 190.
Trajanje delovanja: 4:08.
Zgradba in oprema: 10.
Velikost in teža: 10.
Mere: 37,3 x 24,5 x 3,5, 2,67 kg.
Značilnosti: Intel Core i7 M620, 2,67 GHz, 4096 MB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n.
Zaslon: 15,6-palčni, 1600 × 900 pik.
Operacijski sistem: Windows 7 Professional 64-bit.
Cena: 1800 EUR.

Prodaja: Alterna, DISS, Mikropis, www.alterna-i.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Za: Kakovost izdelave, zanesljivost, tipkovnica, dodatna oprema.

Proti: Cena, ni priključkov HDMI/DVI, samo DisplayPort.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji