Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Lenovo Ideapad U550 (20034)

Nekoč so bili prenosniki "velikega modrega" znani po špartanskem oblikovanju, katerega vpliv je še vedno čutiti v liniji prenosnikov ThinkPad. A Lenovo je hitro začel segati po širšem krogu kupcev.

Materiali ohišja računalnika Idepad U550 zato niso le čvrsti, temveč tudi prijetni za pogled in otip. Občutek trdnosti nekoliko kazi nekaj majavih stikalc in optična enota, ki pa jo lahko odstranimo brez uporabe izvijačev. Dolgočasnost klasične črne razbije reliefni omrežasti vzorec pokrova zaslona in razmeroma velik srebrn logotip izdelovalca. Brušen aluminij, na katerem med tipkanjem počivajo dlani, pa dopolnjuje še črna bleščeča obroba zaslona. Oblikovalske pozornosti so bile deležne celo prezračevalne reže. Napajalnik bi bil lahko manjši, njegova podoba pa lahko nagonska čustva vzbudi tudi pri kakšnem štirinožcu, saj spominja na žvečljivo gumijasto kost.

Tipkovnica vsebuje številski del, ki je bil, tako kot smerne tipke, podvržen sklepanju velikostnih kompromisov. Nad kakovostjo materialov in udobjem med tipkanjem se ne moremo bistveno pritoževati, vpetost pa bi bila lahko boljša. Velika in večtočkovno občutljiva drsna ploščica svoje delo opravi dobro, k čemur prispeva tudi razmeroma globok, a gladek hod dodatnih gumbov.

Med vmesniki ni presenečenj. Analognemu priklopu VGA dela družbo sodobnejši vmesnik HDMI, trije vtiči USB pa so razkropljeni po ohišju. Večji eksotično oblikovani ključki USB si bodo torej le redko v napoto, ob slepem vtikanju v enega izmed vtičev pa se vam lahko pripeti rahla nezgoda. Omrežni vtič je namreč skoraj nesramno blizu. Bralnik pomnilniških kartic je na sprednji strani, seveda pa sta nam na voljo še vmesnika zvočne kartice. Razširitveno režo smo iskali zaman.

Zmogljivostni testi so nas pustili nekoliko ravnodušne. Vgrajeni Intelov dvojedrnik U7300 se raje ponaša z energetsko učinkovitostjo kot surovo močjo, priloženi operacijski sistem pa ne izkoristi 4 GB pomnilnika, kolikor ga je vgrajenega v U550. Presenečenje sta zato grafični kartici. Da, grafični rešitvi sta kar dve in z rahlo majavim drsnim stikalom na sprednjem delu ohišja si lahko izberemo, katero želimo zaposliti. Za varčno in grafično nezahtevno brskanje po spletu ali drugo manj razburljivo početje zadostuje integrirana Intel GMA X4500, večjim apetitom pa zlahka zadosti Ati HD 4300 s 512 MB vgrajenega pomnilnika. Svetleči se zaslon velikosti 15,6 palca in ločljivosti 1366 × 768 pik ni nikakršen presežek, a solidno opravi svoje delo. Kotna vidljivost je, kar zadeva pravilnost barv, slaba, a na to smo se (žal) že skoraj navadili.

Kmalu bo v naših preizkusnih opisih našel stalno mesto ekološki odstavek. Lenovo se na tem področju hvali s tremi postavkami, med katerimi je omembe vredna tretja, ki nas nagovarja k uporabi obnovljivih virov za napajanje prenosnika. Akumulator sicer zadostuje za približno tri ure dela ob vklopljeni zmogljivejši grafični kartici, a kako za tem najti "zeleno" vtičnico, nam ni povsem jasno. Bolj všeč nam je možnost izbire grafične rešitve, ki se vsekakor zdi korak naprej v skrbi za naše okolje; Dokler računalnika ne vržemo v smeti.

Lenovo U550 je oblikovno lep prenosnik, ki ne blesti s procesorsko zmogljivostjo, a se odkupi z zmogljivo grafično kartico. Hkrati zna biti varčen z energijo, ob nakupu pa smo deležni še operacijskega sistema Windows 7 Home Premium in nekaj druge programske opreme, med katero se najde solidna rešitev za izdelovanje varnostnih kopij in nekaj igrač v obliki prepoznavanja obraza uporabnika za prijavo v operacijski sistem (o tem, da je program moč pretentati že z zaslonom digitalnega fotoaparata s portretom uporabnika, pomoljenim pred spletno kamero, pa kdaj drugič). Vsekakor vredno razmisleka.

Lenovo Ideapad U550 (20034)

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 77.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 93.

Trajanje delovanja: 2 uri 56 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 7.

Mere:   37,6×25,1×2,8 cm, 2,4 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo U7300 1,3 GHz, Ati Mobility Radeon HD 4300 in Intel GMA X4500 , 4 GB RAM, 320 GB disk.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 home premium.

Cena: 699 EUR.

Prodaja: www.alterna-i.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Za: Dve grafični kartici, lično oblikovanje, večtočkovna sledilna ploščica, številski del tipkovnice.

Proti: Kotna vidljivost zaslona, priložen operacijski sistem izkorišča le 3 GB pomnilnika RAM, majavost nekaterih gumbov in optične enote.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji