Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2010 | Teme: prenosnik, nenehni testi

HP Envy 17

Računalniki so lahko, tako kot marsikatera draga naprava, tudi predmet zavisti. Le da tega izdelovalci niso še nikoli obešali na tako velik zvon kot zdaj pri Hpju. Tako so svojo novo linijo oblikovalsko naprednih prenosnikov poimenovali kar Envy - to je v slovenščini seveda zavist. Gre za serijo računalnikov, ki naj bi bila namenjena predvsem večpredstavnim vsebinam, njeni ciljni publiki pa pomeni videz več kot povprečnemu računalnikarju. Preizkusili smo največji prenosnik iz te serije, model Envy 17.

Kot pove že ime, nosi 17,3-palčni zaslon, katerega ločljivost je visokih 192 x 1080. Gre torej za velik prenosnik, ki pa svojo velikost silno dobro skriva. Deluje namreč zelo tanek in na hitro bi mu prisodili kakih 15 col. Ohišje je aluminijasto, notranjost pa povsem preprosta - poleg črne tipkovnice opazimo le še eno tanko tipko za vklop in izklop naprave. Na robu pokrova se, kadar je seveda prenosnik prižgan, sveti moder HP logo. Vse skupaj zelo močno spominja na Applove zmogljivejše prenosnike - morda celo malo preveč. No, kakorkoli že, videti je lepo, žal pa se zaradi tankosti rad greje - leva stran je med našim preizkusom večino časa ostala nadležno vroča, ventilator se praktično ni ugasnil.

Vgrajena strojna oprema ne razočara. Levji delež nosi Intelov procesor Core i7, ki se kljub nizkemu taktu (1,6 GHz) na naših preizkusih zmogljivosti zelo dobro izkaže. K temu prispevajo tudi 4 GB pomnilniki, za grafiko pa skrbi presenetljivo zmogljiv ATI Mobility Radeon HD 5850. Pri vseh preizkusih, tudi grafičnih, se je prenosnik zelo dobro odrezal, čeprav sprva ni kazalo na to. Težava je namreč v tem, da je v novem prenosniku naloženo toliko nesnage, da je prvi preizkus grafike pokazal skoraj polovični rezultat (preizkuse sicer vedno zaženemo na povsem sveži namestitvi operacijskega sistema, torej le z nujno potrebnimi gonilniki in brez dodatne šare). O teh programih smo sicer že pisali, a tu so res nadležni.

Kakovost izdelave je za ta cenovni rang na spodobni ravni. Tipkovnica je praktično povsem ravna in z ločenimi tipkami - spet podobno kot pri jabolčnih prenosnikih. So pa tipke dobre velikosti in dajejo dober občutek med tipkanjem, tipkovnica pa je dovolj trdna za naš okus. Vmesnikov je dovolj, od štirih vmesnikov USB in vmesnika esata pa do izhodov HDMI, VGA in DisplayPort (ki ga uporabljajo Applovih zasloni). Kot se za večpredstavni prenosnik spodobi, je dodan pogon blu-ray.

HP Envy 17

Hitrost (SYSmark Productivity): 117.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 178.

Trajanje delovanja: 2 uri 11 minut.

Mere: 41,6 × 27,5 × 3,5 cm; 3,41 kg.

Značilnosti: Intel Core i7 Q720 1,6 GHz, 4 GB RAM, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 17,3-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium (64 bit).

Cena: 1549 EUR.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 7.

Za: Videz, kakovost izdelave, zmogljivost.

Proti: Cena, zmogljivost akumulatorja, že naloženi programi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji