Objavljeno: 31.8.2010 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Julij-avgust 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Asus UL30JT-RX008V

Podjetje Asus daje precejšen poudarek mobilnosti prenosnih računalnikov. O tem priča velik uspeh v razredu netbookov, pa tudi zelo pestra izbira lahkih oz., kot jih imenuje Asus, "superiorno mobilnih" prenosnih računalnikov. Iz tega izbora smo si pobliže ogledali model UL30JT.

Gre za prenosnik, ki zaradi teže manj kot dva kilograma izpolnjuje naše pogoje, da se uvrsti v razred t. i. lahkih prenosnih računalnikov. Če smo bolj natančni, tehta 1,7 kilograma z akumulatorjem vred, to pa v tem razredu nikakor ni presežek. Ohišje računalnika je precej kompaktno in lepo oblikovano. Z nekoliko ošiljeno obliko daje občutek, da je še tanjši od 2,4 centimetra. A vendar je ohišje dovolj veliko, da so vanj spravili 13,3-palčni zaslon z ločljivostjo 1366 × 768 pik in LED osvetlitvijo. S tem so vsekakor nekoliko pridobili na avtonomiji akumulatorja in obenem tudi na kakovosti zaslona. Tudi ob močnejši zunanji svetlobi ta ne povzroča težav pri vidnosti slike.

Tipkovnica je rahlo drugačna od klasičnih prenosnih računalnikov. Z vidnimi presledki med tipkami (podobno kot pri MacBookovih prenosnikih) daje občutek, da bo tipkanje nerodno. A vendar se tipkovnice zaradi velikih tipk in zelo dobre odzivnosti hitro navadimo. Sledilna plošča opravlja svojo nalogo brez vidnih posebnosti, omeniti velja le nekoliko omejeno dvoprstno upravljanje, na primer premikanje, vrtenje in podobno.

Glavni čar Asusa UL30JT se seveda skriva v notranjosti. V primerjavi s konkurenčnimi lahkimi prenosniki je Asus pravi brzec oz. trenutno najzmogljivejši lahki prenosni računalnik na našem seznamu. Poganja ga Intel Core i5 U 520 na osnovni plošči z Intelovim čipovjem HM55 Express. 4 GB pomnilnika in 500 GB diska je skorajda pričakovano, nekoliko manj pa, da ji poleg Intelove grafične kartice dela družbo še nVIDIA GeForce 310M. Za brezžično povezavo skrbita modri zob in brezžični omrežni vmesnik.

Osemcelični akumulator z zmogljivostjo 5600 mAh je dovolj zmogljiv, da uspe računalniku delovati skoraj pet ur. Resda nekoliko manj, kot obljubljajo pri Asusu, a vendar za tako zmogljiv računalnik precej lepa številka. Navdušenje pa nekoliko uplahne, ko se ob prenosniku znajdemo s kupom naprav, ki bi jih želeli priključiti nanj. Izhod za VGA, HDMI, bralnik pomnilniških kartic in tri vtičnice USB je vse, kar ima UL30JT na voljo. Pogrešali smo kombinirani vhod eSATA ali pa vsaj Express Card režo. Manjka mu tudi optična enota, ki pa tako ali tako v razredu lahkih prenosnih računalnikov ni nujna oprema.

Ob nakupu nas v računalniku pričaka nameščen 64-bitni operacijski sistem Microsoft Windows 7 Home Premium s preizkusno različico protivirusnega programa in kupom Asusovih aplikacij. Najbolj zabavna aplikacija omogoča ob pomoči vgrajene kamere tekmovanje v lepoti ali iskanje najustreznejšega para. Kot najuporabnejšo aplikacijo pa omenimo Express Gate, ki omogoča zagon brskalnika ali pregledovalnika slik od vklopa računalnika v manj kot petih sekundah.

Asus UL30JT-RX008V

Productivity: 137.

VideoCreation: 146.

Trajanje delovanja: 4 ure 53 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 6.

Mere: 32,2 × 23,2 × 2,46 cm, 1,7 kg.

Značilnosti: Intel Core i5 U 520, 1,07 GHz, 4096 MB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth, spletna kamera.

Zaslon: 13,3-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64 bit.

Cena: 999 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Zmogljivost, trajanje akumulatorja.

Proti: Oprema, brez optične enote.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji