Objavljeno: 31.8.2010 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Julij-avgust 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Fujitsu Lifebook S710

Strup se skriva v majhnih stekleničkah, so nas učili. In to bi brez težav zapisali tudi za tokrat preizkušeni Fujitsu Lifebook S710. Razmeroma majhen prenosnik, opremljen s 14-palčnim širokokotnim zaslonom, ni svetleč, zato okoliške luči niso vidne na sliki. Pri takšnem prenosniku bi si želeli še kakovostnejše matrike, pa tudi nad zaslonom ni spletne kamere, čeprav je tam zanjo pripravljeno mesto.

Strup začne učinkovati, ko pogledamo v strojno opremo prenosnika. Tam s 2,67 GHz dirja izjemen Intelov Core i7, pri delu pa mu pomaga 4 GB 1066 MHz pomnilnika DDR 3. V praksi se ob dejstvu, da je vgrajen 160 GB disk tipa SSD, ta prenosnik izkaže odlično, kar kažejo tudi rezultati naših preizkušanj. Prenosnik je pri preizkusu izdelave videa tokrat dosegel neverjetnih 253 točk. To je odličen rezultat, pa tudi drugi rezultati so navdušujoči. Ob vsem tem pa se po zaslugi dobre integrirane grafične kartice in diska brez gibajočih delov lahko pohvali tudi z odlično avtonomijo 3 ure in pol. Tudi pri obdelavi visoko ločljivega videa se uigrano moštvo strojne opreme izkaže zelo dobro, kopiranje podatkov in namestitve programov pa po zaslugi hitrega diska potekajo presenetljivo hitro.

Izdelava tega prenosnika je na dobri ravni, zaslon je mogoče odpirati enoročno, sicer dobra tipkovnica pa bi se lahko ob uporabi nekoliko manj upogibala. Moti tudi to, da ni navpičnega drsnika na drsni ploščici; to smo pogrešali predvsem po brskanju po večjih mapah in spletnih straneh. Opremljenost prenosnika je zelo dobra, saj se po premiku analognega stikala, ki vključi oddajnike bluetooth, WLAN in UMTS, lahko s slednjim kjerkoli povežemo v internet, če je v prenosnik vstavljena kartica SIM. Programska oprema vsebuje tudi zelo pregleden odjemalnik kratkih sporočil, nastavitve za dostop do spleta je prenosnik pridobil sam, brez težav pa smo dosegali hitrosti okrog 5,5 Mb/s.

Ne manjka niti priključek firewire, ki je spredaj, tam pa so še vhodi za zvočne kartice in bralnik pomnilniških kartic. Na levi stojita dva vhoda USB in en eSATA/USB, pa izhoda VGA in DisplayPort. Na zadnji strani prenosnika je omrežni vhod, desno pa se skriva še en USB in izmenljiva optična enota, ki jo je enostavno mogoče zamenjati s čim drugim.

Lifebook S710 je silno zmogljiv, kakovosten in lepo oblikovan prenosnik, ki mu lahko očitamo zelo malo.

Fujitsu Lifebook S710

Productivity: 218.

VideoCreation: 253.

Trajanje delovanja: 3 ure 30 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 10.

Mere: 34 × 24,5 × 3,5 cm, 2,51 kg.

Značilnosti: Intel Core i7-620M, 2,67 GHz, 2048 MB RAM, 160 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n.

Zaslon: 14-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional 64-bit.

Cena: 1229 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, Gorenje, point.gorenje.si, Likopris, www.likopris.si.

Za: Odlične zmogljivosti, procesor, disk SSD, opremljenost, trajanje akumulatorja, prijeten videz, izmenljiva optična enota, enostavna uporaba vmesnika UMTS, enostavno urejanje bližnjic.

Proti: Le povprečna kotna vidljivost zaslona (TN matrika), nima dodatnih tipk za krmilno paličico, tipkovnica se upogiba.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji