Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Vlado Robar | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, netbook, nenehni testi

Asus EEE PC 1201N

Tajvanski Asus je začetnik in glavni krivec za uspešno prodajo netbookov. Če je meril zaslon njihovega prvega primerka, EEE PC, 7 palcev, pa so naslednje generacije netbookov postajale vedno večje. Trenutni neuradni rekorder prihaja spet iz Asusove delavnice, imenuje se EEE PC 1201N in ima zaslon z diagonalo kar 12,1 palca.

To pa ni edina novost. V "malčkovem" osrčju bije prvi dvojedrni procesor za netbooke, Intelov Atom N330, ki mu pri delu pomagata 2 gigabajta pomnilnika. Tako oborožen se lahko netbook brez strahu spoprime z operacijskim sistemom Windows 7. Tudi grafika ni "klasična" Intelova, temveč za prikazovanje slike poskrbi nVidiina grafična kartica Ion. Ta zmore med drugim tudi prikazovati video polne visoke ločljivosti (1920 × 1080 pik) - seveda na ustreznem televizorju, ki ga z 1201N povežemo prek priključka HDMI. Za predvajanje visokoločljivih ponetkov moramo sicer uporabiti priložen predvajalnik, ki za dekodiranje uporablja kartico nVidia ION. Ali pa se odločimo za npr. Media Player Classic Home Cinema, ki ravno tako "obrajta" nVidino moč. Ločljivost vgrajenega zaslona je 1366 × 768 pik, ki je za udobno delo precej boljša od (za netbooke) standardne ločljivosti 1024 × 600 pik. Zmogljivejša grafična kartica je tudi dosegla sorazmerno dober rezultat pri preizkusu 3DMark 2001. 6000 točk je še nedolgo tega predstavljalo zgornjo mejo zmogljivosti za polnokrvne prenosnike z vgrajeno Intelovo grafiko.

EEE PC 1201N ima disk spodobne zmogljivosti 250 GB. Optične enote seveda ni, za dodatno shranjevanje podatkov pa so poskrbeli pri Asusu in kupcem privoščili enoletno storitev spletnega shranjevanja 10 GB podatkov. Poleg že omenjenega priključka HDMI se netbook ponaša še z vmesnikom VGA, ožičenim omrežnim priključkom in tremi vmesniki USB. Ti so smiselno razporejeni, tako da lahko po potrebi uporabimo vse tri naenkrat. Seveda ne gre brez brezžične omrežne kartice, ki deluje v omrežjih 802.11b/g/n, na voljo pa je tudi bluetooth.

Vgrajeni akumulator je sicer sorazmerno zmogljiv, a zadostuje "le" za slabe štiri ure delovanja brez zunanjega napajanja. Poglavitna požrešneža sta grafična kartica in dvojedrni procesor, pa tudi zaslon je med večjimi porabniki energije.

Omenimo še, da ima prenosnik bralnik pomnilniških kartic SD in seveda spletno kamero.

Tipkovnica Asusovega najnovejšega netbooka je pravo presenečenje za vsakogar, ki je preizkusil večje število teh naprav. Prostora je dovolj in načrtovalci so izbrali ravno pravo razdaljo med sosednjimi tipkami, da je tipkanje udobno. Mimogrede, tudi ta tipkovnica je posnetek Applove. Nespodobno vprašanje: zakaj nihče ne posnema ThinkPadove tipkovnice? Sledilna ploščica in njena tipka solidno opravita svoje delo.

Še beseda o nameščeni programski opremi: poleg okolja Windows 7 na disku najdemo še Microsoftov Works, ki bo zadovoljil manj zahtevne uporabnike, in paket za spletno varnost podjetjaTrendMicro. Žal moramo po dveh mesecih spet razvezati mošnjiček, če ga želimo uporabljati še naprej. Tudi sicer je cena netbooka zasoljenih skoraj 500 evrov, kar je precej več, kot smo vajeni pri teh napravah.

Asus EEE PC 1201N

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 34.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 53.

Trajanje delovanja: 3 ure 56 minut.

Zgradba in oprema: 7,5.

Velikost in teža: 9.

Mere: 29,6 × 20,8 × 3 cm, 1,46 kg.

Značilnosti: Intel Atom N330, 1,6 GHz, 2 GB RAM, 250 GB disk, WLAN 802.11 a/g/n.

Zaslon: 12,1-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 485 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Zmogljivost, tipkovnica.

Proti: Trajanje delovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji