Objavljeno: 28.5.2010 12:22 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Lenovo Thinkpad T410

Lenovo je serijo Thinkpad podedoval od podjetja IBM, od katerega je pred nekaj leti odkupil oddelek osebnih računalnikov. Tradicionalno so to poslovni prenosniki, ki niso praktično nikogar očarali po videzu, a so se uporabnikom prikupili predvsem zaradi dobre kakovosti izdelave. Časi pa se spreminjajo in Lenovo je začel pod znamko Thinkpad prodajati tudi bistveno cenejše prenosnike - nižja cena pa se seveda pozna tudi pri kakovosti in pri opremljenosti. No, preizkušeni model T410 je Thinkpad stare šole.

Črno ohišje prav po ničemer ne izstopa - nima gladke plastike, nima odvečnih diod LED, tudi nobenega vzorca ni na pokrovu. Je pa odlično sestavljeno. Ko prenosnik primemo v roke, opazimo ne ravno nizko težo - vsaj glede na cenejše prenosnike v tem velikostnem razredu. V oči tudi hitro pade zares veliko število različnih priključkov. USBji so trije, oziroma štirje, če štejemo še tistega, ki je kombiniran z vmesnikom eSata. Zanimiv je dodatek izhoda DisplayPort - gre za izhod, ki ga uporabljajo zasloni podjetja Apple. Za navadne zaslone pa je seveda na voljo tudi VGA. Pogrešali smo izhod HDMI, a so na voljo pretvorniki iz prej omenjenega DisplayPorta. Seveda imamo na voljo tudi omrežni priključek, lepo je videti vmesnik firewire, dodali pa so celo navadni modem. Za povezljivost brez žic skrbita vmesnik WLAN (ki podpira tudi novi standard "N") in modri zob. Poleg bralnika pomnilniških kartic ima prenosnik še bralnik prstnih odtisov, spletna kamero dobimo danes pri praktično vseh prenosnikih, lučka za osvetlitev tipkovnice pa je bolj redka.

Tudi elektronika je prvovrstna. Osrčje preizkušenega modela je predstavljal Intelov novi procesor iz družine Core i7, model M620, katerega frekvenca je 2,67 GHz. Odličen procesor, ki se je izredno dobro izkazal pri preizkusih zmogljivosti. V pomoč ima 3 GB pomnilnika, kar je za naložene Windows 7 Professional (v 32-bitni izvedbi) povsem dovolj. Prenosnik ima vgrajeni dve grafični kartici - integrirano Intelovo in zmogljivejšo Nvidio, model NVS 3100. Po potrebi lahko uporabljamo bodisi eno ali drugo, seveda glede na to, ali potrebujemo močnejše grafično obdelavo (Nvidia) ali daljšo avtonomijo akumulatorja (Intel). Ko smo že pri akumulatorju, ta je pri preizkušenem prenosniku eden izmed najzmogljivejših, kar smo jih videli - kar 8400 mAh. Kljub silni procesorski in grafični moči je prenosnik zdržal štiri ure in 17 minut, verjamemo pa, da bi ob manj intenzivnem delu (in uporabe Intelove grafične kartice) zdržal še precej dlje.

Kakovost izdelave je povsem na ravni pravih Thinkpadov. Tudi zaslon je med boljšimi (njegova diagonala meri 14,1 palca, ločljivost pa je 1440 × 900). Tipkovnica je zelo dobra, pohvalimo lahko povečani tipki ESC in Delete. Kot vsi poslovni prenosniki ima tudi ta možnost priključne postaje. Žal pa je, spet tako kot vsi poslovni prenosniki, tudi ta med dražjimi.

Lenovo Thinkpad T410

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 134.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 184.

Trajanje delovanja: 4 ure 17 minut.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 10.

Mere: 33,3 × 23,9 × 3,1 cm., 2,23 kg.

Značilnosti: Intel Core i7 M620, 2,67 GHz, 3072 MB RAM, 300 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 14,1-palčni, 1440 x 900 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional (32 bit).

Cena: 1500 EUR

Prodaja: Alterna, DISS, Mikropis, www.alterna-i.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Za: Kakovost izdelave, zmogljivost, zmogljivost akumulatorja.

Proti: Cena, brez izhoda HDMI.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji