Objavljeno: 9.4.2010 20:34 | Avtor: David Vidmar | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Medion Akoya P6622

Bodimo pošteni, pred preizkusom prenosnika Medion Akoya P6622 smo bili kar nekoliko skeptični - gre namreč za znamko računalnikov in računalniške zunanje opreme, ki je po Evropi naprodaj v trgovinah Hofer (oz. Aldi), kjer smo bolj vajeni kupovati poceni jogurte in salame, pa še vse mogoče izdelke v takih in drugačnih akcijah. Pa še teh izdelkov se drži sloves nižje kakovosti kot tistih v dražjih trgovinah z zvenečimi imeni. Kaj lahko pričakujemo od prenosnika, ki je stal nekaj med pršutom in orodjem za obrezovanje žive meje? Izkaže se, da veliko!

Akoya P6622 je izdelek, ki na zunaj ne odstopa veliko od tekmecev v razredu prenosnikov za rabo doma. Ohišje je v srebrni in črni barvi s ščepcem imitacije karbona. Deluje solidno in je dovolj čvrsto, da se vam v naročju ne bo zvijalo. Pogrešali smo zatič, ki bi prenosnik držal zaprt, čeprav je res, da se nam nikoli ni pripetilo, da bi se prenosnik nehote odprl.

V sodobno oblikovanem ohišju solidne kakovosti pa se skriva precej visoke tehnologije. Tako je prenosnik opremljen s procesorjem Intelove najnovejše generacije Intel Core i3. Resda gre za šibkejšega člana družine, pa vendar je to sodoben in dovolj hiter procesor. Družbo mu dela 4 GB DDR3 delovnega pomnilnika in 500 GB disk, ki bo dovolj velik tudi za domačo glasbeno in filmsko zbirko. Privzeto računalnik poganjajo Okna 7.

Pozornost vzbuja tudi grafična tehnologija Nvidia Optimus, ki združuje dve grafični "kartici" - šibkejšo, a varčnejšo, vgrajeno v sam procesor, in dodatno, potratnejšo in zmogljivejšo dodatno kartico. Ker tehnologija Nvidia Optimus samodejno in nevidno preklaplja med obema rešitvama glede na potrebe po zmogljivosti, s tem prihranimo nekaj energije in tako podaljšamo avtonomijo prenosnika. In ta je za ta segment prenosnikov kar impresivna, na naših testih je Akoya pod obremenitvijo brez priklopa na omrežje delovala več kot 5 ur! Na žalost prikaz slike ni brezhiben, pri hitrih premikih oken, pa tudi pri igrah in filmih, je opaziti migetanje ostrih robov, ki ga ni odpravila niti menjava gonilnikov in je precej moteča.

Tipkovnica, ki vsebuje tudi številski del, je povsem ravna in zato nekaj manj primerna za slepo tipkanje, a to bo motilo le najzahtevnejše uporabnike, ki jim ta prenosnik pač ni namenjen. Svetleče diode, ki signalizirajo stanje prenosnikom, so, nekoliko nenavadno, pod tipkovnico namesto nad njo in so na trenutke presvetle in tu in tam po nepotrebnem obrnejo pozornost nase. Med tehnološko zanimivejše dodatke sodi drsna ploščica, ki prepoznava dva dotika in tako omogoča zumiranje in premikanje s tako modernimi "gestami".

Vsi priključki so standardni. Ker gre za prenosnik za rabo doma, je na volji tudi priključek HDMI in eSATA. Zaslon prikazuje sliko v razmerju 16 : 9, kar je nadvse primerno za predvajanje filmov in nadaljevank, je osvetljen z diodami LED in je soliden, pogled s strani pa razkrije, da ne gre za vrhunski izdelek. Ne manjka niti čitalnik pomnilniških kartic, razširitvenega mesta pa ni. Zvočna opremljenost je na spodobni ravni in lepo dopolnjuje "domačo" usmeritev prenosnika ter omogoča solidno gledanje filmov tudi brez zunanjih zvočnikov.

Na hitrostnih testih se je prenosnik odrezal zelo dobro. Če pomislimo še na ceno, postane jasno, da gre za izdelek z zelo dobrim razmerjem med ceno in kakovostjo, kljub nekoliko nenavadnem izvoru. Pozitivno nas je presenetilo to, da je izdelovalec poskrbel za dober prevod spremne dokumentacije in navodil, prevedeni pa so tudi napisi na kartonasti škatli, v kateri je ob nakupu shranjen računalnik, kar je v Sloveniji še vedno redkost.

* Še opomba - na notesu nam ni uspelo pognati testa 3DMark 2001. Predvidevamo, da je za to kriva dvojna grafična kartica, ki nekako zmede program. Ker rezultat tega testa posredno vpliva na skupno oceno notesa, smo se odločili, da kot rezultat zapišemo povprečno oceno testov enake grafične kartice, kot so jih dosegli drugi preizkuševalci.

Medion Akoya P6622

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 111.
Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 157.
Trajanje delovanja: 5:19.
Zgradba in oprema: 7.
Velikost in teža: 8.
Mere: 38,0 × 26,0 × 3,3 cm, 2,9 kg.
Značilnosti: Intel Core i3-350M, 2,26 GHz, 4096 MB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n.
Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 728 pik.
Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.
Cena: 599,00 EUR.
Prodaja: Hofer, www.hofer.si.

Za: Zmogljivosti, avtonomija, cena.

Proti: Migetanje robov ob hitrih premikih, presvetle kontrolne lučke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji