Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Februar 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Toshiba Qosmio X300-158

Toshiba Qosmio X300 je igričarska zver, zaprta v divje rdeče ohišje, ki ga na pokrovu krasijo plameni. S tem izraža svojo namembnost in želi podžigati ljubitelje iger, s svojo zasnovo predvsem tistih najzahtevnejših, 3D.

Na pogled je prenosnik silno zajeten, saj s 17-palčnim zaslonom in debelino 6,3 cm vzbuja strahospoštovanje. Ohišje, ki je precej svetleče, pa deluje na nekaterih delih nekoliko površno sestavljeno. Takšna je na primer sprednja stran optičnega pogona, ki je sicer na sprednji strani prenosnika, tipke so na tipkovnico pritrjene zelo ohlapno, pa tudi v celoti je bolj slabo vpeta v ohišje. Pozitivna stran tega pa je glasnejše ropotanje ob "nažiganju" po njej, izdelana pa je prav tako iz svetleče plastike. Prenosnik je opremljen s kar štirimi zvočniki znamke Harman-Kardon in dodatnim nizkotoncem, zaradi česar je zvok zelo glasen, pa tudi razpon ne zaostaja, kljub temu pa so pri višjih glasnostih opazna popačenja zvoka. Na dnu poleg nizkotonca najdemo še zajetne odprtine za zajemanje zraka, saj je veliko grafično moč treba tudi hladiti. Zagotavlja jo Nvidiin GeForce(R) 9700M GTS, ki se je na vseh naših preizkušanjih odrezal z zelo dobrimi rezultati. Tudi sicer je prenosnik zelo zmogljiv. To mu ob pomoči 4 GB pomnilnika omogoča Intelov Core2 Duo P8700, ki bije pri kar 2,53 GHz. Za namestitev videoiger sta na voljo 2 diska velikosti 320 GB, nad monitorjem pa najdemo tudi spletno kamero. Spredaj je poleg optične enote še stikalo za vklop brezžične povezave, zadaj pa se poleg zajetnega priključka za napajanje skriva še FireWire. Nasproti njiju, na drugi strani dodatnih rež za hlajenje, je omrežni priključek, zraven pa sta še izhoda VGA in HDMI. Priključek za modem je skrit na desni strani pod pokrovom, poleg bralnika pomnilniških kartic. Ker tu ni optične enote, je dovolj prostora še za dva vhoda USB, ki sta dovolj narazen, zraven pa najdemo še priključke zvočne kartice in kolesce, s katerim digitalno nastavljamo jakost zvoka. Poleg razširitvenega mesta najdemo dva priključka USB še na levi strani, kjer sta še bolj narazen, eden je lahko po želji tudi eSATA, vsi štirje pa ponujajo funkcijo Sleep-and-Charge.

Qosmio X300 je zmogljiv in atraktiven igričarski prenosnik, ki zaradi svojih zmogljivosti in podhranjenega akumulatorja ponuja kratko avtonomijo le ene ure in 23 min. Ker je glasen, zajeten in kričečega videza poslovnim uporabnikom ne bo pogodu, 3D navdušencev, ki zares potrebujejo prenosnik, pa ne bo razočaral. Pa čeprav grafične kartice v namiznih računalnikih svoje delo opravijo tudi veliko bolje in je v njih takšno sestavo mogoče dobiti za dosti manj, kakor zase zahteva tokratni Qosmio.

Toshiba Qosmio X300-158

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 104.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 120.

Trajanje delovanja: 1:23.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 3.

Mere: 41,2 × 30,6 × 6,3 cm, 4,3 kg.

Značilnosti: Intel Core2 Duo P8700, 2,53 GHz, 4096 MB RAM, 640 (320+320) GB disk, WLAN 802.11a/g/Draft-N.

Zaslon: 17-palčni, 1440 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium 32-bit.

Cena: 1588,99 EUR.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Za: Zmogljivosti, predvsem grafične, atraktiven videz, optična enota spredaj.

Proti: Kakovost nekaterih delov ohišja, avtonomija, velikost, masa, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji