Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor Januar 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

HP ProBook 4510s

V Monitorjevem laboratoriju se je znašel tudi HP ProBook 4510s, a moramo zaradi množice izpeljank istega modela dodati še podrobnejšo oznako, ki se glasi "nx417ea".

Na prvi pogled se nam zunanjost ni prikupila. Ohišje je izrazito oglato in polno ostrih robov. Klavirsko črn lakast pokrov je sanjska podlaga za ohranjanje prstnih odtisov, zato lahko z nekaj detektivske žilice hitro razkrinkamo, kdo je uporabljal naš prenosnik. Kljub temu bo več uporabnikov živčno brisalo mastne madeže, ne pa uporabilo omenjeni pristop identifikacije. Enak material je uporabljen tudi med tipkami tipkovnice, ki se sicer ostro dvigujejo iz podloge, a so prijetne za otip in omogočajo udobno tipkanje. Zaradi širokega zaslona se je brez sklepanja občutnih kompromisov našlo dovolj prostora tudi za številski del. Nekoliko majhne so le smerne tipke. Kako so oblikovalci prišli na zamisel, da bi bilo dobro spodnjo vrsto tipk povečati, pa nam ni znano. Te tipke se zato včasih vsiljivo znajdejo pod našimi prsti, čeprav tega nismo želeli. Sledilna ploščica je zaradi številske tipkovnice pomaknjena v levo, tipki pa se malenkost preveč ugrezata. Modre ledice niso več "in", zato smo pri prenosniku HP 4510s deležni turkiznih in oranžnih. Izdelava samega ohišja ni ravno vrhunska, a se ob običajni rabi ne bi smeli soočati s težavami. Škoda le, da ni nikjer vidnih vijakov ali pokrovčkov, ki bi omogočali menjavo osnovnih komponent, kot so disk, optična enota in pomnilnik RAM, brez obiska serviserja.

Zmogljivost sistema je ob razmeroma ugodni ceni solidna. Poglavitne zasluge gredo predvsem ločeni Atijevi grafični kartici HD 4330 s kar 512 MB lastnega pomnilnika. Sicer pa se v notranjosti računalnika skriva kar 500 GB disk, Intelov dvojedrnik s taktom 2,1 GHz in 4 GB pomnilnika RAM.

15,6-palčni zaslon uporablja osvetlitev LED, kar prenosniku omogoča več kot tri ure in pol uporabe brez priklopa v električno omrežje kljub zmogljivi strojni opremi. A ločljivost prikaza je povprečna, barve pa močno odvisne od kota gledanja. Bleščeči zaslon na močni svetlobi ni dobro viden, a HP ponuja izvedenke tudi s premazom proti bleščanju.

Štirje vmesniki USB bodo verjetno zadostovali, vmesnik firewire pa smo iskali zaman. Povezljivost omogoča brezžična kartica, ki jo lahko vklopimo in izklopimo s stikalom na sprednji strani ohišja, in omrežni vmesnik. Sliko na zunanjih napravah prikazujemo prek vmesnika VGA in HDMI. Seveda seznam dopolnijo še bralnik pomnilniških kartic, reža express card in priključki zvočne kartice.

Hp ProBook 4510s je soliden prenosnik. Ocenjevanje je stvar posameznika, priznati pa moramo, da smo se ga kar navadili. Žal je ugodna cena le navidezna, saj poleg ne dobimo operacijskega sistema. Za tiste, ki si želijo v prenosniku polno številsko tipkovnico in zmogljivo grafiko, pa je HP 4510s zanimiva možnost.

HP ProBook 4510s

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 91.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 95.

Trajanje delovanja: 3 ure 38 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 6.

Mere: 37 × 25 × 3,1 cm, 2,6 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T6570 2,1 GHz, ATI Mobility Radeon HD 4330 512 MB lastnega pomnilnika, 4 GB RAM, 500 GB disk s 7200 obrati na minuto.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Ni ga.

Cena: 654 EUR.

Prodaja: HP partnerji, www.hp.com/si/partnerji.

Za: Zmogljivost akumulatorja, številska tipkovnica, grafične zmogljivosti.

Proti: Brez operacijskega sistema, le eno leto garancije, ohišje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji