Objavljeno: 28.5.2010 12:32 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Sony Vaio VPC-EB1S1

Najzmogljivejši Vaio iz serije EB se ponaša s 15,5-palčnim zaslonom v razmerju 16 : 9, ki se sicer lepo odpira in daje dovolj svetlosti, vendar je njegova ločljivost s 1366 × 768 pikami za tako veliko diagonalo nekoliko premajhna. Kakovost ohišja je dobra, vendar že ob prvem stiku z našimi rokami zmoti preveč cenena plastika pod optično enoto, ki se neprijetno upogiba.

Tipkovnica zaradi velike širine prenosnika vključuje tudi številski del in je sicer kakovostna in med tipkanjem daje dovolj povratnih informacij. Nekoliko se upogiba le na desni strani, kjer stoji tudi na tako velikem prenosniku nerazumno uporabljena nizka tipka "enter". Zgodba zase je tudi drsna ploščica, ki stoji na klavirsko črnem delu prenosnika pod tipkovnico, ki je občutljivo za umazanijo in skoraj preveč občutljiva, saj se je za premikanje sploh ni treba zares dotikati, tipki ob njej pa sta dobre kakovosti. Zvočniški del je povprečen in ob višjih jakostih visokih tonov rad nekoliko zahrešči. Razen nekoliko podhranjenega 3500 mAh akumulatorja, ki zagotavlja dobri 2 uri avtonomije, prenosniku težko očitamo še kaj slabega.

Predvsem ko je govor o odličnem procesorskem naboru, katerega srce je zmogljivi Intelov Core i5-430M, ki bije pri 2,26 GHz in se odlično znajde s 4 GB pomnilnika in zmogljivo Atijevo grafiko ATI Mobility Radeon HD 5650. Ta prav tako zagotavlja odlične grafične zmogljivosti, tudi ko gre za nekoliko zahtevnejše video igre, odlično pa se znajde prav z vsemi večpredstavnimi opravili. Ravno zaradi tega bi bila dobrodošla tudi enota blue-ray, še posebej zaradi izhoda HDMI, ki je na levi strani prenosnika. Vsekakor je zelo uporaben za predvajanje videa s 500 GB velikega diska, poleg digitalnega izhoda pa je tudi analogni VGA in en vhod USB, ki ga lahko uporabimo tudi za eSATA povezavo. Na levi najdemo še omrežni vhod in malo razširitveno mesto Express Card (34 mm) ter priključek za napajanje, na desni pa ob optični enoti stojijo še trije vhodi USB, ki so precej skupaj. Spredaj stojijo še vhodi zvočne kartice in čitalnik pomnilniških kartic, ne manjka pa niti analogno stikalo za brezžični povezavi wlan in bluetooth.

Vaio VPC-EB1S1 za 929 evrov ponuja veliko zmogljivost, ki se dobro znajde tudi pri obdelavi videa in solidno kakovost izdelave, njegovo uporabnost pa znižuje predvsem zaslon nizke ločljivosti. Pa tudi akumulator bi lahko bil zmogljivejši, saj bi tako ekološka poraba energije tega prenosnika prišla veliko bolj do izraza.

Sony Vaio VPC-EB1S1

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 115.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 163.

Trajanje delovanja: 2:04.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 8.

Mere: 37 × 24,8 × 3,1 cm, 2,7 kg.

Značilnosti: Intel Core i5-430M, 2,26 GHz, 4096 MB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n.

Zaslon: 15,5-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64-bit.

Cena: 929 EUR.

Prodaja: CHS www.chs.si.

Za: Zmogljivost, grafika, nizka poraba energije.

Proti: Slaboten akumulator, kakovost nekaterih delov ohišja, ločljivost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji