Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor September 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Asus K52JC-EX073

Asusov razred K52 obsega klasične prenosne računalnike z zaslonom velikosti 15,6 palca. Gre za nekakšno zlato sredino ponudbe, v kateri ne bomo našli nadstandardnih konfiguracij. Ciljna skupina so srednje zahtevni uporabniki, ki želijo razmeroma zmogljiv računalnik po neprevisoki ceni.

Pod pokrovom, okrašenim z lepimi vzorci (s katerim se bo sprva marsikdo obremenjeval, če bo na njem nastala kakšna praska), se torej skriva 15,6-palčni zaslon, ki premore ločljivost 1366 × 768 pik z osvetlitvijo LED. Na vrhu zaslona je spletna kamera, ki se žal s kakovostjo ne more pohvaliti.

Mere prenosnika so ravno pravšnje, da so standardni tipkovnici dodali še številski del. Tipke so povsem ploščate in zato med seboj vidno ločene. Razmiki med njimi so ravno pravšnji, tako da se tipkovnice hitro navadimo. Sledilna plošča dobro opravlja svojo nalogo, za nameček pa nam ponuja še večprstne funkcije, kot so na primer vrtenje ali povečava slik, premikanje itd.

Asus K52JC-EX073 v notranjosti skriva novi Intelov procesor Core i3 M 350, ki deluje pri 2,27 GHz. Prav tako je uporabljen Intelov procesorski nabor Intel Mobile HM55 Express, družbo pa jim dela še 4 GB pomnilnika. Za grafiko je dobro poskrbljeno, saj je poleg klasične Intelove grafične kartice vgrajena še kartica nVIDIA GeForce 310M z 1 GB pomnilnika. 500 GB diska bo več kot dovolj, za optično enoto pa so izbrali klasični zapisovalnik DVD. Za povezavo v splet skrbi brezžični omrežni vmesnik, pozabili niso niti na modri zob.

Nekoliko bolj revno pa prenosnik deluje po številu zunanjih vmesnikov. Našli bomo le tri vtičnice USB, VGA in izhod HDMI, omrežni vmesnik ter priklop za slušalke. Žal ne bomo našli vmesnika eSATA, tudi reže za kartice Express Card ne ali pa mogoče vmesnika FireWire. Le na bralnik pomnilniških kartic so se spomnili. Vgrajeni šestcelični akumulator je ravno dovolj zmogljiv, da je avtonomija računalnika nekaj več kot tri ure, to pa je za tako zmogljiv računalnik kar spodobna številka.

Model, ki smo ga preizkušali, je brez operacijskega sistema. Priloženi gonilniki pa ustrezajo le operacijskem sistemu Microsoft Windows 7.

Asus K52JC-EX073

Hitrost (SYSmark Productivity): 138.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 157.

Trajanje delovanja: 3 ure 6 minut.

Zgradba in oprema: 5.

Velikost in teža: 7.

Mere: 38,0 × 25,5 × 3,57 cm, 2,62 kg.

Značilnosti: Intel Core i3 M 350, 2,27 GHz, 4096 MB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth, spletna kamera.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Brez.

Cena: 720 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Zmogljivost, trajanje akumulatorja.

Proti: Oprema, brez operacijskega sistema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji