Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Viewsonic ViewBook VNB130

Lahki 13,3-palčni Viewsonic ima veliko željo po zgledovanju po Applovih izdelkih. To je opaziti že pri samem imenu (na voljo je tudi ViewBook Pro) in na pogled že od celotne embalaže naprej, vse do privzetega ozadja na namizju. Tako je ohišje s tipkovnico vred odeto v srebrno plastiko, tipki drsne ploščice pa sta združeni v eno. Zaslon je obrobljen s črno svetlečo plastiko, za čiščenje je priložena tudi krpica. Tipkovnica je dovolj velika, vendar ni dovolj trdno vpeta, poleg tega s povsem ravnimi tipkami, med katerimi ni vmesnega prostora, ne omogoča povsem suverenega tipkanja, pa tudi kakovost nekaterih tipk je nekoliko slabša.

Nad zaslonom je tudi spletna kamera, ki ne zagotavlja dovolj dobre slike, zvok, ki prihaja iz majhnih zvočnikov, ki so skriti na dnu prenosnika, pa je presenetljivo dober in hreščanja ni opaziti niti pri najvišjih jakostih.

Srce prenosnika je dvojedrni Intel Core 2 Duo SU7300, katerega delovni takt je 1.3 GHz in je skupaj z 2 GB pomnilnika kos visoko ločljivim posnetkom 720p, integrirana grafika pa je za zahtevnejša opravila nekoliko podhranjena. Čeprav izdelovalec zagotavlja avtonomijo do 8 ur, je na našem preizkusu akumulator z zmogljivostjo 2800 mAh ponudil le 2 uri in 40 min uporabe brez zunanjega napajanja. Na disku je prostora za 320 GB podatkov, večpredstavnostne vsebine pa si je mogoče ogledati tudi na večjem monitorju prek vgrajenega vmesnika HDMI, ki je na levi strani, poleg analognega izhoda VGA in priključkov zvočne kartice. Tam je tudi eden izmed treh vhodov USB, ki so lepo razporejeni na vse strani prenosnika, kar bo nekaterim po volji, drugim pa spet ne. Drugi je poleg priključka za napajanje na zadnji strani, tretji pa stoji na desni. Tam je še omrežni priključek, ne manjkata pa niti razširitveno mesto in bralnik pomnilniških kartic. Optične enote prenosnik nima, vendar je veliko uporabnikov pri takšnem izdelku sploh ne pogreša. Nadležno je le to, da so vsi gonilniki priloženi na optičnem nosilcu, kar otežuje kasnejše nameščanje po potrebi in marsikdo jih bo raje poiskal kar v spletu.

Prenosnik je namenjen vsem, ki si želijo lahek prenosnik in so pripravljeni pogrešati nekatere dodatke, veliko zmogljivost in nekoliko višjo kakovost, ki jo ponujajo dražji konkurenti.

Viewsonic ViewBook VNB130

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 72.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 93.

Trajanje delovanja: 2:42.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 7.

Mere: 33 × 22,1 × 1,8 cm, 1,45 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo SU7300, 1.3GHz, 2048 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n in bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 500 EUR.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Za: Masa, tanko ohišje, vmesnik HDMI, solidne zmogljivosti.

Proti: Komičen plagiat priljubljenega izdelka MacBook, grafične zmogljivosti, tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji