Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Acer Aspire 1410

Netbooki so začeli svojo pot pri majhnih, komaj sedempalčnih zaslonih. V zadnjih dveh letih se je ta diagonala hitro dvignila na deset palcev - sodeč po prodajnih paletah večine izdelovalcev pa se ta še dviguje. Na voljo je vse več prenosnikov z 11- in več palčnimi zasloni - novi Acerjev Aspire 1410 je že eden izmed njih. Logika je preprosta: vzameš najboljše lastnosti netbooka (majhne mere, nizka teža) in popraviš tisto, kar uporabnike najbolj moti (majhen zaslon, slaba strojna zmogljivost). Moramo priznati, da so nam ti prenosniki kar všeč - še vedno ohranjajo zelo solidno prenosljivost ob povsem uporabni velikosti zaslona.

Preizkušeni Aspire 1410 je bil odet v srebrno plastiko, na pokrovu pa ne moremo mimo olimpijskih krogov in napisa "World Wide Partner". Da, Acer je eden od sponzorjev prihajajočih olimpijskih iger, ta Aspire pa je olimpijska edicija. Plastika okoli tipkovnice je imitacija brušenega aluminija, tu je še majhna nalepka, ki zopet opominja na podporo olimpijskemu športnemu dogodku.

Aspire je na prvi pogled narejen za dolge proge. Nosi Intelov procesor Celeron SU2300, ki bije pri taktu 1,2 GHz. Gre predvsem za varčen procesor - a na naših preizkusih se je prenosnik kljub vsemu odrezal bistveno bolje kot drugi netbooki. Verjamemo, da svoje doda tudi 3 GB pomnilnika. Grafična kartica je integrirana, gre pa za Intelovo rešitev. Slednja, skupaj z varčnim procesorjem in zmogljivim akumulatorjem, daje zelo dober rezultat pri delu brez priključka v električno omrežje - zdržal je pet ur in 12 minut.

Zaslon je svetlečega tipa in povprečne kakovosti, ločljivost pa za to velikost razmeroma visoka - 1366 × 768. Tipkovnica je med slabšimi; vsekakor se na sredini preveč upogiba. Tipke so praktično povsem ravne in malce preblizu skupaj - desetprstno tipkanje tu nikakor ni v užitek. Priključki so taki, kot na večini netbookov: trije vmesniki USB, omrežni vmesnik, izhoda VGA in HDMI za video. Za delo brez žic sta na voljo tako WLAN kot modri zob, dodana pa sta tudi spletna kamera in bralnik pomnilniških kartic.

Aspire 1410 je tako dober majhen prenosnik, ki brez težav nadomesti večino netbookov. Pri njem nas je najbolj razočarala tipkovnica, žal pa tudi cena ni ravno na ravni cenejših netbookov.

Acer Aspire 1410

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 66.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 83.

Trajanje delovanja: 5 ur 12 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 4.

Mere: 28,5 × 20,4 × 2,6 cm, 1,4 kg.

Značilnosti: Intel Celeron SU2300, 1,2 GHz, 3072 MB RAM, 250 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 11,6-palčni, 1366 x 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium (64 bit).

Cena: 472 EUR

Prodaja: www.alterna-i.si, www.avtera.si, www.trendnet.si.

Za: Velikost in teža, zmogljivost akumulatorja, strojna zmogljivost v primerjavi z netbooki.

Proti: Cena, tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji