Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor Januar 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

HP Mini 110

Še prašiček je prikupen, ko je majhen, pravi ljudska modrost. A puhasti kužki so še bolj prikupni, kajne? V HPju se zato ne zanašajo več le na majhne mere. Svojo serijo malih prenosnikov so dopolnili še s HP Mini 110 studia Tord Boontje, odetim v "dizajnerska" oblačila. A seveda videz ni vse, kar je lahko modno. Zato so računalniku dodali še pridevnik "ekološki".

Da gre za drugačen izdelek, nam pove že nežno poslikana kartonasta škatla, v kateri se skriva računalnik. Ko ga prvič primemo v roke, pa nas HP mini bolj spominja na fotografski album kot na informacijsko orodje. Prijetno zaobljeno plastično ohišje je pretežno bele barve, pokrov zaslona je še dodatno prevlečen s prozorno plastiko, kar je omogočilo večplastno poslikavo. Srebrno sivkasti cvetlični vzorci delajo družbo malim belim silhuetam raznovrstnih živali, med katerimi najdemo vse, od volkov in ptic do plazilcev in metuljev. Svoje mesto je našel celo pingvin, pa čeprav je izdelku priložen operacijski sistem Windows 7 Starter.

Nežni vzorci se nadaljujejo tudi na naslonu dlani pod tipkovnico in celo na majhni sledilni ploščici, ki ima gumba na levi in desni strani, kar zahteva nekaj privajanja. Bela tipkovnica zaseda ves razpoložljivi prostor in dosega 92 odstotkov velikosti običajne, tipke pa so bolj plastične, kot smo jih vajeni pri novejših HPjevih prenosnikih. Prav tako so presledki med njimi težje ločljivi na otip, kar bi pri manjši tipkovnici prišlo prav. Da je vse v znamenju bele, le še potrdijo drobne signalne lučke. Zato črn tricelični akumulator izpade še toliko bolj tuje, na pomoč pa mu malenkost priskoči prav tako črna obroba 10,1-palčnega zaslona. Osvetlitev je zahvaljujoč tehnologiji LED enakomerna, a je zato kotna vidljivost zelo povprečna in posledično barvna pravilnost slaba.

Gumb za vklop je malenkost nenavaden, saj je na sprednji strani, za vklop pa ga je treba potisniti vstran. Simetrično lego ima stikalo za vklop brezžične kartice. Na desni nam Mini ponudi vmesnik VGA, bralnik pomnilniških kartic in omrežni vtič, dva vmesnika USB pa dopolnjuje še tretji, ki ga v družbi kombiniranega zvočnega vtiča (slušalke in mikrofon) in napajalnega priključka najdemo na levi.

Računske naloge opravlja iz malih prenosnikov vsem dobro znani Intel Atom N270, ki bije pri 1,6 GHz, v eni pomnilniški reži pa je gigabajt pomnilnika, ki ga kasneje lahko po potrebi podvojimo. Disk je s svojimi 250 GB razmeroma prostoren, a se vrti zgolj s 5400 obrati na minuto. Presenečenje ni niti integrirana Intelova grafična rešitev GMA 950. Poleg že omenjene kartice WiFi nam je na voljo še bluetooth, nad zaslonom pa je tudi spletna kamera.

Žal smo morali Mini 110 vrniti, preden nam je uspelo opraviti vse meritve zmogljivosti. Nekaterih ocen zato tokrat ne moremo podati. Omeniti pa velja, da so razlike v strojni opremi med malimi prenosniki zelo majhne, zato vam lahko nekatere druge naše meritve rabijo za več kot le dobro orientacijo. V prejšnji številki preizkušeni HP Mini 5101 ima tako le malenkost zmogljivejši procesor in manjši disk, a enak akumulator, s katerim je deloval le nekaj več kot dve uri in pol. Tudi rezultati "neuradne" meritve modela 110 so zelo podobni in bržkone bi si želeli veliko več.

Glavni adut HP mini 110 studia Tord Boontje je zagotovo zunanjost, ki pa hkrati omeji ciljno skupino kupcev pretežno na nežnejši spol. Zmogljivosti niso nič slabše od konkurence, hkrati pa je cena glede na prestižnost videza presenetljivo sprejemljiva, če ne prav ugodna. Če k temu prištejemo še priloženo ekološko torbico iz mikrovlaken, ste lahko vsi, ki ste za novo leto ostali brez ideje, kaj dragega bi kupili svoji dragi, lahko upravičeno jezni na nas, da vam prenosnika nismo predstavili prej.

Žal pa smo z minijem imeli nekaj težav, zaradi katerih nismo uspeli izmeriti njegove hitrosti in trajnosti akumulatorja.

HP Mini 110

Velikost in teža: 7.

Mere: 261×17×2,6 cm, 1,17 kg.

Značilnosti: Intel Atom N270 1,6 GHz, Intel Graphics Media Accelerator 950, 1 GB RAM, 250 GB disk s 5400 obrati na minuto.

Zaslon: 10,1-palčni, 1024 × 600 pik, nebleščeč.

Operacijski sistem: Windows 7 starter.

Cena: 339 EUR.

Prodaja: HP partnerji, www.hp.com/si/partnerji

Za: Dodelano in specifično oblikovanje, zmerna cena, nebleščeč zaslon.

Proti: Šibek akumulator, kotna vidljivost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji