Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Medion Akoya E-1222

Naprav, za katere na splošno menimo, da si zaslužijo naziv netbook, je vse manj. Mislimo na poceni prenosnike, katerih zasloni gredo do deset palcev. Večina izdelovalcev se vse bolj usmerja na malce večje, predvsem pa dražje modele. A se kljub vsemu še najde tudi kak bolj klasičen model - kot pravkar preizkušeni Medion Akoya E-1222.

Gre za nemško znamko, katere izdelki se pri nas prodajajo v trgovinah Hofer. Prenosnik Akoya E-1222 je netbook v pravem pomenu besede - ima desetpalčni zaslon, je kompaktnih mer in tehta dober kilogram. Pri tem nas je zmotil predvsem štrleč akumulator, ki na ravnih površinah opazno dvigne zadnji del prenosnika. Videz je soliden, osnova je predvsem svetleča črna plastika, ki se nadaljuje tudi okoli zaslona, žal pa se na njej opazi vse preveč prstnih odtisov.

Tudi procesor je značilen za tovrstne prenosnike - gre za Intelov Atom N450, ki bije pri taktu 1,66 GHz, pomnilnika pa je 1 GB. Disk je solidne velikosti, 250 GB, seveda pa ni optičnega pogona - imamo pa zato bralnik pomnilniških kartic SD, kjer se kartice povsem zlijejo z ohišjem in jih lahko pustimo v bralniku, tudi kadar prenosnik pospravimo. Za grafiko poskrbi Intelova integrirana GMA 3150, pri kateri lahko pozabimo na zahtevnejše igre. Štrleči akumulator smo že omenili, pri preizkusu zmogljivosti je zdržal pohvalne štiri ure in 39 minut.

Vsekakor bi si želeli bolj kakovostno tipkovnico - ta je praktično povsem ravna, na sredini se vdira, tipke pa so preveč gumijaste. Desetprstno tipkanje tu nikakor ni v užitek. Podpovprečen je tudi zaslon, zlasti kar zadeva vidni kot (ločljivost je 1024 × 640 pik). Prenosnik ima tri vmesnike USB, grafični izhod VGA in omrežno kartico - nič pretresljivega, torej. Za brezžično komunikacijo skrbita brezžična kartica WLAN in bluetooth. Zanimiva je postavitev tipke za vklop računalnika. Postavljena je na desni rob poleg tečaja za zaslon, podobno kot pri Sonyjevih prenosnikih serije Vaio.

Medionov Akoya E-1222 je soliden mali netbook, ki sledi preverjeni formuli. Pri tem ostaja konkurenčen tudi s pohvalno nizko ceno - 300 evrov.

Medion Akoya E-1222

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 45.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 40.

Trajanje delovanja: 4 ure 39 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 6.

Mere: 26,7 × 18,0 × 4,9 cm, 1,1 kg.

Značilnosti: Intel Atom N450 1,66 GHz, 1024 MB RAM, 250 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 10-palčni, 1024 x 600 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Starter (32 bit).

Cena: 299 EUR.

Prodaja: Hofer, www.hofer.si.

Za: Cena, zmogljivost akumulatorja.

Proti: Kakovost tipkovnice, kakovost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji