Objavljeno: 29.6.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Junij 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Lenovo G560

Novi Lenovo serije G ni postavljen na dno cenovne lestvice kot njegov sorodnik G550, ki smo ga preizkusili pred kratkim. Ohišje ima nekoliko bolj dovršeno ali pa, če želimo, prestižno, k takemu vtisu pa največ pripomore predvsem aluminijasta plošča, na kateri počivajo dlani med tipkanjem na kakovostno tipkovnico. Ta ima tudi ozek številski del, kar je na 15-palčniku prej izjema kot pravilo.

Tudi drugi deli ohišja delujejo bolj kakovostno, je pa na primer pokrov prenosnika s svojo sijajno preobleko veliko bolj občutljiv za praske, pa tudi nekoliko bolj občutljiv za pritisk. Pod tipkovnico se skriva drsna ploščica, ki sicer deluje dobro, vendar sta njeni tipki zasnovani tako, da vselej vzbujata dvom o pritisku in pričarata občutek neodzivnosti operacijskega sistema. Neprijetno, saj ju je treba pritiskati točno na določenem mestu.

Monitorju bi pristajala tudi kakšna pika ločljivosti več, pa tudi njegova svetlost ne spada med najmočnejše, veliko bolj pa navduši strojna oprema, ki se skriva znotraj ohišja. Tam leži Intelov novi procesor Core i3, ki je v kombinaciji s 4 GB pomnilnika in 64-bitnim operacijskim sistemom na našem preizkusu priračunal odlične rezultate. To še posebej velja za večpredstavnost, zaradi česar ni treba posebej poudarjati, da z visoko ločljivimi posnetki ni bilo težav. Niti tistimi največjimi, ki jih zaslon ni zmožen prikazati, jih pa lahko prek izhoda HDMI izvozimo na kak drug visoko ločjiv prikazovalnik. Ta je na levi strani prenosnika, poleg dveh priključkov USB, izmed katerih se eden lahko prelevi tudi v priključek eSata, zraven pa so še izhod VGA in omrežni priključek ter razširitveno mesto. Na desni najdemo optično enoto ter vhod in izhod zvočne kartice, povsem na zadnjem robu desne strani pa se skriva še nekoliko odročen tretji USB in priključek za napajanje. Spredaj so še bralnik pomnilniških kartic in stikalo za vklop in izklop brezžičnih povezav. Tudi vgrajeni zvočniki so dovolj prepričljivi, saj tudi ob najvišjih glasnostih ne popačijo zvoka, čeprav ta kljub dovoljšnji glasnosti vselej deluje nekoliko zamolklo.

Preizkusili smo tudi povprečno spletno kamero, ki ji je namenjene kar nekaj zanimive programske opreme, od identifikacije obraza, ki deluje prepričljivo, pa do možnosti nadzora, ki je povezana z zaznavanjem premikanja in obveščanjem prek elektronske pošte. Dodanih pa je tudi nekaj zabavnih dodatkov, ki sledijo obrazu; tak je na primer oblak s strelami, ki lahko zabava sogovornika med video pogovorom.

Lenovo za ceno 749 evrov ponuja zelo zmogljiv prenosnik, opremljen z zmogljivo grafično kartico, ki ga lahko priporočimo vsem, ki bodo lahko pogrešali nekoliko preslabo ločljivost na zaslonu in namesto drsne ploščice raje vselej uporabljajo miško.

Lenovo G560

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 102.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 148.

Trajanje delovanja: 2:48.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 8.

Mere: 37,7 × 25,0 × 3,5 cm, 2,6 kg.

Značilnosti: Intel Core i3, 2,13 GHz, 4096 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64-bit.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, DISS, www.diss.si, Mikropis, www.mikropis.si.

Cena: 749 EUR.

Za: Kakovost izdelave, številski del tipkovnice na 15-palčniku, večpredstavna zmogljivost, prijetna aluminijasta opora za dlani.

Proti: Za praske občutljiv pokrov, drsna ploščica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji