Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Fujitsu Lifebook T5010

O tabličnih računalnikih se zadnjih nekaj tednov silno veliko govori - a te naprave še zdaleč niso nove. V podjetju Fujitsu imajo že kar nekaj izkušenj s takimi računalniki, prenosnik Lifebook T5010 pa je najnovejši tablični izdelek. Gre za prenosnik, ki mu lahko zaslon zavrtimo okoli osi in z njim pokrijemo tipkovnico - v rokah pa imamo tako tablični računalnik, ki ga upravljamo bodisi s priloženim pisalom bodisi s prsti. Seveda obvlada tudi več hkratnih dotikov (torej tehnologijo "multi-touch").

Prav ta tabličnost je adut novega Lifebooka. Med našim preizkusom smo bili naravnost navdušeni zlasti nad brskanjem po spletu kar s prsti. Prenosnik in naloženi sistem Windows 7 Professional (32-bitna različica) sta se pri tem odlično izkazala - težave so nastopile le takrat, ko je bilo treba na kako spletno stran vnesti besedilo. Tak primer so seveda že spletni brskalniki, da vseh strani, ki zahtevajo geslo, sploh ne omenjamo. Kadar naletimo na vnosno polje, se nam prikaže majhna "on-screen" tipkovnica. Za delo s prstom je malce premajhna - tako smo raje posegli po pisalu.

Samo drobovje prenosnika je več kot dovolj zmogljivo. Osnova je Intelov Core 2 Duo procesor, ki melje s hitrostjo 2,66 GHz. Temu priskoči na pomoč 2 GB pomnilnika - to je načeloma dovolj, za kaj več pa bomo tako ali tako hitro potrebovali 64-bitni operacijski sistem. Disk je dovolj velik, 320 GB, sicer pa je na voljo tudi optična enota - ta pri takih tabličnih računalnikih ni vedno na voljo. Namesto optične enote si lahko omislimo tudi dodaten akumulator, že osnovni pa je na našem preizkusu zdržal kar štiri ure in 26 minut.

Za povezovanje z drugimi napravami (in svetom) so na voljo vsi standardni priključki. Sem štejemo tri vmesnike USB, en vmesnik firewire, izhod VGA in omrežni vmesnik. Za povezljivost prek zraka pa sta na voljo brezžični vmesnik WLAN in modri zob. Zaslon ima malce nižjo ločljivost, kot smo je zadnje čase vajeni pri tej velikosti (13,3 palca), a to nikakor ni slabo - 1280 × 800 je za naše pojme povsem solidno. Tipkovnica ni nič posebnega, želeli bi si malo boljšo odzivnost oziroma povratno informacijo. Tudi videz prenosnika ni nič posebnega - vsaj dokler ne zasučemo zaslona, to pa bomo v družbi z veseljem počeli.

Fujitsu Lifebook T5010

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 117.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 137.

Trajanje delovanja: 4 ure 26 minut.

Zgradba in oprema: 10.

Velikost in teža: 2.

Mere: 31,9 × 24,4 × 3,65 cm, 2 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo P8800, 2,66 GHz, 2048 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/gn, bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 1280 x 800 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional (32 bit).

Cena: 1700 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Tablični način, podpora večkratnemu dotiku, zmogljivost akumulatorja.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji