Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Januar 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Asus N61VG

Asus je poleg Acerja še en uveljavljen tajvanski izdelovalec prenosnikov. Odlikuje se po zmernih cenah, znan pa je tudi po tem, da je z razvpitim EEE sprožil mrzlico netbookov.

Tokrat nismo preizkušali netbooka, temveč 16-palčni notes N61VG. Ta je zasnovan okoli dvojedrnega procesorja Core 2 Duo, ki utripa s frekvenco 2,2 GHz. Procesorju pri delu pomaga 4 GB pomnilnika, kar je za prenosnike danes praktično že standard. Grafični podsistem je dokaj zmogljiv, nVidiina kartica GeForce GT 220M pa se ponaša kar z 1 GB namenskega grafičnega pomnilnika. Da rezultat pri preizkusu s programom 3Dmark 2001 ne poleti v višave, je najbrž "zasluga" počasnejšega grafičnega pomnilnika DDR2 (in ne DDR3, ki ga uporabljajo nekateri tekmeci). Grafika krmili svetleči zaslon, ki se ponaša z (za računalniške zaslone, ne pa tudi televizorje LCD) nekoliko neobičajno ločljivostjo 1366 × 768 pik.

Shranjevanju podatkov je namenjen disk z zajetnih 500 GB prostora, optični pogon zna "peči" nosilce DVD in CD, na bluray pa bo treba še počakati ali pa plačati višjo ceno.

Nabor vmesnikov je dokaj povprečen, poleg treh vmesnikov USB, eSATA, ožičenega in brezžičnega omrežnega, bluetootha ter VGA najdemo na ohišju še vmesnik HDMI. Tisti, ki jim je to premalo, si bodo pomagali z režo za kartico ExpressCard. Nad zaslonom je vgrajena spletna kamera, na levem boku pa bralnik pomnilniških kartic.

Vgrajeni akumulator je dokaj skromen (4400 mAh), presenetljivo pa mu je uspelo zagotoviti dobre tri ure delovanja brez zunanjega napajanja z energijo. Še en dokaz več, da so možgani načrtovalcev pomembnejši od mišic akumulatorja.

Tipkovnica ima dodan številski del. Pri tipkanju se na nekaterih delih znatno upogiba, sam občutek pri tipkanju pa ni bil slab. Sledilna ploščica je pustila dober vtis, saj podpira večprstne kretnje (pomikanje po dokumentih, vrtenje slik). Očitno so se Asusovi načrtovalci zgledovali po Applovih. Tipka sledilne ploščice je ena sama in jo lahko kliknemo v levo ali desno stran. Moteče je le, ko tipko pritisnemo v sredini in se seveda ne zgodi nič.

Pri zagonu računalnika lahko s pritiskom na skrajno levo mini tipko nad tipkovnico izberemo okolje Express Gate, ki omogoča preprosto delo z večpredstavnimi in nekaterimi drugimi programi (spletni brskalnik, Skype, predvajalnik glasbe, elektronski klepet, urejevalnik fotografij). Zraven tega okolja je na disk nameščeno okolje Windows Vista za domačo uporabo, najdemo pa tudi zbirko programov za lažje delo s prenosnikom. Za varen začetek uporabe N61VG poskrbi 3-mesečna različica Nortonovega paketa za spletno varnost.

Asus N61VG

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 120.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 127.

Trajanje delovanja: 3 ure 13 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 8.

Mere: 38,4 × 26,5 × 3,3 cm, 2,7 kg

Značilnosti: Intel Pentium T6600, 2,2 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, 802.11 a/b/g/n.

Zaslon: 16-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 720 EUR.

Prodaja: Comshop, www.comshop.si.

Za: Zmogljiva grafika, sledilna ploščica, trajanje delovanja.

Proti: Tipkovnica se upogiba, povprečen nabor vmesnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji